Μενού για ερωτευμένους την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με 4 νέες συνταγές

Δύο λαχταριστές χορταστικές σαλάτες και δύο επιδόρπια με βάση τα πιο απολαυστικά φρούτα. Διαλέγουμε και παίρνουμε.
Open Image Modal
Tima Mirashnichenka via Getty Images

Άγιος Βαλεντίνος: Γιορτή των ερωτευμένων ή μια κουτή καπιταλιστική επινόηση; Όπως το δει κανείς. Πάντως, κάθε ευκαιρία να κάνουμε κάτι όμορφο για το άλλο μας μισό, δεν θα έπρεπε να γλιστράει μέσα από τα χέρια μας ανεκμετάλλευτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψουμε ένα σωρό χρήματα σε καταναλωτικά αγαθά και πολυτελή εστιατόρια. Ούτε φυσικά πώς αξίζει να διαλύσουμε τη διατροφή μας αν είμαστε σε τροχιά αδυνατίσματος.

Άρα να μην το γιορτάσουμε καν;

Υπάρχει και η μέση λύση! Αν όντως εμείς και ο/η σύντροφός μας προσέχουμε τη διατροφή μας, αλλά θέλουμε με αυτή την γλυκιά αφορμή να εκφράσουμε στο ταίρι μας τη στοργή μας, ας μαγειρέψουμε κάτι ξεχωριστό. Η Έλενα Σερδάρη, έχει για εμάς τέσσερις απολαυστικές συνταγές με βάση τα αγαπημένα μας φρούτα, που θα καταπλήξουν το αγόρι ή το κορίτσι μας. Και βάζουν κάτω ακόμα και τα πιο γκουρμέ εστιατόρια.

Open Image Modal
5PH via Getty Images
Σαλάτα με αβοκάντο και φράουλες για το άλλο μας μισό.

Η σαλάτα των ερωτευμένων με φράουλες, γαρίδες και αβοκάντο

Για δύο μερίδες θα χρειαστούμε:

Για τη σαλάτα:

  • 30 γραμμάρια αμύγδαλα φιλέ

  • 150 γραμμάρια γαρίδες Νο1 καθαρισμένες

  • Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • 20 ml ούζο

  • Μια κουταλιά του γλυκού θυμάρι

  • Ένα αβοκάντο

  • 200 γραμμάρια πράσινη σαλάτα

  • 100 γραμμάρια φράουλες

Για το ντρέσινγκ:

  • 200 γραμμάρια φράουλες

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • Μια κουταλιά της σούπας μέλι

  • Τρεις κουταλιές της σούπας  ξίδι, από λευκό κρασί

  • 100 γραμμάρια σπορέλαιο

Πάμε να σερβίρουμε;

1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά
2. Βάζουμε τα αμύγδαλα, σοτάρουμε ένα λεπτό να πάρουν χρώμα, μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη
3. Κόβουμε τις γαρίδες στη μέση, τις βάζουμε στο τηγάνι, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για ένα λεπτό να ψηθούν και να πάρουν χρώμα
4. Σβήνουμε με το ούζο και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό και αφαιρούμε από τη φωτιά.
5. Σε ένα μιξεράκι βάζουμε τις φράουλες σε κομμάτια, αλάτι, πιπέρι, το μέλι, το ξίδι, το σπορέλαιο και χτυπάμε καλά, μέχρι να έχουμε μια σάλτσα και αφήνουμε στην άκρη
6. Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες
7. Μεταφέρουμε το αβοκάντο στο πιάτο σερβιρίσματος, προσθέτουμε τη σαλάτα και δύο κουταλιές της σούπας από το ντρέσινγκ
8. Βάζουμε τις γαρίδες, τα αμύγδαλα, άλλες δύο κουταλιές της σούπας από το ντρέσινγκ, τις υπόλοιπες φράουλες και σερβίρουμε

Open Image Modal
from_my_point_of_view via Getty Images
Σαλάτα με μήλο, μπαλίτσες τυριού και ρόδι.

Σαλάτα με μήλα και μπαλίτσες τυριού

Για εμάς και το ταίρι μας θα χρειαστούμε:

  • 130 γραμμάρια πράσινη σαλάτα

  • 200 γραμμάρια μήλα (ιδανικά της ποικιλίας red moon)

  • 300 γραμμάρια φέτα με μειωμένα λιπαρά

  • 100 γραμμάρια τυρί κρέμα ελαφρύ

  • 30 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης

  • 30 γραμμάρια κράνμπερι

  • Ένα ρόδι

  • Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  • Μια κουταλιά της σούπας πετιμέζι

  • Αλάτι και πιπέρι

Ώρα να ετοιμάσουμε τη σαλάτα μας:

1. Ρίχνουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός Βάζουμε μέσα στο μπολ την πράσινη σαλάτα και αφήνουμε στην άκρη.
2. Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ τη φέτα και τη θρυμματίζουμε με ένα πιρούνι.
3. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τα μισά γραμμάρια φιστίκια και τα κράνμπερι ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε καλά.
4. Ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε τα υπόλοιπα φιστίκια και τα βάζουμε σε ένα άλλο μπολ.
5. Φτιάχνουμε με τα χέρια μας μικρά μπαλάκια τυριού με το μείγμα του μπολ και τα βουτάμε στο μπολ με το τριμμένο φιστίκι για να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους.
6. Μεταφέρουμε τα μπαλάκια τυριού πάνω από τη σαλάτα.
7. Κόβουμε τα μήλα σε φέτες και τα προσθέτουμε από πάνω.
8. Ρίχνουμε τους σπόρους από το ρόδι, το ελαιόλαδο και το πετιμέζι και σερβίρουμε.

Αυτή η σαλάτα είναι άπαιχτη!

Open Image Modal
Milan Markovic via Getty Images
Βαλεντίνος χωρίς γλυκό γίνεται; Δεν γίνεται

Επιτέλους έφτασε η στιγμή του γλυκού

Θα μπορούσαμε σε ένα ρομαντικό δείπνο για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου να παραλείψουμε το γλυκό; Ε όχι! Εδώ οι επιλογές μας για το επιδόρπιο είναι δύο. Μια για τους λάτρεις της σοκολάτας και μια για όσους προτιμάμε βανίλια. Βέβαια μπορούμε να τα δοκιμάσουμε και τα δύο. Αφενός είναι υγιεινά και αφετέρου έχουμε γιορτή. Και είναι και Παρασκευή. Ας το ρίξουμε λιγάκι έξω.

Ωμοφαγικά μπράουνις καρδούλες

Για δύο μερίδες θα χρειαστούμε:

  • 100 γραμμάρια αποξηραμένους χουρμάδες

  • 60 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης

  • 20 γραμμάρια κακάο

  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ροζ πιπέρι 

  • Ξύσμα πορτοκαλιού, από ½ πορτοκάλι

  • Αλάτι

Για το σερβίρισμα:

  • 50 γραμμάρια κουβερτούρα λευκή λιωμένη

  • 50 γραμμάρια κουβερτούρα γάλακτος λιωμένη

  • Κας-κας σε σχήμα καρδούλας

Πάμε να ετοιμάσοτμε το γλυκάκι μας;

1. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τους χουρμάδες, τα φιστίκια, το κακάο, το πιπέρι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το αλάτι

2. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να κολλάει στα χέρια μας

3. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για μία ώρα

4. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και γεμίζουμε δύο φορμάκια σε σχήμα καρδιάς διαμέτρου 7 εκατοστών

5. Μεταφέρουμε τα φορμάκια σε ένα ταψί και τα βάζουμε στο ψυγείο για ακόμα μία ώρα

6. Βγάζουμε τα μπράουνις από τα φορμάκια και περιχύνουμε με τις λιωμένες κουβερτούρες

7. Πασπαλίζουμε με τα κας-κας καρδούλες και σερβίρουμε.

Open Image Modal
VeselovaElena via Getty Images
Τα πιο λαχταριστά μπράουνι σε σχήμα καρδούλας. Καλή μας απόλαυση!

Κείκ Βανίλιας με παντζάρι

Για το κέικ μας θα χρειαστούμε:

  • Ένα παντζάρι βρασμένο

  • 40 γραμμάρια ελαιόλαδο και λίγο λάδι έξτρα για τη φόρμα

  • 100 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά

  • Τέσσερις κρόκους από μέτρια αβγά

  • Δύο βανιλίνες

  • Χυμό από μισό λεμόνι

  • Ξύσμα από ένα λεμόνι

  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

  • 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο έξτρα αλεύρι, πάλι για τη φόρμα

  • 120 γραμμάρια μέλι

  • Τα τέσσερα ασπράδια από τα μέτρια αβγά που σπάσαμε

  • Μια πρέζα αλάτι

Για την κρέμα γιαουρτιού χρειαζόμαστε

  • 250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά

  • 30 γραμμάρια μέλι

  • Μια κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σύνθεση

  • 100 γραμμάρια μύρτιλα ή αλλιώς blueberries

  • 100 γραμμάρια σμέουρα, τα γνωστά σε όλους μας raspberries

Open Image Modal
tenkende via Getty Images
H γεύση είναι ακόμα καλύτερη από την εικόνα. Αν δεν έχουμε ταίρι ας το ετοιμάσουμε για τον εαυτό μας. Το αξίζουμε!

Ετοιμάζουμε το κέικ μας:

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C στον αέρα

2. Βάζουμε στον πολυκόφτη το βρασμένο παντζάρι και το ελαιόλαδο και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να πολτοποιηθεί το παντζάρι

3. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το πολτοποιημένο παντζάρι, το γιαούρτι, τους κρόκους, τις βανιλίνες, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους

4. Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το μέλι

5. Μεταφέρουμε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα στα 800 watt, μέχρι να ζεσταθεί και να γίνει πιο ρευστό

6. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με το αλάτι και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αρχίσει να γίνεται η μαρέγκα

7. Προσθέτουμε το μισό μέλι και χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ελαφριά μαρέγκα

8. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μέλι και χτυπάμε για ακόμα 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Προσοχή! Δεν βάζουμε όλο το μέλι σε μία δόση γιατί δεν θα φουσκώσει η μαρέγκα

9. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας μέσα στο μπολ με το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθεί η μαρέγκα στο μείγμα.

10. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε προσεκτικά με τη μαρίζ με απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί και η υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα Σημείωση: Χρησιμοποιούμε μαρίζ γιατί βοηθάει στο να μην πέσει ο όγκος του μείγματος.

11. Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκατοστών και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι

12. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και ρίχνουμε μέσα στη φόρμα το μείγμα του κέικ

13. Ψήνουμε στον φούρνο για 45-55 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα το κέικ και να ψηθεί καλά μέχρι μέσα. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί εσωτερικά τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο. Προτιμούμε οδοντογλυφίδα, ώστε να μην πέσει ο όγκος του κέικ. Γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του εργαλείου που χρησιμοποιούμε για να ελέγξουμε το κέικ, όπως λόγο χάρη το μαχαίρι, τόσο ευκολότερα θα πέσει ο όγκος του.

14. Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και την τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως το κέικ

Για την κρέμα γιαουρτιού:

Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το γιαούρτι, το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους

Για τη σύνθεση

  • Βάζουμε πάνω από το κέικ την κρέμα γιαουρτιού και την απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνειά του

  • Τοποθετούμε τα blueberries και τα raspberries πάνω από την κρέμα γιαουρτιού

  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε

Η ημέρα των ερωτευμένων δεν πρέπει να μας γίνεται έμμονη ιδέα. Γιατί όμως και να τη μισούμε; Ας την εκμεταλλευτούμε σαν μια ρομαντική Παρασκευή χαλάρωσης στο σπίτι. Απλά με 4 ολοκαίνουργιες συνταγές. Το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει! 

-- --