Μήπως κουνάει το κεφάλι της όταν απαντάει; 11 επιστημονικά αποδεδειγμένα σημάδια ότι λέει ψέματα

Ανακάλυψε τον ντετέκτιβ του Criminal Minds που κρύβεις μέσα σου!
|
Open Image Modal
fizkes via Getty Images

Δεν είναι μόνο το ένστικτο που μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο απέναντί μας λέει ψέματα. To ψυχολογικό προφίλ του ανθρώπου που λέει ψέματα, καθώς και η συμπεριφορά του μαζί με τα στοιχεία που τον προδίδουν είναι το αντικείμενο μελέτης της ψυχολόγου-εγκληματολόγου του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, Λιάν Τεν Μπρινκ. Από την άλλη, η συγγραφέας του βιβλίου «Η γλώσσα του σώματος του ψεύτη», δρ. Λίλιαν Γκλας, λέει ότι προκειμένου να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα, θα πρέπει να έχεις παρατηρήσει πώς συμπεριφέρεται υπό κανονικές συνθήκες.

Λάβετε υπόψη σας ότι τα 11 σημάδια που παρουσιάζουμε παρακάτω είναι απλά πιθανοί δείκτες ανειλικρίνειας- όχι καθοριστικές αποδείξεις. Επιπλέον, μερικοί ψεύτες είναι τόσο ταλαντούχοι ώστε να αποφεύγουν εντέχνως να μην παρουσιάζουν κανένα από αυτά τα σημάδια.

1. Οι άνθρωποι που ψεύδονται αλλάζουν τη στάση του κεφαλιού τους

Αν δεις κάποιον, στον οποίο έχεις μόλις απευθύνει μια ερώτηση, να χαμηλώνει το κεφάλι του ή να το στρέφει στο πλάι ή προς την άλλη μεριά, το πιθανότερο είναι να σου απαντήσει ψέματα.

2. Αλλάζει ο ρυθμός αναπνοής

Η δρ. Γκλας ισχυρίζεται ότι η αναπνοή γίνεται με πιο έντονο ρυθμό, πιο βαριά, όταν κάποιος ετοιμάζεται να πει ένα ψέμα. «Είναι αντανακλαστική αντίδραση. Αλλάζουν όλοι οι ρυθμοί των λειτουργιών του σώματος, ακόμα και οι χτύποι της καρδιάς όταν ένας άνθρωπος λέει ψέματα. 

3. Αγαλματάκια ακούνητα

Δεν είναι μόνο οι νευρικές κινήσεις που προδίδουν έναν ψεύτη, είναι και η παντελής έλλειψη κίνησης. Όπως λέει η δόκτωρ Γκλας στο Business Insider «όταν μιλάς και συμμετέχεις σε κανονική συζήτηση, είναι φυσικό να κινείς το σώμα σου σε χαλαρές και, ως επί το πλείστον, ασυνείδητες κινήσεις. Έτσι, αν παρατηρείς μια άκαμπτη, κατατονική στάση χωρίς κίνηση, είναι συχνά προειδοποιητικό σημάδι ότι σου λένε ψέματα».

4. Επανάληψη ίδιων λέξεων και φράσεων

Αυτό συμβαίνει όταν προσπαθούν να πείσουν εσένα αλλά και τον εαυτό τους για κάτι που ισχυρίζονται.Δηλαδή προσπαθούν να επικυρώσουν το ψέμα τους στο μυαλό τους λέγοντας τις ίδιες λέξεις ή φράσεις πολλές φορές, ενώ η επανάληψη είναι παράλληλα ένας τρόπος ώστε να συγκεντρώσουν τις σκέψεις τους.

5. Παρέχουν υπερβολικά πολλές πληροφορίες

Υπερβολικός αριθμός άχρηστων λεπτομερειών δείχνει τάση προς το ψέμα. Μάλιστα, οι ψεύτες συνήθως μιλάνε πολύ για να πείσουν για τον ανοιχτό χαρακτήρα τους και για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη.

6. Αγγίζουν ή καλύπτουν το στόμα τους

Όταν ένας άνθρωπος καλύπτει το στόμα του με τα χέρια του, είτε θέλει να περάσει το μήνυμα πως δεν είναι ανοικτός σε επικοινωνία είτε υποσυνείδητα θέλει να καλύψει το ψέμα που λέει.

7. Καλύπτουν τα ευαίσθητα σημεία τους

Αυτά μπορεί να είναι ο θώρακας, το κεφάλι, η κοιλιά, όπως λέει η συγγραφέας, η οποία έχει δουλέψει ως σύμβουλος δικηγόρων σε δίκες. «Κάποιες φορές μπορούσα να καταλάβω αν κάποιος κατέθετε ψέματα στο δικαστήριο, γιατί άγγιζε συχνά τον λαιμό του, προσπαθώντας να τον καλύψει.

8. Νευρικά πόδια

Πρόκειται για αντίδραση του σώματος, λέει η δρ. Γκλας. Αυτός που λέει ψέματα, θέλει να φύγει γρήγορα και ενστικτωδώς χτυπάει νευρικά τα πόδια του. Η ίδια ισχυρίζεται ότι μπορείς να καταλάβεις πολλά από την κίνηση των ποδιών.

9. Δυσκολία στην ομιλία

Αν παρατηρήσετε μία ανάκριση, θα δείτε ότι ο ανακρινόμενος δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να σχηματίσει σωστές προτάσεις,ενώ μειώνεται και η ταχύτητα του λόγου. Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω του στρες, μειώνεται η παραγωγή σάλιου.

10. Βλέμμα επίμονο

Έχει επικρατήσει ότι όταν κάποιος δεν σε κοιτάζει στα μάτια όταν σου μιλάει, το πιθανότερο είναι να σου λέει ψέματα. Ωστόσο, ισχύει και ότι όταν κάποιος σε κοιτάζει επίμονα για να σε πείσει και δεν παίρνει το βλέμμα του από τα μάτια σου όση ώρα επιχειρηματολογεί, μάλλον λέει ψέματα. Άλλο ένα σημάδι είναι το πολύ συχνό άνοιγμα-κλείσιμο των βλεφάρων.

11. Δείχνουν 

 Αν κάποιος έρθει αντιμέτωπος με το ψέμα του, είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσει έντονες κινήσεις χεριών. Τις περισσότερες δε φορές, το κάνει δείχνοντας κάτι, προκειμένου να αμυνθεί.

 

Με πληροφορίες από Business Insider