Ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο Αντώνης Σαμαράς απο την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μερκελ φαίνεται πως θα αποτελέσει τον καταλύτη για το πού θα γείρει η πλάστιγγα αναφορικά με τη στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία της κυβέρνησης.
Αν και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν, ως προς την επίμαχη κλήση απο το Βερολίνο, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ δεν το επιβεβαιώνουν, ενώ την ίδια ώρα φουντώνουν οι εσωκομματικές συζητήσεις, με τα περισσότερα στελέχη να ζητούν από τον αρχηγό του κόμματος τους να ανοίξει τα χαρτιά του και να παρει θέση για τη συμφωνία.
Μόλις πρόσφατα πάντως κορυφαίο στελεχος του κόμματος - που βρίσκεται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά - διατύπωνε την άποψη ότι η ΝΔ δεν θα πρέπει να συναινέσει σε μια συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ «δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα», συμπλήρωνε όμως οτι «αυτό μπορεί να αλλάξει εάν ο πρόεδρος δεχθεί τηλεφώνημα απο την Άνγκελα Μέρκελ...».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, εκ των πραγμάτων τα βλέμματα στρέφονται στην συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Νίκο Δένδια - που δεν μετέχουν στο κομματικό όργανο - να θέτουν ανοιχτά θέματα στρατηγικού προσανατολισμού και για ακόμα μια φορά, θέμα επόμενης μέρας στο κόμμα.
Στην πραγματικότητα όλες οι φυλές της ΝΔ βρίσκονται σε διάταξη μάχης επιχειρώντας να επιβάλουν τη γραμμή τους.
Από τη μια πλευρά, οι «προεδρικοί» που πλαισιώνουν την ηγετική ομάδα και για την ώρα διατυπώνουν τη σκληρή γραμμή της καταψήφισης της οποίας συμφωνίας φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.
Κύριοι εκφραστές εμφανίζονται ο 'Αδωνης Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, ενώ ως βασικοί εισηγητές αυτής της γραμμής θεωρούνται ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Δημήτρης Σταμάτης, που επιμένουν να υπερτονίζουν «η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση και την υποχρέωση να καταλήξει σε συμφωνία».
Στον αντίποδα, στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικος Δένδιας, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στοιχίζονται πίσω απο το λεγόμενο «ευρωπαϊκο μέτωπο», θέτοντας ως επιτακτική την ανάγκη ενος «ναι» της ΝΔ στη συμφωνία προκειμένου να μην κινδυνεύσει η πορεία της χώρας.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακομα περισσότερο απο τη στιγμη που τα στελέχη αυτά διεκδικούν - ο καθένας για τον εαυτό του - ρόλο για την επόμενη μέρα στη ΝΔ
'Οσο πάντως ο Αντώνης Σαμαράς κρατά κλειστά τα χαρτιά του επανέρχονται τα σενάρια που φέρουν βουλευτές του κόμματος, έτοιμους να συλλέξουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών προκειμένου να προκαλέσουν μια έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής, όπου εκ των πραγμάτων θα τεθούν ανοιχτά όλα τα θέματα, ακόμα και αυτό της ηγεσίας.
Γρίφος παραμένει ωστόσο, η στάση του Κώστα Καραμανλή, με τα στελέχη που βρίσκονται κοντά του να ξεκαθαρίζουν οτι κύριο μέλημα στην συγκυρία είναι «πρώτα η χώρα και μετα η Παράταξη», αφήνοντας να εννοηθεί πως όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο θα παρει ξεκάθαρα θέση.