Μια από τις ισχυρότερες και πιο ωφέλιμες συνεργασίες σε αμυντικά θέματα που έχει η Ελλάδα είναι η τριμερής με Κύπρο και Ισραήλ. Ο συνδυασμός αυτής της συνεργασίας με εκείνην που έχουμε με την Αίγυπτο δημιουργεί ένα ”μπλοκ” στη Ν.Α. Μεσόγειο το οποίο θεωρητικά αποτελεί και ένα σημείο σταθερότητας, αφού είναι και οι μόνες χώρες που δεν έχουν εμπλακεί σε μια σύρραξη, έστω και αν υπάρχει γενικά μια πολιτική ασάφεια για τις δύο χώρες της Μ. Ανατολής προς το παρόν.
Με το παραπάνω σκεπτικό, λοιπόν, διαβάζοντας τη συνέντευξη του Ισραηλινού πρέσβη Yossi Amrani στην εφημερίδα Καθημερινή, θα ήταν χρήσιμο να αναδειχθούν κάποια σημεία αναφοράς που ο ίδιος αφήνει να περάσουν ως μηνύματα ανάμεσα από τις γραμμές του λόγου του.
Οικονομία
Οι νύξεις πολλαπλές, ειδικά αναφερόμενος στο πώς η χώρα μας πλέον αποτελεί κόμβο, αφού είναι εκείνη που στην πραγματικότητα (μαζί με την Κύπρο) που διαθέτει την πληθώρα φυσικών πόρων αλλά και την δίοδο προς τους ”πελάτες” στην Ε.Ε. καθώς η Τουρκία, όπως ενδεικτικά σημειώνει, είναι παράγοντας που δεν προ(σ)καλεί και τα πιο ”συμπαθή” ώτα και οφθαλμούς του Ισραήλ.
Άμυνα - Ασφάλεια
Χτυπάει καμπανάκι ποικιλοτρόπως αφού επισημαίνει πώς η εθνική άμυνα είναι έργο της κάθε χώρας και όχι τρίτων. Αυτό εννοείται πώς περιλαμβάνει και την δική τους πλευρά, αφού πολλές φορές έχουμε (μέσω ΜΜΕ) θέσει ερώτημα στο τί θα έκανε το Ισραήλ σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής μας με την Τουρκία. Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρη φράση από αυτήν δεν υπάρχει:
″ Σύμφωνα με την Ισραηλινή εμπειρία δεν πρέπει να αναθέτεις σε κανέναν άλλον τα εθνικά συμφέροντα ή την εθνική άμυνα σου”.
Και αμέσως μετά με ευθεία βολή κατά της Κύπρου αλλά και προς εμάς πώς πρέπει να επενδύσουμε σε εθνική ασφάλεια, δυνάμεις και καθιέρωση συμμαχιών. Μια παράγραφος που είναι σφυριά στο κεφάλι καθενός που αναζητεί σωτήρες εκτός συνόρων σε πολλά ζητήματα ασφαλείας της χώρας μας, πάνω σε άυλες οντότητες, όπως είναι το διεθνές δίκαιο ή πάνω σε πρόσκαιρες συνεργασίες με χώρες και θεσμούς.
Σημειώνω και την δήλωση φωτοβολίδα που την γνωρίζουμε μεν αλλά καλά κάνει και μας την υπενθυμίζει.
″Η φιλία και συμμαχία είναι φυσική. Δεν μπορώ να μιλήσω για άλλες χώρες. Μπορώ απλά να μοιραστώ την Ισραηλινή εμπειρία. Μεριμνούμε για τα δικά μας συμφέροντα”.
Συρία
Είναι σαφές πώς την Τουρκία μεν την βλέπουν προσεκτικά, αλλά ο ΑΝΣΚ της όλης υπόθεσης για το Ισραήλ είναι η απομάκρυνση του Ιράν από την περιοχή, αφού το θεωρούν ως ”φυσικό εχθρό”. Η Τουρκία απλά ενοχλεί όπως κινείται αλλά όχι ως χώρα.
Στο τέλος είναι το ”ζουμί” της υπόθεσης όσον αφορά την ασφάλεια και γιατί το Ισραήλ έχει συμμαχήσει με την Ελλάδα πέρα από το θέμα της ενέργειας (που θα μπορούσε να είναι απλά συμμαχία σε οικονομικό επίπεδο)
″Η σταθερότητα στην περιοχή είναι απαραίτητη για την άμεσή μας άμυνα, τη δική σας και τη δική μας. Είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της περιοχής, καθώς ζούμε σε έναν πολύ μικρό πλανήτη και αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Δύο θέματα έρχονται κατά νου. Το ένα είναι η μετανάστευση και το άλλο, που δεν συνδέεται κατ’ ανάγκη, είναι η τρομοκρατία. Τα σύνορα ίσως δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν την τρομοκρατία. Το Ισραήλ παίζει έναν ρόλο σταθερότητας στην περιοχή. Και η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας είναι μια άμεση συμβολή στη σταθερότητα της Ευρώπης.”
Μεταναστευτικό και τρομοκρατία
Είναι δύο ζητήματα που αντιμετωπίζει και το Ισραήλ (σε άλλο επίπεδο σίγουρα) που θέλει να έχει δίπλα του μια-δύο χώρες της ΕΕ που θα του δίνουν πρόσβαση στο τι γίνεται εντός της Ευρώπης (πληροφορίες). Ειδικά η Ελλάδα που αποτελεί πλέον την Νο1 πύλη ροών είναι σίγουρα μια τοποθεσία που θέλει το Ισραήλ να γνωρίζει τι γίνεται.
Εδώ έρχεται τώρα, κανονικά, το σκεπτικό για την χώρα μας.
