Απάντηση στις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έδωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας τα «νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο».
Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο.
«Από τη δήλωση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κ. Μπόρις Τζόνσον αντιλαμβανόμεθα ότι δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως.
Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Παρθενώνας, ως σύμβολο της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Δυτικού Πολιτισμού εκπέμπει πανανθρώπινες αξίες. Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να εργαστούμε όλοι», καταλήγει η κ. Μενδώνη στη δήλωση της.
Στη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, τον οποίο του έχει ζητήσει προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού - και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη - για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Ελγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που (σ.σ.: τα Γλυπτά) περιήλθαν στην κατοχή τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση του για το θέμα από την ανάληψη των καθηκόντων του.