Μέρκελ: «Πολύ προχωρημένες συνομιλίες με την Ελλάδα» για το μεταναστευτικό

Μέρκελ: «Πολύ προχωρημένες συνομιλίες με την Ελλάδα». Θρίλερ στη Μεσόγειο με 141 μετανάστες στο «ανεπιθύμητο »Aquarius. Σαλβίνι: «Να πάνε όπου θέλουν, αλλά όχι στην Ιταλία»
|
Open Image Modal
AP

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δηλώνει σήμερα ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή μεταναστών, οι οποίοι είχαν ζητήσει νωρίτερα άσυλο (στην Ελλάδα) είναι πολύ προχωρημένες, αλλά οι αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με την Ιταλία δεν έχουν σημειώσει πρόοδο.

Η Γερμανία ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα συμφωνία με την Ισπανία, σύμφωνα με την οποία η Μαδρίτη αναλαμβάνει την υποχρέωση να πάρει πίσω τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι είχαν προηγουμένως υποβάλει αίτημα στην Ισπανία, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκαν στα γερμανο-αυστριακά σύνορα.

Αυτό θεωρήθηκε ένα συμβολικό πρώτο βήμα για την εφαρμογή μιας συμφωνίας με στόχο την εξουδετέρωση μιας εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα και η Ιταλία παραμένουν οι βασικές χώρες διέλευσης μεταναστών προς την Γερμανία.

Τον Ιούνιο, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, που εκπροσωπεί τους «σκληρούς» Χριστιανοκοινωνιστές, απείλησε να επιστρέψει μονομερώς τους παλαιότερους μετανάστες στα σύνορα.

Η Μέρκελ επέμεινε να διεκδικήσει συμφωνίες με άλλες χώρες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει τώρα, ότι είναι έτοιμη να μιλήσει με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Ιταλίας αν χρειαστεί, αλλά «δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο αυτό» (της συμφωνίας).

Σαλβίνι: «Να πάνε όπου θέλουν, όχι στην Ιταλία»  

Την ίδια ώρα, o ακροδεξιός Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι πυροδοτεί με την στάση του ένα νέο γύρο λεκτικής έντασης, αποκρούοντας το αίτημα προς την Ιταλία, να προσφέρει ασφαλές λιμάνι στους 141 ανθρώπους, που διασώθηκαν από το πλοίο ανθρωπιστικών αποστολών «Aquarius» στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης την περασμένη εβδομάδα.

 «Μπορεί να πάει όπου θέλει, όχι στην Ιταλία!» έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter για το «Aquarius», υποδεικνύοντας τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία ή τη Μάλτα ως προορισμούς. Και πρόσθεσε στο μήνυμά του τη φράση: «Σταματήστε τους διακινητές ανθρώπων και τους συνεργούς τους».

 Με αυτό το σχόλιο ο Σαλβίνι στρέφεται εναντίον των ανθρωπιστικών οργανώσεων «SOS Mεσόγειος» και «Γιατροί χωρίς Σύνορα», οι οποίες διαχειρίζονται το «Aquarius. Κάνει λόγο για «υπηρεσία ταξί» και τις κατηγορεί ότι βοηθούν τους παράνομους διακινητές, που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες. 

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «παίζουν την κολοκυθιά»

Το «Aquarius» πλέει τις τελευταίες ώρες στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας και Μάλτας. 

Η Μάλτα είπε το Σάββατο ότι δεν θα δεχθεί το πλοίο, ενώ η Ισπανία δήλωσε ότι τα λιμάνια της δεν ήταν ο ασφαλέστερος προορισμός.

Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών, ο οποίος επιβλέπει τα λιμάνια και την ακτοφυλακή, δήλωσε ότι η χώρα σημαίας του πλοίου είναι το Γιβραλτάρ και «σε αυτό το σημείο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του».

Το βρετανικό εξωτερικό γραφείο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχολιασμό.

Περισσότεροι από 650.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ακτές της Ιταλίας από το 2014, ωθώντας τη Ρώμη να κατηγορήσει τους εταίρους της ΕΕ ότι δεν μοιράζονται επαρκώς το βάρος της φροντίδας για όσους φτάνουν στα νότια σύνορα της Ένωσης.