Να εξαντλήσει την κυβερνητική της θητεία σκοπεύει η Καγκελάριος ’Αγγελα Μέρκελ, ενώ δεν τίθεται θέμα παραίτησής της από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), όπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της η οποία θα μεταδοθεί αργότερα απόψε από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.
Σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, η κυρία Μέρκελ παραδέχεται ότι η παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ήταν «οδυνηρή», αλλά τη χαρακτηρίζει «αποδεκτή», καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα υπήρχε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο το CDU «πλήρωσε το κόστος» για τον νέο «μεγάλο» συνασπισμό, σε μια απόφαση την οποία η ηγεσία του κόμματος έλαβε «πολύ συνειδητά». Στο τέλος η ίδια, ως Καγκελάριος, ανέλαβε την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε.
Όπως αποκαλύπτει η κυρία Μέρκελ, η διαπραγμάτευση για την κατανομή των κυβερνητικών θέσεων διήρκεσε περίπου 12 ώρες, ενώ το SPD διεκδίκησε σθεναρά το υπουργείο Οικονομικών από το CDU. Η παραχώρηση του χαρτοφυλακίου έχει προκαλέσει δριμεία κριτική στο εσωτερικό του κόμματος της κυρίας Μέρκελ.
Η Καγκελάριος δηλώνει ευθέως ότι θέλει να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι το 2021: «Ανήκω σε εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι κρατούν τις υποσχέσεις τους», τονίζει και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί αν τα μέλη του SPD απορρίψουν τελικά την κυβερνητική συμφωνία, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφια, εάν γίνουν και πάλι εκλογές.
Στο ίδιο πνεύμα, η κυρία Μέρκελ τονίζει ακόμη ότι επιθυμεί να παραμείνει αρχηγός του CDU, ενώ αρνείται την υπόθεση ότι τους τελευταίους μήνες απώλεσε την εξουσία της στο εσωκομματικό πεδίο. Προσθέτει δε ότι μέχρι το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος, στις 26 Φεβρουαρίου, θα έχουν ανακοινωθεί και τα ονόματα των έξι υπουργών του CDU, προκειμένου οι σύνεδροι να έχουν γνώση της πλήρους εικόνας όταν θα τοποθετηθούν. Απoκλείει πάντως το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι στην κατανομή των υπουργείων λόγω της αποχώρησης του Μάρτιν Σουλτς από την προοπτική ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών.
«Με τον Μάρτιν Σουλτς διαπραγματεύτηκα πάντα έντιμα», σημειώνει η Καγκελάριος και προσθέτει ότι ο απερχόμενος αρχηγός του SPD διανύει δύσκολη περίοδο.
Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του SPD
«Δεν είναι δική μας δουλειά να υπαγορεύουμε κανόνες σε άλλες χώρες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), δήμαρχος του Αμβούργου και πιθανότατα επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών ήταν σωστή σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της χώρας.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα απογοητευτούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες χάρηκαν με την προοπτική η Γερμανία να έχει σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών, καθώς ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε το τέλος της επιταγής λιτότητας, ο κ. Σολτς, σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, δήλωσε ότι ο ίδιος είναι «στη γραμμή η οποία συμφωνήθηκε από κοινού στον κυβερνητικό συνασπισμό», για να προσθέσει ότι η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών ήταν σωστή σε ό,τι αφορά την πολιτική προϋπολογισμού, αλλά «το θέμα είναι να αντιληφθούμε ότι δεν είναι δική μας δουλειά να υπαγορεύουμε κανόνες σε άλλες χώρες». Αν έχουμε αυτό ως μέτρο, δήλωσε ο κ. Σολτς, «υπάρχουν ωστόσο πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε από κοινού», σημείωσε. «Το γεγονός ότι η Ευρώπη αποτελεί κεντρικό θέμα για τη γερμανική πολιτική, για μια χώρα με πάνω από 80 εκατομμύρια κατοίκους στη μέση της Ευρώπης, (για μια χώρα) η οποία οφείλει στην ευρωπαϊκή ιδέα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δική της κρατική οντότητα, τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ευημερία της, είναι νομίζω σωστό και για αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε αυτό να λειτουργήσει και στο μέλλον», κατέληξε.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)