Απαντήσεις σε ερωτήματα που όλοι έχουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Γιατί τα προάστια είναι κομβικά σημεία και τι γίνεται με τον σιτάρι από την Ουκρανία που θρέφει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Open Image Modal
Ουκρανία
AP

Οι μάχες για τις πόλεις της Ουκρανίας μαίνονται στα προάστια της, αφού ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε μια κομβική γειτονιά κοντά στο Κίεβο και οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής αυξάνουν τις αεροπορικές επιδρομές που έχουν προκαλέσει αμέτρητους θανάτους και έχουν αναγκάσει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν την χώρα τους.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίς την Τρίτη ότι ανάγκασε τα ρωσικά στρατεύματα να απομακρυνθούν από ένα στρατηγικά σημαντικό προάστιο του Κιέβου. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν εν μέρει να καταλάβουν τρία βορειοδυτικά προάστια όπου διεξάγονται μάχες εδώ και εβδομάδες.

Οι άμαχοι που έκαναν την επικίνδυνη απόδραση από την εμπόλεμη πόλη της Μαριούπολης, στο νότιο λιμάνι, βίωσαν σοκαριστικές εικόνες όταν τράπηκαν σε φυγή μέσα από τα πυρομαχικά και τους δρόμους με τα άταφα πτώματα, καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προσπαθούσαν να ισοπεδώσουν την πόλη.

Παρακάτω υπάρχουν απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις που όλοι έχουμε για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία:

Γιατί τα προάστια μετατρέπονται σε πεδία μάχης;

Τα προάστια θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο για την κατάληψη των πόλεων της Ουκρανίας ή μια πύλη εισόδου για τα ρωσικά στρατεύματα, με την πρωτεύουσα του Κιέβου να θεωρείται ο πρωταρχικός στρατιωτικός στόχος της Μόσχας στον πόλεμο.

Έξω από την κατεστραμμένη Μαριούπολη, η χερσαία επίθεση της Ρωσίας προχωράει αργά, μιας και ανατράπηκε από θανατηφόρες επιθέσεις Ουκρανών. Το ανακτημένο προάστιο του Κιέβου επέτρεψε στις ουκρανικές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο ενός βασικού αυτοκινητόδρομου προς τα δυτικά και εμπόδισε τα ρωσικά στρατεύματα να περιβάλλουν την πρωτεύουσα από τα βορειοδυτικά.

Ωστόσο, οι δυνάμεις του Πούτιν συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο την αεροπορική ισχύ και το πυροβολικό τους στις πόλεις της Ουκρανίας και κατ′ επέκταση κοντά στους πολίτες που ζουν εκεί.

Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, είπε ότι η Ρωσία αύξησε τις αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιώντας έως και 300 το Σαββατοκύριακο.

Open Image Modal
Ουκρανία
via AP

Που είναι το σιτάρι;

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες σιτηρών από μια περιοχή που είναι γνωστή ως «το καλάθι του κόσμου», αναγκάζοντας τους αγρότες και τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τον προγραμματισμό των καλλιεργειών για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη σύγκρουση, την ξηρασία και την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και κριθαριού, στις οποίες βασίζονται οι χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για να ταΐσουν εκατομμύρια άπορους ανθρώπους. Περίπου το ήμισυ των σιτηρών που αγοράζει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού για να θρέψει 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως προέρχεται από την Ουκρανία. Το διπλό πλήγμα της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ύφεσης των εξαγωγών σιταριού από τον πόλεμο είναι μια συνταγή για «καταστροφή όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά δυνητικά παγκοσμίως», προειδοποίησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας επισιτιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

Μεγάλοι παραγωγοί σιτηρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Αργεντινή παρακολουθούνται στενά για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή τους για να καλύψουν τα κενά από τη Ουκρανία και τις ρωσικές προμήθειες. 

Τι γίνεται με την διπλωματία;

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τη δέσμευση της Ουκρανίας να μην επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και την εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας.

«Είναι ένας συμβιβασμός για όλους: για τη Δύση, που δεν ξέρει τι να κάνει μαζί μας σε σχέση με το ΝΑΤΟ, για την Ουκρανία, που θέλει εγγυήσεις ασφάλειας και για τη Ρωσία, που δεν θέλει περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ», είπε ο Ζελένσκι. 

Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν. «Αν δεν συναντηθώ με τον Ρώσο πρόεδρο, είναι αδύνατο να καταλάβουμε αν η Ρωσία θέλει να σταματήσει τον πόλεμο», λέει ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι το Κίεβο θα είναι έτοιμο να συζητήσει το καθεστώς της Κριμαίας και της περιοχής του ανατολικού Ντονμπάς που κατέχουν οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές μετά από κατάπαυση του πυρός και βήματα προς την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας. Ωστόσο, το Κρεμλίνο απαιτεί από την Ουκρανία να παραδώσει όλα τα όπλα και να χαρακτηριστεί ως ουδέτερη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ταξιδεύει στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, όπου θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ που αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της άμυνας του μπλοκ για να αντιμετωπίσουν τον Πούτιν.

Το Κρεμλίνο βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις παρατηρήσεις των Αμερικανών. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι «στα πρόθυρα ρήξης» και κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν έκανε μια στάση στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, επισκεπτόμενος έναν κρίσιμο σύμμαχο της Ουκρανίας που έχει δεχθεί περισσότερους από 2 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ποιος υποστηρίζει την Ρωσία;

Ένας υπουργός της Σερβικής κυβέρνησης είπε ότι το Βελιγράδι δεν θα επιβάλει ποτέ κυρώσεις ούτε θα ενταχθεί στη δυτική «υστερία» κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, σαν φερέφωνο της ρωσικής προπαγάνδας υπέρ του πολέμου.

Η Σερβία, ο παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας στα Βαλκάνια, ψήφισε υπέρ ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είναι το μόνο ευρωπαϊκό έθνος που αρνήθηκε να συμμετάσχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου.