Μύλος στον ΣΥΡΙΖΑ: Νέες εντάσεις και αποχωρήσεις στην Κεντρική Επιτροπή - Ολοι εναντίον όλων

Κατέθεσαν υποψηφιότητα Γκλέτσος και Φαραντούρης, ακολουθεί ο Φάμελλος - Στις 8 Νοεμβρίου μετατέθηκε το Συνέδριο.
Open Image Modal
Eurokinissi

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με τα μέλη του οργάνου που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη να αποχωρούν καταγγέλλοντας τη διαδικασία - μεταξύ αυτών και μέλη του προεδρείου που τον στηρίζουν.

Όπως ανέφερε η πλευρά των αποχωρησάντων, οι λόγοι της αποχώρησης είναι «το γεγονός ότι μεθοδεύτηκε η μετάθεση του Συνεδρίου με πρόσχημα ότι δεν μπορούσε να βρεθεί ελεύθερος χώρος και η πρόσκληση στην αρχή της συνεδρίασης να μιλήσουν οι υποψήφιοι, ενώ δεν έχουν κατατεθεί τυπικά οι υποψηφιότητες».

Μετά την αποχώρηση ο Θανάσης Οικονόμου δήλωσε στις κάμερες ότι «προφανώς αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε μια πολύ μεγάλη ομάδα μελών της ΚΕ που στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, διότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι απολύτως ευτελιστική». 

Ο Θάνος Μωραΐτης δήλωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι φοβούνται τα μέλη, φοβούνται την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αυτό το οποίο οργάνωσαν από χθες ήταν μια μεθόδευση αναβολής του Συνεδρίου γιατί δεν φοβούνται μόνο τα μέλη φοβούνται και το συνέδριο». 

Στο ερώτημα, αν εκτιμούν ότι κάποιοι επιχειρούν δια της διαδικασίας να περιοριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων με φυσική παρουσία στο Συνέδριο, απάντησε ότι «βεβαίως και κάποιοι αυτό μπορεί να το επιθυμούν να το κάνουν και να το μεθοδεύουν, αυτοί που δεν μπορεί να είναι σε ένα συνέδριο 5.000 συνέδρων». 

Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου μετατίθεται πλέον κατά μία εβδομάδα, δηλαδή από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου. Καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών είναι η 25η Οκτωβρίου και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί 2 και 3Νοεμβρίου. Ημερομηνία εκλογής προέδρου παραμένει η 24η Νοεμβρίου.

 

Μέσω...Τζάκρη η υποψηφιότητα Κασσελάκη

Την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η υποψηφιότητα συνοδεύεται από 87 υπογραφές και το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη.

«Σήμερα ολοκληρώθηκε μία εκτροπή. Μία συγκυριακή πλειοψηφία του χθες όχι μόνο ανέτρεψε τον οδικό χάρτη του συνεδρίου που η ίδια είχε ψηφίσει, αλλά σήμερα προανήγγειλε ότι το συνέδριο δεν θα χωράνε όλοι», είπε η κ.Τζάκρη.

«Χαίρομαι που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε, παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχτεί από διάφορους, να καταθέσει τις υπογραφές της υποψηφιότητας του και το πόθεν έσχες. Οπότε θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί συγκροτημένα προς το συνέδριο που για λόγους τεχνικούς πήρε μια βδομάδα αναβολή, χωρίς να αλλάξει ημερομηνία της εκλογής προέδρου», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης, που επίσης είναι υποψήφιος.

Υποψήφιοι Γκλέτσος, Φαραντούρης και Φάμελλος

Την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε ο Απόστολος Γκλέτσος, δηλώνοντας στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος ότι έχει συγκεντρώσει και κατέθεσε 32 υπογραφές (σ.σ απαιτούνται τουλάχιστον 30).

Στην κατάθεση 34 υπογραφών και του πόθεν έσχες του, προχώρησε και ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Νικός Φαραντούρης, δηλώνοντας την υποψηφιότητά του.

Όπως ενημέρωσε τα μέλη της ΚΕ, ο Σωκράτης Φάμελλος μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει στην κατάθεση υποψηφιότητας για την θέση του προέδρου «τηρώντας όλες τις προβλέψεις, δηλαδή την κατάθεση προθεσμίας και τις απαραίτητες υπογραφές αλλά και την δήλωση για το σεβασμό και την συμφωνία με τις αποφάσεις του κόμματος».

Ερωτηθείς σε δηλώσεις του αν οι υποψήφιοι, στο βαθμό που διαφωνούν με την αρμοδιότητα της ΚΕ να εφαρμόσει μια μομφή, σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι, απάντησε ότι «υπάρχουν όργανα, υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει καταστατικό» και πως «όλα θα λυθούν, δεν υπάρχουν αποκλεισμοί». 

Ν. Παππάς: «Να επικρατήσει ψυχραιμία»

«Πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είναι μία καινούργια φάση. Πλέον έχουμε υποψήφιους προέδρους, έχουμε επίσημα κατατεθειμένες υποψηφιότητες», δήλωσε ο Νίκος Παππάς στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος τόνισε ότι «και από τους υποψήφιους, όλοι μας και όλος ο κόσμος που παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, όλος ο προοδευτικός κόσμος, περιμένει να ακούσει πώς θα ενώσουν το κόμμα και πώς θα εφαρμόσουν τη συλλογική μας απόφαση για την συγκρότηση μίας μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συμμαχίας. Εκεί είναι τα πολιτικά επίδικα και πρέπει αυτή η συζήτηση να γίνει δημόσια και όσες φορές χρειαστεί», υπογράμμισε.

Σβίγκου: «Να διαψεύσουμε όσους θέλουν να κλείσει η υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ»

Από την πλευρά της η Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, κατά την τοποθέτηση της τόνισε: «Δεν είναι μόνο αναγκαίο, είναι και επείγον να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον κόσμο. Με ομοψυχία και σοβαρότητα, με πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του Καταστατικού και των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων μας». 

Η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι «το συνέδριό μας, και οι εκλογές για Πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή πρέπει να γίνουν η αφετηρία για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να πάμε μπροστά όλες κι όλοι μαζί. Γιατί δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνουν οι διαδικασίες μας αρένα τοξικότητας». «Πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Αυτό επιτάσσει η ιστορία μας, οι ιδέες μας, η κουλτούρα μας», σημείωσε.

Θεοχαρόπουλος: «Η βάση θα καταψηφίσει τον Κασσελάκη»

«Το σχέδιο πολιτικής απόφασης είναι ένα κείμενο που είναι προωθητικό και πολιτικά και προγραμματικά. Δυστυχώς δεν το υποστηρίζει όπως φαίνεται ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με βάση όσα υποστήριξε στο βίντεο χθες (για προοδευτικό χώρο, διαπλοκή κ.ά)», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την τοποθέτηση του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι «προσβλητικές αναφορές για πραξικοπήματα, εκτροπές, χούντες, διαπλοκές δεν έχουν καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δυνατόν να ακούγονται εδώ». Κατά πληροφορίες, ο ίδιος μαζί με τον Κώστα Ζαχαριάδη κατέθεσαν τροπολογία για το ζήτημα των προσβλητικών αναφορών αυτών προκειμένου να συμπεριληφθεί στην απόφαση της ΚΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι «η τοξικότητα πλέον έχει ονοματεπώνυμο: Στέφανος Κασσελάκης. Κατηγορεί για διαπλοκή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αγωνισθεί απέναντι στη διαπλοκή και έχουν πολεμηθεί από την διαπλοκή. Ντροπή».

Ο κ. Θεχοαρόπουλος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει και θα προχωρήσει μπροστά», προσθέτοντας ότι «η βάση θα καταψηφίσει τον Στέφανο Κασσελάκη και θα εκλέξει νέα ηγεσία».