Μέρκελ: Αν δεν εμπόδιζα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2008 ο πόλεμος θα άρχιζε πιο πριν

Τι είπε για τις συμφωνίες
Open Image Modal
Η Άνγκελα Μέρκελ
via Associated Press

Η Γερμανίδα πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στο BBC πως οι συμφωνίες φυσικού πετρελαίου που είχε κάνει με τη Ρωσία προορίζονταν να βοηθήσουν γερμανικές εταιρείες και κράτησε την ειρήνη με τη Μόσχα, ενώ επέμεινε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε αρχίσει νωρίτερα αν δεν είχε εμποδίσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ το 2008.

«Θα είχαμε δει στρατιωτική σύγκρουση ακόμα νωρίτερα. Ήταν ξεκάθαρο για μένα ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα είχε μείνει άπραγος να βλέπει την Ουκρανία να μπαίνει στο ΝΑΤΟ. Και τότε η Ουκρανία ως χώρα σίγουρα δεν θα ήταν όσο προετοιμασμένη ήταν τον Φεβρουάριο του 2022» είπε η πρώην καγκελάριος, που ηγήθηκε της Γερμανίας επί 16 χρόνια, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής/ μεταναστευτικής κρίσης και της εισβολής του 2014 στην Ουκρανία.

Από πλευράς του ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι διαφωνεί, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Μέρκελ, την οποία είχε στηρίξει και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ως έναν ξεκάθαρα λανθασμένο υπολογισμό που είχε ως αποτέλεσμα να αποθρασυνθεί η Ρωσία

Η Μέρκελ εκφράζει προβληματισμούς για τις απειλές Πούτιν (με τον οποίο γνωρίζονται καλά εδώ και δεκαετίες) περί χρήσης πυρηνικών όπλων: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη χρήση πυρηνικών όπλων...ευτυχώς η Κίνα μίλησε επίσης για αυτό λίγο καιρό πριν. Δεν θα έπρεπε να παραλύουμε από φόβο, μα πρέπει επίσης να αναγνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη, ή, δίπλα στις ΗΠΑ, μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο. Τα ενδεχόμενα είναι τρομακτικά».

Η Μέρκελ, η οποία πρόσφατα δημοσίευσε τα απομνημονεύματά της, λέει πως έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει ειρηνική συνεργασία με τη Ρωσία- σημειώνεται πως ο Πούτιν άρχισε την εισβολή μερικούς μήνες αφού η Μέρκελ έπαψε να είναι καγκελάριος. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια εκτενή επανεξέταση των ενεργειακών πολιτικών της Ευρώπης, της διπλωματίας απέναντι στη Ρωσία και επίσης των μεταναστευτικών πολιτικών που καθιερώθηκαν επί Μέρκελ.

Επί Μέρκελ η Γερμανία και οι βιομηχανίες της ανέπτυξαν εξάρτηση από τη Ρωσία- μάλιστα κατασκευάστηκαν δύο αγωγοί που συνδέονταν απευθείας με τη Ρωσία. Κατά την καγκελάριο, είχε δύο κίνητρα: Τα γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τη διατήρηση των ειρηνικών σχέσεων με τη Ρωσία. Ωστόσο δεν είναι λίγα τα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που διαφωνούσαν πολύ με αυτό.

Η Μέρκελ επιμένει ότι προσπάθησε να συγκρατήσει τις ρωσικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας μέσω διπλωματίας και διαπραγματεύσεων, για τις οποίες παραδέχεται πως εν τέλει απέτυχαν. Επίσης, η γερμανική βιομηχανία επλήγη βαριά από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη ρωσική ενέργεια.

Η 70χρονη πλέον πρώην καγκελάριος αναγνωρίζει πως «δυστυχώς» μια νέα εποχή στις σχέσεις Ρωσίας- Ευρώπης άρχισε με την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ υποχρεώνεται να υπερασπιστεί την πολιτική της και αλλού- όπως στην προσφυγική/ μεταναστευτική κρίση του 2015, στο πλαίσιο της οποίας η Γερμανία «άνοιξε πύλες» σε πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο.

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την έχει χαρακτηρίσει μια θαρραλέα και ηθική ηγέτιδα. Οι επικριτές της λένε πως οι επιλογές της τόνωσαν την ακροδεξιά: Το AfD είναι σε μεγάλη άνοδο, εστιάζοντας τη ρητορική του σε αντιμεταναστευτικά μηνύματα. Η Μέρκελ παραδέχεται πως το AfD είχε κέρδος, μα δεν μετανιώνει για τις αποφάσεις της, ενώ, ερωτηθείσα για το πώς επηρεάστηκαν άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου υπήρξε επίσης άνοδος της ακροδεξιάς, λέει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για όλη την Ευρώπη- προσθέτοντας πως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της ακροδεξιάς είναι να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση και καλώντας τους ηγέτες της Ευρώπης να επενδύσουν περισσότερα στις αφρικανικές χώρες για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο εκεί.

Ως προς τη διαχείριση του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζει πως «είναι πραγματικά σημαντικό να ξέρεις ποιες είναι οι προτεραιότητές σου, να τις παρουσιάζεις ξεκάθαρα και να μην φοβάσαι, επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μιλά πολύ ανοιχτά. Εκφράζεται πολύ ξεκάθαρα. Και αν το κάνεις αυτό, υπάρχει ένας αμοιβαίος σεβασμός. Αυτή ήταν η εμπειρία μου, τέλος πάντων».