Ιταλία: Νόμος Μουσολίνι από τη Μελόνι για την κοσμία διαγωγή - Μαθητές θα μένουν στην ίδια τάξη

Η πολιτική των «βαθμών για τη συμπεριφορά» είναι παρόμοια με ένα μέτρο που εισήγαγε για πρώτη φορά η φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι το 1924.
|
Open Image Modal
FilippoBacci via Getty Images

Οι μαθητές με κακή συμπεριφορά θα μένουν στην ίδια τάξη στο εξής στην Ιταλία, όπου επανέρχεται ένα αναχρονιστικό μέτρο, με αφορμή την αύξηση της επιθετικότητας των μαθητών προς τους εκπαιδευτικούς.

Η πολιτική των «βαθμών για τη συμπεριφορά», παρόμοια με ένα μέτρο που εισήγαγε για πρώτη φορά η φασιστική κυβέρνηση του Benito Mussolini το 1924, αποτελεί μέρος ενός νομοσχεδίου για την εκπαίδευση που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την Τετάρτη (25/09) και δίνει στα σχολεία την εξουσία να αφήνουν στην ίδια τάξη μαθητές με βάση αποκλειστικά τη συμπεριφορά τους.

Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου που θα παίρνουν βαθμό μικρότερο από 5 στα 10 στη συμπεριφορά, θα μένουν στην ίδια τάξη, ακόμη και αν το ακαδημαϊκό τους επίπεδο είναι ικανοποιητικό.

Οι μαθητές του λυκείου που θα συγκεντρώσουν μόνο έξι βαθμούς στη συμπεριφορά θα πρέπει να κάνουν τεστ πολιτικής αγωγής. Οι βαθμοί στη συμπεριφορά θα επηρεάσουν επίσης σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή στις κρίσιμες απολυτήριες εξετάσεις της maturità, αναφέρει ο Guardin.

Ο Giuseppe Valditara, υπουργός Παιδείας στην ακροδεξιά κυβέρνηση της  Giorgia Meloni, δήλωσε: «Η μεταρρύθμιση των βαθμών για τη συμπεριφορά αποκαθιστά τη σημασία της ατομικής ευθύνης, καθιστά κεντρικό στοιχείο τον σεβασμό των ανθρώπων και των δημόσιων αγαθών και αποκαθιστά την αυθεντικότητα των εκπαιδευτικών». Η Benito έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η αλλαγή θα «επαναφέρει τον σεβασμό» στα σχολεία.

Επιπλέον θεσπίζονται και πρόστιμα από 500 έως 10.000 ευρώ για πράξεις επιθετικότητας ή βίας κατά του προσωπικού των σχολείων.

Ο νόμος, τον οποίο υιοθέτησε η ANP, η ένωση διευθυντών σχολείων της Ιταλίας, έρχεται μετά την αύξηση κατά 110% και πλέον των περιστατικών επιθέσεων κατά του διδακτικού προσωπικού από την αρχή του έτους σε σύγκριση με το 2023.

Σε πολλές περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ενώ σε άλλες οι δράστες ήταν οι γονείς των μαθητών. Οι μαθητές συχνά συγκρούονται με τους καθηγητές τους για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στην τάξη.

 

 

Ο Antonello Giannelli, πρόεδρος του ANP, δήλωσε ότι το μέτρο αποτελεί «ένα βήμα προς τα εμπρός». «Έχουμε ακούσει για πάρα πολλές περιπτώσεις απείθαρχης και μη συνηθισμένης συμπεριφοράς», δήλωσε. «Είναι σωστό οι μαθητές να καλούνται να αναλογιστούν τις ευθύνες τους ως συνέπεια των πράξεών τους».

Ο Tommaso Martelli, συντονιστής μιας εθνικής φοιτητικής ένωσης, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην «ενίσχυση μιας αυταρχικής και τιμωρητικής κουλτούρας».

«Η προοπτική της αποτυχίας για παραβάσεις των κανόνων καθιστά πλέον τους βαθμούς για το μέτρο της συμπεριφοράς κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα περαιτέρω κατασταλτικό εργαλείο στα σχολεία μας», δήλωσε.

Το αρχικό μέτρο της εποχής Mussolini παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, προτού καταργηθεί στα δημοτικά και τα γυμνάσια μετά από διαμαρτυρίες μαθητών. Με την πάροδο των χρόνων υπέστη τροποποιήσεις πριν καταργηθεί σε όλα τα σχολεία το 2000.

Η δέσμη μέτρων, που είχε ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία, πέρασε στην Κάτω Βουλή με 154 ψήφους υπέρ, 97 κατά και επτά αποχές.

Η Anna Ascani, πολιτικός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι ο κανόνας της συμπεριφοράς σηματοδοτεί «την επιστροφή σε μια εποχή που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε».