Τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του για την απόκτηση των νέων μαχητικών F-16 από την Τουρκία απαρίθμησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Εξηγώντας τη θέση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην ιστοσελίδα Hellas Journal, ο Αμερικανός γερουσιαστής είπε: «Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους».
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θεωρείται ότι είναι ο άνθρωπος που κρατάει τα κλειδιά των F-16, καθώς ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο γερουσιαστής απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στα οποία η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά και την στάση της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:
· Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
· Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
· Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.
· Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.
Παρόλο που αναγνώρισε ότι η λίστα με τα ανοιχτά θέματα είναι μεγάλη, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα εκκρεμή θέματα προκειμένου να επιτευχθεί η πώληση και η αναβάθμιση των μαχητικών F-16.
«Εάν κάποιος είναι πρόθυμος να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποια προθυμία από τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνει αυτά τα βήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής.
Στο μεταξύ, η Ελληνοαμερικανίδα γερουσιαστής-Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νικόλ Μαλλιωτάκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε παντελώς εξοργιστικό και προσβλητικό τον χάρτη του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ για τα F-16 είπε πως «η Τουρκία προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες στην περιοχή, κάνουν υπερπτήσεις με στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τα ελληνικά νησιά και επίσης, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και εμπλέκονται σε έρευνες στο Αιγαίο απειλώντας τις σχέσεις του με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας σχετικά με το γιατί αυτή η πώληση δεν είναι καλή ιδέα, ειδικά σε μία περίοδο που η Τουρκία λειτουργεί επιθετικά...αφού κάνουν υπερπτήσεις σήμερα, γιατί να μην κάνουν περισσότερες χρησιμοποιώντας αμερικανικά μαχητικά και πιστεύω ότι αυτό είναι το πρόβλημα εδώ. Δεν είναι σωστό να προμηθεύουμε την Τουρκία με αυτόν τον εξοπλισμό όταν γνωρίζουμε ότι ήδη προβαίνουν σε επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ενθαρρύνουμε την Τουρκία και αυτό μας ανησυχεί πολύ».