Ορεκτικό που πραγματικά σου ανοίγει την όρεξη, σαν όνειρο που δεν θες να τελειώσει. Αυτή η μελιτζανοσαλάτα είναι ιδιαίτερη. Έχει επιρροές από τις χώρες της ανατολής με τη βάση της να θυμίζει Baba Ghanouj, αρώματα και τεχνικές από την πολίτικη κουζίνα και μικρές πινελιές πειραματισμού.
Είναι μια συνταγή μοναδικής γαστριμαργικής απόλαυσης με ντελικάτη γεύση!
Στην εκτέλεσή της μπορεί να φανεί μπελαλίδικη αλλά εγώ θα έλεγα ότι είναι μερακλίδικη. Αξίζει να ασχοληθείς μαζί της.
Είναι απόλυτα νηστίσιμη, χωρίς καθόλου ελαιόλαδο.
Υλικά για 4 μερίδες
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (περίπου 300 γρ./τεμ.)
3 γεμάτες κουταλιές του γλυκού ταχίνι
1 κρεμμύδι ξερό μεσαίου μεγέθους, ψημένο
1 μεγάλο ξερό σκόρδο, ψημένο (8-10 μεγάλες σκελίδες)
5 κουταλιές της σούπας ξίδι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης
2 κουταλιές της σούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
1 κουταλιά της σούπας φιστίκια Αιγίνης
1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ψιλό
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι.
Τις ψήνουμε στο φούρνο ή στα κάρβουνα, γυρνώντας τες και από τις δύο πλευρές μέχρι να ξεροψηθεί (σχεδόν να καεί) η φλοίδα.
Αν τις ψήσετε στο φούρνο ακολουθήστε τις εξής οδηγίες: Τοποθετήστε τες σε ταψί που έχετε εφαρμόσει λαδόκολλα.
Ξεκινήστε στηρίζοντας το πρώτο κομμάτι μελιτζάνας στο πλαϊνό του ταψιού με τη φλοίδα προς τα πάνω και συνεχίστε με την επόμενη στηρίζοντάς τη στην πρώτη και ούτω καθεξής.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο σε δυνατή ένταση στο αερόθερμο ή στο γκριλ ή σε συνδυασμό γκριλ – αερόθερμου περίπου για 30΄ από την πλευρά που είναι η φλοίδα. Γυρίστε τις μελιτζάνες και συνεχίστε το ψήσιμο για όσο χρόνο χρειαστεί να πάρουν χρώμα.
Βήμα 2ο: Όταν γυρίσετε τις μελιτζάνες προσθέστε στο ταψί το σκόρδο με τα τσόφλια και το κρεμμύδι (καθαρισμένο και κομμένο στη μέση οριζοντίως και χαράσσοντας στα τέσσερα).
Τα αφήνουμε να ψηθούν και αυτά μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο από τις μελιτζάνες.
Ίσως χρειαστεί να βγάλετε το σκόρδο νωρίτερα.
Το κρεμμύδι θέλει το χρόνο του και δεν πειράζει αν αρπάξει λίγο χρώμα αποπάνω.
Όταν ψηθούν καλά οι μελιτζάνες τις αφήνουμε για μερικά λεπτά να κρυώσουν λίγο και στη συνέχεια αφαιρούμε τη σάρκα από τη φλοίδα χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι.
Βήμα 3ο: Θα χρειαστούμε ένα ξύλο κοπής για να δουλέψουμε τα υλικά μας ώστε να έχουμε την τέλεια υφή στη μελιτζανοσαλάτα μας ( μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μούλτι αλλά δεν θα πάρουμε το ίδιο αποτέλεσμα).
Τοποθετούμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες στο ξύλο κοπής και με ένα μεγάλο μαχαίρι την ψιλοκόβουμε χωρίς να τη λιώσουμε τελείως.
Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ταχίνι ανακατεύοντας καλά για να ομογενοποιηθούν.
Προσοχή, στην περίπτωση που δείτε ότι έχει διαχωριστεί λίγο το λάδι στο ταχίνι, πριν το χρησιμοποιήσετε, ανακατέψτε το καλά με ένα κουταλάκι.
Συνεχίζουμε στο ξύλο κοπής ψιλοκόβοντας το ψημένο κρεμμύδι. Το προσθέτουμε στο μπολ με το μείγμα και συνεχίζουμε καθαρίζοντας τα σκόρδα. Τα πιέζουμε πάνω στο ξύλο κοπής με την φαρδιά πλευρά του μαχαιριού για να πολτοποιηθούν και τα μεταφέρουμε στο μπολ.
Ψιλοκόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες την πιπεριά Φλωρίνης, τις τεμαχίζουμε σε μικρά κυβάκια και μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Συνεχίζουμε ψιλοκόβοντας τον μαϊντανό και προσθέτουμε και αυτόν στο μείγμα. Προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι και το κουκουνάρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη μελιτζανοσαλάτα να “ξεκουραστεί”, να αναμειχθούν όλα τα αρώματα μεταξύ τους και να δώσουν ένα ωραίο γευστικό πάντρεμα.
Βήμα 4ο: Ελπίζω να μην κουραστήκατε και το παραλείψετε γιατί οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά!
Καβουρδίστε ελάχιστα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 1 με 2 κουταλιές φιστίκια Αιγίνης για να γίνουν πιο τραγανά. Πιέστε τα στο ξύλο κοπής να θρυμματιστούν.
Σερβίρετε τη μελιτζανοσαλάτα σε ένα βαθύ μπολ. Πασπαλίστε με λίγη καπνιστή πάπρικα γλυκιά και τέλος προσθέστε τα χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.
Καλή σας όρεξη!
Συμπληρώστε το μενού σερβίροντας σαλάτα με λάχανο, πράσο και καρότο.
Σημαντικές επισημάνσεις
Εκτός από τα υλικά που περιέχει αυτή η συνταγή είναι πολύ σημαντικές οι διαφορετικές υφές. Το τραγανό φιστίκι Αιγίνης και το κουκουνάρι δίνουν τον τόνο στις πιο απαλές υφές από τα υπόλοιπα υλικά. Αυτή η συνταγή διαφέρει κατά πολύ από την Αυθεντική Μελιτζανοσαλάτα
Ο χρόνος ψησίματος που απαιτείται για τις μελιτζάνες εξαρτάται από το μέγεθός τους. Είναι επιθυμητό να καεί κάπως η φλοίδα εξωτερικά ώστε να πάρουν την επίγευση του καμένου. Αν υπάρχει δυνατότητα προτιμήστε το ψήσιμο στα κάρβουνα ή στη χόβολη ώστε να απογειωθεί η γεύση της μελιτζανοσαλάτας.
Ο τρόπος τοποθέτησης και ψησίματος που σας προτείνω για τις μελιτζάνες βοηθάει α) στο να ψηθεί καλά η σάρκα της μελιτζάνας, β) να μην σας κολλήσει η σάρκα στη λαδόκολλα και να την γυρίσετε εύκολα και γ) δεν μένουν υδρατμοί στο εσωτερικό της μελιτζάνας. Αν την ψήσετε ολόκληρη θα χρειαστεί να βάλετε τη σάρκα (αφού ψηθούν οι μελιτζάνες) σε ένα σουρωτήρι και να πιέσετε ελαφρά μέχρι να αφαιρεθούν τα ζουμάκια.
Ψήστε τα σκόρδα για να βγάλουν πιο ντελικάτο άρωμα! Μην φοβηθείτε την ποσότητα γιατί όταν ψήνονται η γεύση είναι πολύ πιο ελαφριά. Αν όμως δεν τα ψήσετε αυτή η ποσότητα θα είναι υπερβολική.
Για να μην μπαίνετε στη διαδικασία να ψήνετε μελιτζάνες όποτε θέλετε μελιτζανοσαλάτα ή ακόμη και για άλλες χρήσεις όπως μελιτζάνα πουρέ ή μελιτζανοκεφτέδες μπορείτε να ψήσετε και να διατηρήσετε τη σάρκα από τις μελιτζάνες στην κατάψυξη τοποθετώντας τη σε σακουλάκια τροφίμων. Έτσι γλιτώνετε τη χρονοβόρα διαδικασία ψησίματος και έχετε πάντα τη δυνατότητα για άμεση χρήση. Αν έχετε κάρβουνα αξίζει να κάνετε τον κόπο. Θα με θυμηθείτε!
Αναδημοσίευση από magiacook.gr