DW: Μέρκελ, Μακρόν και στο βάθος... Ελλάδα

Μέρκελ, Μακρόν και στο βάθος... Ελλάδα
Open Image Modal
Jose A. Bernat Bacete via Getty Images

Κορυφώνεται η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ενόψει συνόδου κορυφής. «Κλειδί» για την Ελλάδα το επενδυτικό ταμείο που προτείνει ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Εδώ και μήνες ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει καταθέσει φιλόδοξες προτάσεις για μία πιο εύρυθμη λειτουργία του ευρώ. Μεταξύ άλλων προτείνει υπουργό Οικονομικών για την ευρωζώνη, κοινό προϋπολογισμό, καθώς και ένα επενδυτικό ταμείο για τα πιο φτωχά κράτη-μέλη. Οι αλλαγές στην ευρωζώνη συζητήθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Μόναχο, παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Μιλώντας στην Deutsche Welle o επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, εστιάζει στην κοινή πρόταση Μακρόν-Μέρκελ περί επενδυτικού ταμείου, ενώ δεν παραλείπει, για μία ακόμη φορά, να ασκήσει έμμεση κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. «Αυτό που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στον δρόμο των επενδύσεων, είναι αποφασιστικής σημασίας» τονίζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η Ευρώπη τείνει χείρα βοήθειας με έναν κοινό προϋπολογισμό για επενδύσεις, όπως προβλέπουν οι προτάσεις για την ευρωζώνη. Με αυτό το πρόγραμμα οι επενδύσεις ενισχύονται. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει στην Ελλάδα μία κυβέρνηση ανοιχτή στις επενδύσεις, η οποία θα θέλει να το υλοποιήσει...». 

Από την πλευρά της η Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο, κατηγορεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για ατολμία στο ελληνικό ζήτημα και ζητεί μία γενναία διευθέτηση για το χρέος. «Όταν ολοκληρωθεί το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα τον Αύγουστο- το λέω για μία ακόμη φορά- περιμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της», επισημαίνει. «Περιμένουμε ιδιαίτερα από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να συνεισφέρει σε αυτό. Επικρίνω το γεγονός ότι δεν υπάρχει διάθεση για μία ριζική λύση στο ζήτημα του χρέους είτε για την Ελλάδα, είτε και για άλλες χώρες».

«Αποφάσεις πριν τις θερινές διακοπές»

Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία είχαν καθυστερήσει την απάντηση του Βερολίνου στις προτάσεις Μακρόν. Τώρα η καγκελάριος Άνκελα Μέρκελ δηλώνει ότι συμφωνεί με κάποιες από αυτές. Όσο για την αποτίμηση των αντιπροτάσεων Μέρκελ, οι  απόψεις διίστανται, καθώς μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς βλέπει σύμπνοια Γαλλίας-Γερμανίας, ενώ για παράδειγμα η πολιτική ομάδα των Πρασίνων εκτιμά ότι η καγκελάριος στην πραγματικότητα μπλοκάρει τον μεταρρυθμιστικό οίστρο του Εμανουέλ Μακρόν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, ο επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν, δηλώνει: «Νομίζω ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η συζήτηση για όλα αυτά. Αλλά είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα, γιατί θέλουμε απαντήσεις πριν από το καλοκαίρι. Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωζώνη, να θωρακίσουμε τα θεμέλια της οικονομικής πολιτικής».

Όλοι συμφωνούν ότι το αργότερο στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, ώστε η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη να μην εγκλωβιστεί στις ζυμώσεις ενόψει των ευρωεκλογών του 2019, oι οποίες αναπόφευκτα θα αρχίσουν μετά τις θερινές διακοπές. Παραινέσεις, αλλά και έμμεση κριτική, από τον πρώτο αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς στην Ολομέλεια του Στρασβούργου: «Έχουμε κάνει προόδους και έχουμε αντλήσει διδάγματα από την κρίση, για παράδειγμα στη μείωση των κόκκινων δανείων, στην ενιαία αγορά κεφαλαίων ή στη συμφωνία που έγινε στο ΕΚΟΦΙΝ του Μαΐου για μείωση των τραπεζικών κινδύνων. Ήταν ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης» λέει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Για τη σύνοδο του Ιουνίου το ζητούμενο είναι να μετουσιώσουμε επιτέλους την πολιτική βούληση σε συγκεκριμένες αποφάσεις».

«Ξεπούλημα των λαών» καταγγέλει ο Μπροκ

Αν ο Φρανς Τίμερμανς περιορίζεται σε εκκλήσεις, ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης Έλμαρ Μπροκ- πλέον ο πιο έμπειρος ευρωβουλευτής στο Στρασβούργο με συνεχή παρουσία από το 1980- αγανακτεί με την απάθεια των εθνικών κυβερνήσεων.

Ζητεί ευρωπαϊκές απαντήσεις για την ευρωζώνη, την άμυνα και την πολιτική ασύλου. Και όπως επισημαίνει σε έντονο ύφος «πρέπει να λύσουμε αυτά τα ζητήματα για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και να ξανακερδίσουμε τους πολίτες μας. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, είτε στα δεξιά, είτε στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, πρέπει να ξέρουν ότι ξεπουλάνε τους λαούς τους στους Αμερικανούς, στους Ρώσους και στους Κινέζους...»

 

Πηγή: DW