Όλα αυτά προφανώς είναι ζητήματα στο τί ψάχνει το Ισραήλ από εμάς. Εμείς όμως τί ψάχνουμε από αυτό; Έχει χαραχθεί κάποια στρατηγική ή απλά κάναμε μια συμμαχία για να την κάνουμε; Υπάρχουν ΑΝΣΚ;
Η Ελλάδα προφανώς δεν μπορεί να περιμένει στρατιωτική αρωγή σε μάχη. Είναι ξεκάθαρο ήδη. Έχει μόνο προσβάσεις σε όποια τεχνολογικά μέσα θέλει το Ισραήλ να δώσει (πουλήσει) και σε όποια συνεργασία μπορεί να αποκομίσει σε οικονομο-τεχνικό επίπεδο , με φόντο τα ενεργειακά. Μην γελιέται κανείς. Μόνο αυτά τα δύο είναι οι τομείς που υπάρχουν κοινά συμφέροντα. Τα πολιτιστικά και τουριστικά καλά είναι, αλλά είναι το ”ορεκτικό” στο ”κυρίως γεύμα”.
Τι μπορούμε να αποκομίσουμε; Ή καλύτερα, αν έχουμε να αποκομίσουμε κάτι, είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε/πραγματοποιήσουμε;
Παράδειγμα είναι ο τρόπος λειτουργίας σε θέματα πληροφορίας. Δεν είναι κάτι που δεν δίνει το Ισραήλ σε ένα βαθμό. Το έχει κάνει στο παρελθόν με το να δώσει τέτοια βοήθεια στον Βασιλιά Χασάν Β στο Μαρόκο. Το έκανε και για την Σαουδική Αραβία ή τουλάχιστον δήλωσε πρόθεση να το κάνει το 2017. Με το σκεπτικό πώς η χώρα μας υποφέρει πραγματικά στον τομέα πληροφορίας και έχει σαφέστατο πρόβλημα στην διαχείριση της, δεν θα έκανε κακό η αντιγραφή κάποιων πραγμάτων, ακόμα και σε υποτυπώδη μορφή, όπως η χρήση αριθμών αντί ονομάτων σε ειδικά τμήματα πληροφορίας σαν διακριτικά. Οι αριθμοί, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο δύσκολο να παραμείνουν στην μνήμη έναντι ονομάτων .
Το δεύτερο κομμάτι είναι στο πώς το Ισραήλ έκανε όπλο την τεχνολογία του για να βγει μπροστά. Επένδυσε τρελά ποσά και δυναμικό στη τεχνολογία που αποτελεί το Α και το Ω σε κάθε τομέα του. Στην Ελλάδα είχαμε εξαιρετικό δυναμικό που αποψιλώνεται συνεχώς σε όλους τους τομείς, ιδιωτικούς και δημόσιους. Η τεχνογνωσία πάνω σε θέματα τεχνολογίας καθορίζει την βέλτιστη παραγωγή υπηρεσιών και αγαθών σε κάθε επίπεδο. Η χρήση τεχνολογίας στην καθημερινότητα είναι κάτι που μπορεί να δώσει πολλαπλά οφέλη. Πέρα από το Ισραήλ, ένα σοβαρό άλλο παράδειγμα είναι η Εσθονία. Η Τουρκία για παράδειγμα που έχει ένα τεράστιο ποσό αναλφαβητισμού στον πληθυσμό της, μεγάλο μέρος υπηρεσιών της δίνεται μέσα από mobile υπηρεσίες και ιντερνετ .
Η χώρα μας, η οποία διαθέτει παγκοσμίως εξαιρετικό δυναμικό σε τεχνογνωσία (πρώτοι είναι οι Ινδοί με διαφορά όσο και αν κάνει αίσθηση) δυστυχώς το αφήνει να μεταναστεύσει και να ενισχύει τομείς τρίτων χωρών στο εξωτερικό. Αδιανόητο πραγματικά και ακόμα χειρότερα όταν γίνεται υπέρ εξυπηρέτησης καταστάσεων και εξυπηρετήσεων ατόμων που θεωρητικά δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται το κουμπί “return” σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή δεν ξέρουν πώς το κινητό τους μπορεί θεωρητικά να λειτουργήσει και σαν μοναδικό στοιχείο αναγνώρισης ταυτότητας για αυτούς ως φυσικά πρόσωπα.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω πως, σύμφωνα με την προσωπική μου εκτίμηση, η συνέντευξη του Ισραηλινού πρέσβη είναι ένα κείμενο που χρήζει προσεκτικής ανάγνωσης καθώς περιέχει μηνύματα που ακόμα και τώρα δεν τα έχουμε κατανοήσει πλήρως και είτε βρισκόμαστε σε πλάνη, είτε μακριά από την αντίληψη τους γενικότερα.
Τελευταίο αφήνω ως σημείο σκέψης, πώς σε μια συμμαχία όταν τα μέρη της δεν είναι το ίδιο ισχυρά και δεν υπάρχει τουλάχιστον προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα όπου οι ισορροπίες συνεργασίας θα επιτρέπουν να τίθενται όρια, η συμμαχία αυτή είτε διαλύεται σύντομα, είτε μετατρέπεται σε σχέση εξάρτησης από πλευράς ισχύος. Δεν είναι δικό μου προφανώς το παραπάνω. Είναι μια πλευρά διδαχής από τον Θουκυδίδη, που ακόμα και τώρα εμείς απαξιούμε να διαβάσουμε και να εφαρμόσουμε.
Πρώτη δημοσίευση στο Geopolitics & Daily News
Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., bloggers) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της HuffPost Greece. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.