Η μεταφορά των εμβολίων του Covid-19 είναι το μεγαλύτερο logistic project όλων των εποχών. Όχι μόνο γιατί πρέπει να φτάσει από άκρη σε άκρη, σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά λόγω και των ειδικών απαιτήσεων θερμοκρασίας που έχουν τα περισσότερα από αυτά.
Για παράδειγμα, τα δύο εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, παρ′ όλο που βασίζονται στην ίδια καινοτόμα βιοτεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA (mRNA), έχουν διαφορετικές απαιτήσεις θερμοκρασίας. Το πρώτο χρειάζεται βαθιά κατάψυξη στους -70 έως -80 βαθμούς Κελσίου, ενώ το δεύτερο διατηρείται έως έξι μήνες και στους - 20 βαθμούς, θερμοκρασία που καλύπτει τις προδιαγραφές των συνήθων ψυκτών σε πολλά νοσοκομεία και φαρμακεία. Επίσης, διατηρείται σε θερμοκρασία δύο έως οκτώ βαθμών Κελσίου, σε απλό ψυγείο, για διάστημα έως 30 ημερών.
Το BBC μπήκε στις εγκαταστάσεις της Zuellig Pharma στη Σιγκαπούρη και μίλησε με τον Τομ Βάνμολκοτ για τη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων.
Όπως λέει ο ίδιος, αρχικά εκείνοι ελέγχουν εάν έχει τηρηθεί η απαίτηση της θερμοκρασίας του κάθε εμβολίου στη διαδικασία της μεταφοράς. Μόνο μετά από αυτό και αφού διαπιστώσουν ότι όλα είναι εντάξει, δέχονται την παραλαβή. Θα παραμείνει στις εγκαταστάσεις αυτές μέχρι να πουληθούν και να μεταφερθούν στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία.
Ένα άλλο στοίχημα είναι η ενεργειακή επάρκεια, ειδικά σε ζεστά κλίματα γιατί εάν σταματήσει για κάποιο λόγο η παροχή ρεύματος, θα καταστραφούν τα εμβόλια από την ζέστη. Όπως λέει, στις περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα με διακοπές στο ρεύμα, γεννήτριες είναι επιβεβλημένες.