Μήνυση Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα στον σαουδάραβα πρίγκιπα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Για δολοφονία Κασόγκι, φυλακίσεις δημοσιογράφων κα. Κατατέθηκε στη Γερμανία σε εισαγγελέα αρμόδιο για διεθνή εγκλήματα.
Open Image Modal
Maja Hitij/Getty Images
Maja Hitij/Getty Images

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέθεσαν μήνυση στη Γερμανία εναντίον του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς η μη κυβερνητική οργάνωση κατήγγειλε την «ευθύνη» του για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και τη φυλάκιση περίπου 30 συναδέλφων του.

Η προσφυγή, η οποία κατατέθηκε  «στον γενικό εισαγγελέα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Καρλσρούης» εξαιτίας της δικαιοδοσίας του «για τα διεθνή εγκλήματα», «αφορά τον γενικευμένο και συστηματικό διωγμό δημοσιογράφων στη Σαουδική Αραβία» και έχει στόχο, εκτός από τον πρίγκιπα διάδοχο, τέσσερις άλλους υψηλόβαθμους σαουδάραβες αξιωματούχους, διευκρινίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Δίπλα στον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, «ύποπτο ότι παρήγγειλε άμεσα τη δολοφονία» του Κασόγκι, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επιτίθενται επίσης στον πρώην «στενό σύμβουλό» του Σαούντ αλ Καχτάνι, τον «πρώην αναπληρωτή διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών» Άχμεντ αλ-Ασίρι, αλλά και στον Μοχάμεντ Αλ-Οτάιμπι, πρώην γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη, και στον Μάχερ Μουτρέμπ, «αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών» ο οποίος ήταν επικεφαλής «της ομάδας που υπέβαλε σε βασανιστήρια και σκότωσε» τον χρονογράφο της Washington Post.

 

Η πρωτοφανής αυτή μήνυση, η οποία στρέφεται επίσης κατ′ αγνώστων, αναφέρεται εξάλλου λεπτομερώς στις παραβιάσεις που έχουν διαπραχθεί εναντίον 34 δημοσιογράφων, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι στο βασίλειο και από τους οποίους 33 εξακολουθούν να κρατούνται, όπως ο μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι.

«Βασανιστήρια», «βία» και «σεξουαλικός καταναγκασμός», «αναγκαστική εξαφάνιση», «παράνομη στέρηση φυσικής ελευθερίας»... Μπροστά σ′ αυτά που χαρακτηρίζει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», η μκο εκτιμά πως το γερμανικό δικαστικό σύστημα αποδεικνύεται «το πλέον κατάλληλο» λόγω της παγκόσμιας δικαιοδοσίας που ασκεί και η οποία επιτρέπει σ′ ένα κράτος να διώκει τους δράστες των πιο σοβαρών εγκλημάτων, όποια κι αν είναι η εθνικότητά τους ή ο τόπος που διέπραξαν τα εγκληματα.

Η ενέργεια αυτή, μέσω της οποίας οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ελπίζουν ότι θα αρχίσουν έρευνες, κάτι που θα γίνει «για πρώτη φορά στον κόσμο», έρχεται μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην οποία εκτιμάται ότι ο «MSB» (ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) «επικύρωσε» την επιχείρηση που είχε στόχο «να συλληφθεί ή να σκοτωθεί» ο Κασόγκι.

Επικριτής της σαουδαραβικής εξουσίας αφού ήταν προηγουμένως ένας υποστηρικτής της, ο Τζαμάλ Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ, δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018 μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα πρακτόρων που είχαν φθάσει από τη Σαουδική Αραβία.

 

 

Η σορός του διαμελίσθηκε και δεν έχει βρεθεί.

Αφού πρώτα αρνήθηκε τη δολοφονία, το Ριάντ τελικά είπε ότι αυτή διαπράχθηκε από σαουδάραβες πράκτορες που έδρασαν μόνοι τους. Στο τέλος μιας μυστικής δίκης στη Σαουδική Αραβία, πέντε Σαουδάραβες καταδικάσθηκαν σε θάνατο και τρεις άλλοι σε ποινές κάθειρξης. Οι θανατικές ποινές έχουν έκτοτε μετατραπεί.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην 170η θέση μεταξύ των 180 χωρών της Παγκόσμιας Κατάταξης για την ελευθερία του Τύπου την οποία καταρτίζουν οι Δηυμοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP