Μεσανατολικό - Mπάιντεν: "Δεν απαίτησα" από το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα

To Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πρέπει να προστατέψει τους άμαχους, δηλώνει ο Μπάιντεν επικρίνοντας "εξτρεμιστές εποίκους" στη Δυτική Όχθη.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Συμπληρώνονται 19 ημέρες από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και η κατάσταση για τους πολιορκημένους Παλαιστινίους αμάχους της Γάζας, που πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη ώρα την ώρα, αφού χάνουν και τα τελευταία στηρίγματα που είχαν. 

Η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο με το νερό και τα τρόφιμα να σπανίζουν, τα θεωρητικά ασφαλή καταφύγια  καταστρέφονται από τους βομβαρδισμούς που εντείνονται καθημερινά. Ο αριθμός των νεκρών έχει εκτιναχθεί στους 6.500, με περίπου 2.700 (2.630 μέχρι χθες Τρίτη σύμφωνα με την Unicef) ναι είναι παιδιά.  Tώρα δε εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ που δραστηριοποιείται εντός του παλαιστινιακού θύλακα αναφέρει πως εάν δεν λάβει καύσιμα μέχρι το βράδυ θα αναγκαστεί να διακόψει τις επιχειρήσεις της. 

Επίσης ο ΟΗΕ και ο ΠΟΥ τονίζουν πως ήδη ένα στα τρία νοσοκομεία σχεδόν εκτός λειτουργίας οπως και τα δύο τρίτα των κλινικών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει την επιχείρησή του στη Γάζα, εν αναμονή της άφιξης αμερικανικών αμυντικών συστημάτων αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επαναλαμβάνει πως είναι θέμα χρόνου η χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. 

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών να αποτρέψουν την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου δεν έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών. «Οι αστοχίες θα εξεταστούν και όλοι (οι υπεύθυνοι) θα λογοδοτήσουν, εμού συμπεριλαμβανομένου. Ωστόσο, όλα αυτά θα γίνουν μετά τον πόλεμο», ανέφερε.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως οι περισσότεροι από τους 220 αιχμαλώτους που η Χαμάς κρατά ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας είναι υπήκοοι άλλων χωρών. Ειδικότερα, ανέφερε πως 138 όμηροι έχουν διαβατήρια από 25 χώρες του κόσμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε σε συνέντευξη Τύπου, όπου δήλωσε ότι ”δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo όπως ήταν στις 6 Οκτωβρίου” μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Όλες οι εξελίξεις

 

22.30 Ο Μπάιντεν λέει ότι το Ισραήλ έχει ”ευθύνη” να απαντήσει στις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά πρέπει να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών

 

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν λέει ότι το Ισραήλ έχει ”ευθύνη” να απαντήσει στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά ότι πρέπει να υπομείνει το ”βάρος” της προστασίας της ζωής των πολιτών.

Η περιοχή δεν μπορεί να επιστρέψει στο status quo που επικρατούσε πριν από την επίθεση, δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου, καθώς κάλεσε σε ανανέωση των εργασιών για μια λύση δύο κρατών.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να ρέει ταχύτερα στη Γάζα και πρόσθεσε ότι τον προβληματίζουν οι επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από ”εξτρεμιστές εποίκους”.

″Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν να ζουν δίπλα-δίπλα με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη”, είπε στον Κήπο των Ρόδων. ”Δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo, όπως ήταν την 6η Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα μπορεί πλέον να τρομοκρατεί το Ισραήλ και να χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες. Σημαίνει επίσης ότι όταν τελειώσει αυτή η κρίση, πρέπει να υπάρχει ένα όραμα για το τι θα ακολουθήσει”.

”Κατά την άποψή μας, αυτό πρέπει να είναι μια λύση δύο κρατών και σημαίνει μια συγκεντρωμένη προσπάθεια όλων των μερών, Ισραηλινών, Παλαιστινίων, περιφερειακών εταίρων, παγκόσμιων ηγετών, για να μας βάλουν σε μια πορεία προς την ειρήνη”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Πρόσθεσε ότι ”δεν απαίτησε” από τον Νετανιάχου να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα έως ότου απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι στα χέρια της Χαμάς. ”Όχι. Είναι δική τους απόφαση, εγώ δεν το ζήτησα”, δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. ”Αυτό που του είπα, είναι ότι αν είναι δυνατόν να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους με ασφάλεια, αυτό πρέπει να κάνει”.

Ο πρόεδρος είπε ότι είναι κρίσιμο να θυμόμαστε ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους, αλλά δήλωσε ότι η χρήση ανθρώπινων ασπίδων από αυτήν κάνει το έργο του Ισραήλ πιο δύσκολο.

″Η Χαμάς κρύβεται πίσω από Παλαιστίνιους πολίτες, και αυτό είναι κατάπτυστο και, χωρίς έκπληξη, επίσης δειλό”, είπε. ”Αυτό θέτει επίσης ένα πρόσθετο βάρος στο Ισραήλ. Ενώ κυνηγάει τη Χαμάς, αυτό δεν μειώνει την ανάγκη να λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου”.

″Ο Ισραηλινός πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του... όσο δύσκολο κι αν είναι, για να προστατεύσει αθώους πολίτες”, είπε.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι ένας παράγοντας στην απόφαση της Χαμάς να επιτεθεί ήταν οι διπλωματικές του προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

″Δεν έχω καμία απόδειξη γι′ αυτό, αλλά το ένστικτό μου λέει ότι οφείλεται στην πρόοδο που σημειώνουμε προς την περιφερειακή ολοκλήρωση για το Ισραήλ και την περιφερειακή ολοκλήρωση συνολικά, και δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω αυτή τη δουλειά”, είπε.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ”δεν εμπιστεύεται” τον απολογισμό της Χαμάς για τα θύματα της έκρηξης σε νοσοκομείο της Γάζας στις 17 Οκτωβρίου. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Αχλι αλ-Αράμπι αργά την Τρίτη, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεταξύ 100 και 300.

21.41  Ξεκληρίστηκε σε βομβαρδισμό η οικογένεια ανταποκριτή του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας

Ξεκληρίστηκε η οικογένεια ανταποκριτή του Al Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας από σημερινό ισραηλινό βομβαρδισμό που, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους, μετέδωσε απόψε το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο 53χρονος Ουαέλ αλ Νταχντού έχασε την σύζυγο και τα δύο παιδιά του (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) από τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό Νουσεϊράτ (κεντρικά). Το Al Jazeera μετέδωσε βίντεο από τη στιγμή που ο πολύπειρος δημοσιογράφος αντικρίζει τα άψυχα κορμιά της συζύγου και των παιδιών του, ενώ παρευρισκόμενοι προσπαθούν να του δώσουν κουράγιο.

Η οικογένεια του Ουαέλ αλ Νταχντού είχε εγκαταλείψει το σπίτι της στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ακολουθώντας τις υποδείξεις του Ισραήλ. Αναζήτησε προσωρινά καταφύγιο νοτιότερα, στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, όπου σήμερα παραμόνευε ο θάνατος.

21.32 Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) συνεχίζουν να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας 

Προκειμένου να ”βελτιώσουν” την κατάσταση του στρατού για την επερχόμενη χερσαία επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF αντιπτέραρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Σε δήλωσή του, ο Χαγκάρι είπε ότι ο πόλεμος ”θα είναι μακρύς και για να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου, απαιτείται ανθεκτικότητα, εμπιστοσύνη και υπομονή” από το ισραηλινό κοινό.

″Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε στη Γάζα για να επιτύχουμε τους στόχους του πολέμου. Κάθε χτύπημα βελτιώνει την κατάστασή μας για τα επόμενα στάδια”.

21.05 Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν δύο συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome στο Ισραήλ, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές

″Οι ΗΠΑ θα παράσχουν πρόσθετη υποστήριξη Iron Dome στο Ισραήλ”, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. 

Το υπουργείο Άμυνας ασχολείται επί του παρόντος με τον σχεδιασμό για την υποστήριξη της παροχής αμερικανικών συστοιχιών Iron Dome στο Ισραήλ.

Δεν είναι σαφές πότε θα αποσταλούν τα δύο συστήματα ή αν έχουν ήδη αποσταλεί.

20.48 Νετανιάχου: «Ολοι οι ένοπλοι της Χαμάς είναι καταδικασμένοι»

 

 

 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι όλοι οι μαχητές της Χαμάς είναι ”καταδικασμένοι” κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής δήλωσής του την Τετάρτη.

Ο στρατός του Ισραήλ ”προετοιμάζεται” για την χερσαία εισβολή με στόχο την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνέμεων της Χαμάς, είπε. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της χώρας ”εργάζεται νυχθημερόν” μέχρι να φτάσει στη νίκη, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι δεν θα δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την χερσαία εισβολή για να ”διασφαλίσει τις ζωές των στρατιωτών μας”. Ωστόσο είπε ότι ο χρόνος της επιχείρησης των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) καθορίζεται ”ομόφωνα” από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.

″Έχουμε ήδη σκοτώσει χιλιάδες τρομοκράτες και αυτό είναι μόνο η αρχή”, δήλωσε ο Νετανιάχου πριν από λίγο.

″Ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε για μια χερσαία εισβολή. Δεν θα επεκταθώ στο πότε, πώς ή πόσοι”.

Επίσης δήλωσε ότι το Ισραήλ θα ψάξει εντός και θα ανακαλύψει τι συνέβη κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

″Αυτή η καταστροφή θα εξεταστεί πλήρως. Όλοι θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις - συμπεριλαμβανομένου και εμού. Αλλά όλα αυτά θα συμβούν μόνο μετά τον πόλεμο”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Εγώ, ως πρωθυπουργός, είμαι υπεύθυνος για τη διασφάλιση του μέλλοντος αυτής της χώρας. Ο ρόλος μου είναι να οδηγήσω αυτή τη χώρα και το λαό της σε μια ολοκληρωτική νίκη επί των εχθρών μας».

Επιπλέον ο κ. Νετανιάχου δήλωσε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων που πήρε η Χαμάς.

20.47 Βίντεο καταγράφει την στιγμή που οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανασύρουν μια οικογένεια κάτω από τα συντρίμμια μετά από αεροπορική επιδρομή που έπληξε το σπίτι τους στην πόλη της Γάζας

 

 

20.32 Ισραήλ: Περισσότεροι από τους μισούς ομήρους της Χαμάς είναι υπήκοοι άλλων χωρών

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως οι περισσότεροι από τους 220 αιχμαλώτους που η Χαμάς κρατά ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας είναι υπήκοοι άλλων χωρών. Ειδικότερα, ανέφερε πως 138 όμηροι έχουν διαβατήρια από 25 χώρες του κόσμου.

Εξ αυτών, 54 είναι Ταϊλανδοί, 15 Αργεντινοί, 12 Γερμανοί, 12 Αμερικανοί, έξι Γάλλοι, έξι Ρώσοι και πέντε Νεπαλέζοι. Αρκετοί έχουν διπλή υπηκοότητα, επισημαίνεται. Στη λίστα των ομήρων της Χαμάς περιλαμβάνονται επίσης δύο Τανζανοί, δύο Φιλιππινέζοι, ένας Κινέζος και ένας υπήκοος Σρι Λάνκα, σύμφωνα με την ενημέρωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Κατά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 1.400 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο. Σύμφωνα με την ενημέρωση των ισραηλινών αρχών, 328 άνθρωποι από 40 χώρες σκοτώθηκαν ή αγνοούνται μετά την αιματοχυσία που προκάλεσε στο νότιο Ισραήλ η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

Η Ταϊλάνδη αριθμεί 24 νεκρούς, ενώ αγνοείται η τύχη 21 υπηκόων της. Οι ΗΠΑ θρηνούν τον χαμό 34 πολιτών τους και αγωνιούν για την τύχη πέντε αγνοουμένων. Ουκρανοί είναι 25 νεκροί και δύο αγνοούμενοι, 23 νεκροί και ένας αγνοούμενος προέρχονται από τη Γαλλία, ενώ η Ρωσία αριθμεί 23 νεκρούς και τέσσερις αγνοούμενους. Πέντε Νεπαλέζοι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς και άλλοι πέντε αγνοούνται. Πέντε Κινέζοι βρήκαν επίσης τον θάνατο, ενώ αγνοείται η τύχη ενός ακόμη.

20.19 Μακρόν:  Μια ”μαζική” χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, θα ήταν ”λάθος

Μια ”μαζική” χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν ”λάθος”, εκτίμησε σήμερα από το Κάιρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αυτή θα μπορούσε να θέσει σε ”κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό” χωρίς ”να προστατέψει σε μακροχρόνια βάση το Ισραήλ”.

″Εάν πρόκειται για μια μαζική επέμβαση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άμαχου πληθυσμού, τότε νομίζω ότι αυτό είναι λάθος (...) για το Ισραήλ επίσης γιατί αυτό δεν προστατεύει σε μακροχρόνια βάση το Ισραήλ και γιατί δεν συνάδει με τον σεβασμό του άμαχου πληθυσμού, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ακόμη με τους κανόνες του πολέμου”, δήλωσε ο Μακρόν πριν αναχωρήσει από το Κάιρο όπου συνάντησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του ’Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

20.06  Γαλλία: Το πλωτό νοσοκομείο “Tonnerre” απέπλευσε για τη Γάζα

 

Το γαλλικό πλωτό νοσοκομείο “Tonnerre” απέπλευσε σήμερα με προορισμό τη Γάζα όπου αναμένεται να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης για τον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού εδάφους, έγινε γνωστό σήμερα από καλά ενημερωμένη πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορία του γαλλικού δικτύου BFMTV.

Το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, γύρω στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ίδια πηγή. Κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ένα πλοίο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα πάει να ”υποστηρίξει τα νοσοκομεία” της Γάζας.

Ένα γαλλικό αεροσκάφος θα προσγειωθεί επίσης την Πέμπτη στην Αίγυπτο για να παραδώσει ιατρικό υλικό, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι ”θα ακολουθήσουν άλλα”. Η ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνεται στην Αίγυπτο εδώ και μέρες προτού περάσει με το σταγονόμετρο στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφας, του μόνου που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Το “Tonnerre” είναι μεγάλο πολεμικό πλοίο της κλάσης Mistral (κλάση πλοίων αποβατικής κρούσης). Τα πλοία αυτά έχουν μήκος 199 μέτρα, είναι ”αμφίβια ελικοπτεροφόρα” και ικανά να διεξάγουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, μεταφοράς, ακόμη και απομάκρυνσης ασθενών και ιατρικής υποστήριξης με αμφίβια και αεροπορικά μέσα”, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

20.03 Γιατρός σε νοσοκομείο της Γάζας: «Ιδαίτερα κρίσιμη η κατάσταση» 

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ένας γιατρός σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Γάζας δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ”κρίσιμη”, καθώς απομένουν μόνο λίγες ώρες για να αναγκαστεί η εγκατάσταση να κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων.

Ο Χαλέντ, γιατρός στο μαιευτήριο Al-Awda στη βόρεια Γάζα, δήλωσε ότι το νοσοκομείο στερείται φαρμάκων, ιδίως για επείγοντα περιστατικά και για χορήγηση αναισθησίας. Σε δήλωσή του μέσω της ActionAid, είπε: ”Ο ισραηλινός στρατός μας κάλεσε πριν από έξι ημέρες για να μας ζητήσει να εκκενώσουμε το νοσοκομείο και να απομακρύνουμε τους ασθενείς και το προσωπικό. Μας έδωσαν δύο ώρες για την εκκένωση. Τους είπαμε ότι δεν θα εκκενώσουμε το νοσοκομείο.

Δεν μπορούμε να εκκενώσουμε. Έχουμε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Και κάποιοι από αυτούς χρειάζονται ειδική φροντίδα και στενή παρακολούθηση. Όλα τα νοσοκομεία εδώ γύρω είναι υπερπλήρη. Δεν μπορώ να μετακινήσω κανέναν ασθενή.

″Βοηθάμε στη γέννηση μωρών εδώ, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων”, πρόσθεσε.

Η οργάνωση προειδοποίησε ότι πολλές γυναίκες γεννούν χωρίς κανένα παυσίπονο και τα παιδιά υποβάλλονται σε εντατικές χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό.

19.51  Βέλγιο: Συνελήφθη ένας νεαρός Παλαιστίνιος που απείλησε να πραγματοποιήσει ”επίθεση αυτοκτονίας”

Ένας Παλαιστίνιος που είχε αιτηθεί άσυλο στο Βέλγιο συνελήφθη σήμερα στις Βρυξέλλες, μία ημέρα αφότου πήγε σε έναν οργανισμό που παρέχει βοήθεια στους πρόσφυγες και αναφέρθηκε σε μια πιθανή επίθεση αυτοκτονίας.

Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας περίπου 20 ετών, ο οποίος ήταν εμφανώς «απελπισμένος» από τα όσα βιώνει η οικογένειά του στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης. Φέρεται ότι δήλωσε ότι σκοπεύει «να ανατιναχθεί και να γίνει μάρτυρας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, ο νεαρός συνελήφθη το μεσημέρι σε ένα ξενοδοχείο της συνοικίας Άντερλεχτ των Βρυξελλών. Νωρίς το απόγευμα η εισαγγελία ανακοίνωσε τη σύλληψή «ενός ατόμου» χωρίς να επιβεβαιώσει ότι επρόκειτο για τον νεαρό Παλαιστίνιο.

Το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο έχει αυξηθεί στη βαθμίδα 3 («σοβαρό») –με το 4 να είναι το ανώτερο– μετά τη δολοφονία δύο Σουηδών από έναν ριζοσπαστικοποιημένο Τυνήσιο, την περασμένη εβδομάδα. Ο δράστης σκοτώθηκε από τη βελγική αστυνομία στις 17 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την επίθεση.

19.43 Ο μόνιμος πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ καλεί εκ νέου τον Γκουτέρες να παραιτηθεί

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Χιλάντ Ερντάν, αντέδρασε οργισμένα στις σημερινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας τον για άλλη μια φορά να παραιτηθεί.

«Αποτελεί ντροπή για τον ΟΗΕ το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν ανακαλεί τα λόγια του και δεν είναι καν σε θέση να ζητήσει συγγνώμη για όσα είπε χθες. Πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο Eρντάν.

Λέγοντας ότι «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα», ο Eρντάν κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΟΗΕ ότι κατηγορεί το Ισραήλ για τη βίαιη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Κάθε άνθρωπος καταλαβαίνει πολύ καλά ότι το νόημα των λόγων του είναι ότι το Ισραήλ είναι ένοχο για τις πράξεις της Χαμάς ή, τουλάχιστον, δείχνει την κατανόησή του για το ”παρασκήνιο” που οδήγησε στη σφαγή. Ένας γενικός γραμματέας που δεν καταλαβαίνει ότι η δολοφονία αθώων δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί από οποιοδήποτε ‘υπόβαθρο’ δεν μπορεί να είναι γενικός γραμματέας».

 

19.23 Πρωθυπουργός του Κατάρ: «Υπάρχει πρόοοδος στις συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων, είμαι αισιόδοξος» 

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι ελπίζει ότι σύντομα θα υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, αν και η κυβέρνησή του προειδοποίησε ότι μια εισβολή του Ισραήλ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις προσπάθειες.

″Υπάρχει κάποια πρόοδος και παραμένουμε αισιόδοξοι για κάποια σημαντική εξέλιξη”, δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θανί σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα.

″Εάν είναι σε θέση να βρεθεί μια σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, νομίζω ότι θα δούμε κάποιες εξελίξεις ελπίζω σύντομα”, δήλωσε ο Αλ Θανί, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσαν ότι μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα θα περιέπλεκε τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε:

«Προφανώς, μια χερσαία εισβολή στη Γάζα θα δυσχέραινε τη διατήρηση της ασφάλειας των ομήρων και τις προσπάθειές μας για διαμεσολάβηση και με τις δύο πλευρές. Καλούμε όλα τα μέρη αυτής της σύγκρουσης να αποκλιμακώσουν τις ενέργειές τους αμέσως».

Μετά την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων τις τελευταίες ημέρες, το Κατάρ επιδιώκει τώρα μια μεγαλύτερη απελευθέρωση αμάχων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Οι συνομιλίες δεν περιλαμβάνουν Ισραηλινούς στρατιώτες που κρατούνται όμηροι.

19.04  Αεροσκάφος της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει ανθρωπιστικές προμήθειες για τη Γάζα προσγειώθηκε στην Αίγυπτο

Η ανθρωπιστική βοήθεια ”πρέπει να συνεχίσει να φτάνει σε αυτούς που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλίβερλι, με ανάρτηση του στο X.

Το αεροσκάφος C-17 που αναχώρησε από τη βάση της RAF στο Μπράιζ Νόρτον το πρωί της Τετάρτης μετέφερε 21 τόνους ανθρωπιστικών προμηθειών, μεταξύ των οποίων ιατρικό εξοπλισμό και φίλτρα νερού, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η βοήθεια πρόκειται να διανεμηθεί μέσω της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

 

 

18.42 Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ψηφίσει για δύο διαφορετικά σχέδια που υπέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία για τον πόλεμο στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει αργότερα σήμερα για δύο αντίπαλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τη Ρωσία για δράση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν διπλωμάτες.

Και οι δύο προτάσεις επιδιώκουν την έκδοση ψηφισμάτων του ΣΑ που θα αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις τροφίμων, νερού, ιατρικών προμηθειών και ηλεκτρισμού στη Γάζα. Όμως οι ΗΠΑ έχουν καλέσει για παύσεις προκειμένου η βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα, ενώ η Ρωσία θέλει ανθρωπιστική εκεχειρία.

Το 15μελές ΣΑ αναμένεται να ψηφίσει στις 3.00 π.μ. (20:00 ώρα Ελλάδας). Για να εγκριθεί ένα ψήφισμα του ΣΑ θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον εννέα ψήφους και κανένα βέτο από τα μόνιμα μέλη του, δηλ. τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία ή την Κίνα.

Δεν είναι σαφές αν κάποιο από τα προσχέδια διαθέτει την ελάχιστη απαιτούμενη υποστήριξη, και το ερώτημα που τίθεται στη συνέχεια είναι αν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προβάλουν βέτο στο σχέδιο η μία της άλλης.

Την περασμένη εβδομάδα το ΣΑ απέτυχε δύο φορές να εκδώσει ψήφισμα καθώς πέντε μέλη ψήφισαν υπέρ ενός ρωσικού σχεδίου ψηφίσματος στις 16 Οκτωβρίου και στη συνέχεια οι ΗΠΑ προέβαλαν βέτο σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που είχε καταθέσει η Βραζιλία στις 18 Οκτωβρίου το οποίο έλαβε 12 θετικές ψήφους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν το δικό τους προσχέδιο το Σάββατο που προκάλεσε αρχικά σοκ σε κάποιους διπλωμάτες για την ευθύτητά του, με τη δήλωση πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και την απαίτηση το Ιράν να σταματήσει να εξάγει όπλα σε ένοπλες οργανώσεις.

Από τότε έχει μετριάσει το συνολικό σχέδιο, αφαιρώντας τις άμεσες αναφορές στο Ιράν και στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Όμως η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο των ΗΠΑ και θα διατυπώσει το δικό της σχέδιο.

18.21 WSJ: Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει την επιχείρησή του στη Γάζα, εν αναμονή της άφιξης αμερικανικών αμυντικών συστημάτων στη Μέση Ανατολή 

Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή, αναφέρει η εφημερίδα Wall Strett Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, το Πεντάγωνο εργάζεται για την ανάπτυξη περίπου 11 συστημάτων αεράμυνας στην περιοχή, ανέφερε η WSJ, μεταξύ άλλων για τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στο Ιράκ, την Συρία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συμφώνησαν στα αιτήματα των ΗΠΑ να περιμένουν μέχρι να τοποθετηθούν αυτά τα συστήματα, ενδεχομένως εντός αυτής της εβδομάδας. Βασική ανησυχία είναι η ασφάλεια των αμερικανικών στρατευμάτων, ανέφεραν οι πηγές της εφημερίδας. Ο αμερικανικός στρατός και άλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπουν στο στόχαστρο ενόπλων οργανώσεων όταν ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς. 

Το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη του την προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους εντός της παλαιστινιακής επικράτειας, καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, αναφέρει το δημοσίευμα.

18.09 Περίπου 40 αρκουδάκια με δεμένα μάτια παρατάχθηκαν κοντά σε ένα σιντριβάνι στο Τελ Αβίβ

 

 

17.49 Συνάντηση αλ-Σίσι - Μακρόν στο Κάιρο 

 

Open Image Modal
via Associated Press

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν στο Κάιρο. Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι συμφώνησαν να εργαστούν για τον περιορισμό της κρίσης στη Γάζα, να παράσχουν βοήθεια και να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την είσοδο άλλων μερών στη σύγκρουση.

Το Reuters αναφέρει ότι ο Σίσι δήλωσε ότι ο Μακρόν κατανοεί ότι οποιαδήποτε μετακίνηση Παλαιστινίων από τη λωρίδα της Γάζας προς το αιγυπτιακό έδαφος θα ήταν ”εξαιρετικά επικίνδυνη”.

″Καταδικάζουμε όλες τις ενέργειες που επηρεάζουν όλους τους πολίτες και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο”, πρόσθεσε ο Σίσι.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να φτάσουν προμήθειες καυσίμων στα νοσοκομεία, προσθέτοντας ότι ένα πλοίο του γαλλικού ναυτικού θα φτάσει σύντομα για να βοηθήσει να μεταφερθεί υποστήριξη στα νοσοκομεία της Γάζας και ένα αεροπλάνο θα φτάσει στην Αίγυπτο με βασικές προμήθειες.

 

17.13 Ο Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνει σοκαρίσμενος από «την παρερμηνεία των λεγομένων του» 

 

 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δηλώνει σοκαρισμένος από τις παρερμηνείες της δήλωσής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ισραήλ ζήτησε την παραίτησή του για την ομιλία του.

″Είμαι σοκαρισμένος από τις παρερμηνείες ορισμένων κομματιών της δήλωσής μου ... με παρουσιάσαν σαν να δικαιολογούσα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι ψευδές. Ήταν το αντίθετο”, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Γκουτέρες. ”Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσω τα πράγματα - ειδικά από σεβασμό προς τα θύματα και τις οικογένειές τους”.

Την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, αφού είπε ότι καμία αδικία προς τους Παλαιστίνιους δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, ο επικεφαλής του ΟΗΕ συνέχισε λέγοντας: ”Είναι σημαντικό να ... αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν σε κενό αέρος. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής”.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε προκαλέσει οργή στο Ισραήλ και σε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τους βομβαρδισμούς και τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ ως ”συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού” και ”ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

17.09 Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ”διευθύνουν” την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μιλώντας στην Τεχεράνη τόνισε ότι ”η Αμερική είναι σίγουρα συνεργός των εγκληματιών. Οι ΗΠΑ καθοδηγούν κατά κάποιο τρόπο το έγκλημα που διαπράττεται στη Γάζα”.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι ”μολυσμένες με το αίμα των καταπιεσμένων, των παιδιών, των ασθενών, των γυναικών και άλλων”.

17.06 Πέδρο Σάντσεθ: Πλήρης υποστήριξη της ισπανικής κυβέρνησης προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών 

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρείχε την πλήρη υποστήριξή του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Aντόνιο Γκουτέρες για τα όσα είπε για την σύγκρουση στη Γάζα.

Ο Σάντσεθ δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ότι ”θέλω να εκφράσω την πλήρη υποστήριξη της ισπανικής κυβέρνησης και πιστεύω του μεγαλύτερου μέρους της ισπανικής κοινωνίας προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Aντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος πιστεύω ότι δίνει φωνή σε αυτό που θέλει η πλειοψηφία του κόσμου, που είναι μια ανθρωπιστική παύση, υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας και για τον τερματισμό αυτής της ανθρώπινης καταστροφής”.

Εν τω μεταξύ, ο Σάντσεθ επανέλαβε την καταδίκη του για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε ”ξεκάθαρη προέλευση” της σύγκρουσης.

16.57 Ιορδανία: Ο βασιλιάς Αμπντάλα κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τους διεθνείς ηγέτες να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα είπε σήμερα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πως ο τερματισμός του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα είναι επιτακτική ανάγκη και προειδοποίησε πως διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ”έκρηξης” στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε ανακοίνωση του παλατιού αναφέρεται πως ο Αμπντάλα είπε στον Μακρόν πως οι παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τους αμείωτους βομβαρδισμούς στη Γάζα, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, και να τερματίσει την πολιορκία του πυκνοκατοικημένου θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Ο Μακρόν, που έφθασε στο Αμάν έπειτα από συνομιλίες χθες, Τρίτη, με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, συζήτησε με τον Αμπντάλα τρόπους τερματισμού της σύγκρουσης στη βάση ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, αναφέρεται στη δήλωση.

″Η συνέχιση του πολέμου (στη Γάζα) θα οδηγήσει σε έκρηξη της κατάστασης στην περιοχή”, είπε ο Αμπντάλα στον Μακρόν, απηχώντας ανησυχίες περιφερειακών ηγετών ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί πολύ πέρα από τη Γάζα.

Η σύγκρουση έχει αναζωπυρώσει μακρόχρονους φόβους στην Ιορδανία, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους, ότι μια ευρύτερη έξαρση θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ να εκδιώξει μαζικά Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2008 έπειτα από κατοχή 38 ετών.

″Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας από το Ισραήλ να προκαλέσει μια έξοδο των Παλαιστινίων ή να εκτοπίσει στο εσωτερικό τους κατοίκους της Γάζας”, δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα, σύμφωνα με τη δήλωση του παλατιού.

Open Image Modal
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αριστερά, συναντά τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 στο Αμμάν.
via Associated Press

 

15.49 Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν συμφωνεί με το σχόλιο του επικεφαλής του ΟΗΕ για το ”κενό” - Στηρίζει Γκουτέρες η Γερμανία 

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ απορρίπτει τα σχόλια του επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είπε ότι τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου δεν προκλήθηκαν από ”κενό αέρος”.

″Προφανώς δεν συμφωνούμε με αυτόν τον χαρακτηρισμό που διατυπώθηκε”, δήλωσε εκπρόσωπος του Σουνάκ.

″Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, η οποία καθοδηγήθηκε από μίσος και ιδεολογία”.

Αντίθετα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στον Γκουτέρες υπό το φως των σχολίων του. 

15.44 Ερντογάν: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική αλλά απελευθερωτική οργάνωση»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους βουλευετές του κόμματός του, υπερασπίστηκε τη Χαμάς και δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει μια αναμενόμενη επίσκεψη στο Ισραήλ. ”Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Είναι μια οργάνωση της απελευθέρωσης, των μουτζαχεντίν που αγωνίζονται για να προστατεύσουν τη γη και τους πολίτες τους”, δήλωσε ο Ερντογάν. Ενώ πρόσθεσε ότι δεν ”δικαιολογεί καμία πράξη που στοχεύει αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών πολιτών”, ο Ερντογάν καταδίκασε την κτηνωδία του Ισραήλ, όπως την αποκάλεσε, εναντίον των Παλαιστινίων.

15.39 To Ισραήλ αρνείται τη χορήγηση βίζας σε σημαντικούς αξιωματούχους του ΟΗΕ

Συνέχεια δίνει το Ισραήλ στη διαμάχη που ξέσπασε χθες το βράδυ, αφού ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου - κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ - δεν έγιναν ”στο κενό”.

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν οργισμένα σχόλια από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος είπε ότι ”δεν μπορεί να υπάρχει καμία αιτία για μια τέτοια σφαγή”.

Τώρα το Ισραήλ λέει ότι θα αρνηθεί τη χορήγηση βίζας σε βασικούς αξιωματούχους του ΟΗΕ.

″Πρέπει να σοκάρουμε τον ΟΗΕ”, δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Χιλάντ Eρντάν στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς ήθελε να έρθει στο Ισραήλ - και του αρνήθηκαν την είσοδο.

″Εγώ, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών, τους ενημέρωσα για την άρνηση”, δήλωσε ο Eρντάν.

″Δεν θα μπορέσει να έρθει εδώ στην περιοχή. Οι υπηρεσίες τους έχουν συνεχώς ανάγκη να φέρνουν νέους ανθρώπους, σίγουρα σε μια εποχή όπως η σημερινή. Θα τους αρνηθούν την είσοδο”.

15.30 Πυραυλική επίθεση της Χαμάς κατά της Εϊλάτ 

Τα τελευταία λεπτά η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε πυραύλους κατά της πόλης Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ. Σε απόσταση 220 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας, θα αποτελούσε την επίθεση με την πιο μακρινή εμβέλεια της Χαμάς από την έναρξη του τρέχοντος πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι ”εντοπίστηκε μία εκτόξευση από τη Γάζα προς την περιοχή του Εϊλάτ, η οποία έπεσε σε ανοιχτή περιοχή”. Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

14:50 Τζαμπάλια, Γάζα: ”Υπάρχει αληθινή πείνα”

Η Τζαμπάλια είναι ο μεγαλύτερος από τους οκτώ προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας.

Περισσότεροι από 116.000 άνθρωποι ζουν σε μια περιοχή 1,4τ.χλμ σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Καλίντ ζει εκεί και εργάζεται σε ομάδες διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών και μίλησε στο BBC.

Όπως λέει σχεδόν «όλα» έχουν εξαντληθεί. «Υπάρχει αληθινή πείνα» όπως λέει, με τα αρτοποιεία πλέον να μην έχουν αλεύρι.

Τις τελευταίες ημέρες, ορισμένα οχήματα που μεταφέρουν βοήθεια για να φέρουν ζωτικής σημασίας προμήθειες - αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι έιναι σταγόνα στον ωκεανό.

Όπως λέει ο Καλίντ οι προμήθειες που εστάλησαν στην με τους 116.000 ανθρώπους φτάνουν οριακά για ένα μόνο καταφύγιο. 

14:35 Γάζα, 19 ημέρα πολιορκίας και συνεχών βομβαρδισμών

Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press
Open Image Modal
via Associated Press

 

14:25 Ανησυχία για την συνάντηση του επικεφαλής Χεζμπολάχ με Χαμάς και  Ισλαμική Τζιχάντ με θέμα τη ”νίκη” 

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα,  ο εξαφανισμένος από την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους επικεφαλής των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ και συζήτησαν τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για ”να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση”, ανακοίνωσε σήμερα η φιλοϊρανική οργάνωση.

Η Χεζμπολάχ δεν διευκρίνισε ούτε την ημερομηνία ούτε τον τόπο όπου έγινε η συνάντηση.

Σε αυτήν μετείχαν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι και ο επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ Ζιάντ αλ Ναχάλα, πρόσθεσε η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου σε ανακοίνωσή της.

Open Image Modal
via Associated Press

 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εξέτασαν "τις τελευταίες εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας και "αξιολόγησαν τις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι θα πρέπει να κάνουν τα μέρη του Άξονα της Αντίστασης σε αυτό το κρίσιμο στάδιο για να επιτύχουν μια πραγματική νίκη για την αντίσταση (...) στη Γάζα και στην Παλαιστίνη" και "να σταματήσουν την άγρια επίθεση" του Ισραήλ, υπογράμμισε η σιιτική λιβανική οργάνωση.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκε και "η τρέχουσα αντιπαράθεση στα λιβανικά σύνορα", σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, η οποία κατέληξε στην ανακοίνωσή της σημειώνοντας ότι στη συνάντηση "υπήρξε συμφωνία για τη συνέχιση του συντονισμού".

14:15 Η  ισραηλινή ”αεροπορική επίθεση” στην Συρία είχε στόχο το αεροδρόμιο του Χαλεπιού

Η σημερινή ισραηλινή αεροπορική επίθεση είχεστόχο το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαλεπιού, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

″Ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση της Μεσογείου, δυτικά της Λαττάκειας, στοχοθετώντας το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαλεπιού”, δήλωσε πηγή του συριακού στρατού, προσθέτοντας ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές στον διάδρομο του αεροδρομίου. 

14:05 Υπ. Υγείας στη Γάζα: Στους 6.546 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από  ισραηλινές επιθέσεις

Τουλάχιστον 6.546 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 2.704 παιδιών, σκοτώθηκαν και 17.439 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοινώσε το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

Το τελευταίο 24ωρο, 756 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 344 παιδιών, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

13:50 ΟΗΕ: Η Γάζα χρειάζεται δισεκατομμύρια σε βοήθεια για να αντιστραφούν τα χρόνια περιορισμών

«Οι δωρητές και η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να παράσχουν σημαντική οικονομική βοήθεια για να αποκατασταθεί η εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η Γάζα από τους παρατεταμένους περιορισμούς και αποκλεισμούς και τις συχνές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν καταπνίξει την οικονομία και έχουν αποδεκατίσει τις υποδομές» έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

«Ενώ η βοήθεια των δωρητών είναι σημαντική για να υποστηριχθούν οι άνθρωποι στη Γάζα, δεν θα πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο για τον τερματισμό των περιορισμών και των αποκλεισμών και για το κάλεσμα προς το Ισραήλ και όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους με βάση το διεθνές δίκαιο», ανέφερε η έκθεση.

Open Image Modal
via Associated Press

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, ο Ρίτσαρντ Κόζουλ-Ράιτ, διευθυντής της διεύθυνσης για τις στρατηγικές παγκοσμιοποίησης και ανάπτυξης στην UNCTAD, δήλωσε πως είναι δύσκολο να αξιολογηθεί πόσα ακριβώς χρήματα θα χρειαστεί η Γάζα έως ότου παύσει η σημερινή σύγκρουση. «Αλλά θα είναι δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε.

Έχει επίσης σημειωθεί σημαντική πτώση στη βοήθεια από το 2008 έως το 2022, από τα 2 δισεκ. δολάρια, ή 27% του ΑΕΠ, στα 550 εκατ. δολάρια, ή λιγότερο του 3% του ΑΕΠ, πέρυσι. Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας είναι άνεργοι πολίτες, και πάνω από τους μισούς ζουν σε καθεστώς φτώχειας, σύμφωνα με την έκθεση.

13:40 Ανωτατος Ηγέτης Ιράν: ”Συνένοχες” οι ΗΠΑ στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «με κάποιο τρόπο διευθύνουν» τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητα συνένοχες στα εγκλήματα» που διαπράττονται στη Γάζα, τόνισε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του από την Τεχεράνη.

Έχουν «στα χέρια τους (…) το αίμα των καταπιεσμένων, των παιδιών, των ασθενών, των γυναικών και άλλων»...οι ΗΠΑ διευθύνουν με κάποιο τρόπο τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Γάζα».

Εκτίμησε επίσης ότι «το παλαιστινιακό έθνος» θα βγει «κερδισμένο» από τη σύγκρουση. «Ο μελλοντικός κόσμος είναι αυτός της Παλαιστίνης, όχι αυτός του σιωνιστικού καθεστώτος», τόνισε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απηύθυνε χθες Τρίτη αυστηρή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν «με αποφασιστικό» τρόπο σε οποιαδήποτε επίθεση εξαπολύσει «το Ιράν και όσοι συνεργάζονται με αυτό.

Open Image Modal
via Associated Press

  

13:30 Κίνδυνος διακοπής ακόμη και των επεμβάσεων ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Νότιας Γάζας

Το νοσοκομείο Νάσσερ, στο Κάν Γιουνίς είναι το μεγαλύτερο στην νότια Γάζα.

Τώρα όμως, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC λέει πως ακόμη και η πιο επείγουσες επεμβάσεις που κρίνουν την επιβίωσή ασθενών-τραυματιών μπορεί να σταματήσουν λόγω έλλειψης καυσίμων για τις γεννήτριες.  

Επίσης, εξαντλούνται τα αποθέματα σε αίμα και ο ιατρικός-φαρμακευτικός εξοπλισμός.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείο ελπίζοντας πως δεν θα αποτελέσει στόχο βομβαρδισμών.

Λίγο πιο μακριά είναι ένα από τα σχολεία των Ηνωμένων Εθνών όπου στεγάζονται άνθρωποι από το βόρειο τμήμα της Γάζας. Τους δίνεται ένα λίτρο καθαρό νερό την ημέρα και πολύ λίγο φαγητό ενώ υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στις τουαλέτες. 

Το σχολείο είχε 500 μαθητές και τώρα φιλοξενεί 5.000 άτομα. Ο χώρος και οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν. 

Open Image Modal
Είσοδος νοσοκομείο Νάσσερ (25 Οκτωβρίου 2023)
Ahmad Hasaballah via Getty Images
Open Image Modal
Το νεογνό γεννήθηκε χθες στο νοσοκομείο Νάσσερ. Η μητέρα διακομίστηκε ημιθανής και στην συνέχεια κατέληξε. Οι γιατροί έσωσαν το βρέφος κάνοντας καισαρική τομή στην σορό της νεκρής (24 Οκτωβρίου 2023)
Anadolu Agency via Getty Images
Open Image Modal
via Associated Press

 

13:00 Καταγγελία Ισραήλ:Η Χαμάς έστησε οδοφράγματα για να εμποδίσει τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν

Ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Ντάνιελ Χαγκάρι  κατηγόρησε τη Χαμάς ότι έστησε οδοφράγματα για να σταματήσει την εκκένωση του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.

Όπως λέει,  το Ισραήλ στόχευσε αυτά τα οδοφράγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας ”για να επιτρέψει στον πληθυσμό να φύγει”. 

Μιλώντας στην καθημερινή ενημέρωσή του σε δημοσιογράφους, ο Χαγκάρι είχε ένα μήνυμα προς τους ανθρώπους στη βόρεια Γάζα - λέγοντας ότι η Χαμάς και η ηγεσία της «σας εκμεταλλεύονται, χρησιμοποιούν τα σπίτια σας, τα σχολεία σας, τα νοσοκομεία σας, υπόγεια, κάτω από τα σπίτια σας κρύβονται εκεί».

Τις προηγούμενες ημέρες, το Ισράηλ κάλεσε σε εκκένωση βόρειας Γάζας και είπε στους αμάχους να κατευθυνθούν νότια για την ασφάλειά τους. Και εκεί όμως το Ισραήλ συνέχισε να βομβαρδίζει. 

Ο Χάγκαρι ρωτήθηκε επίσης εάν ο Ισραηλινός Στρατός ετοίμαζε μια πιθανή αεροπορική επίθεση στο Ιράν. Είπε ότι το Ιράν «αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή» και «πρέπει να παρακολουθούμε όλη την ώρα», αλλά, όπως είπε το Ισραήλ είναι επικεντρωμένοι στην Γάζα.

12:45 Κοινές δηλώσεις των ΥΠΕΞ Τουρκίας και Κατάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε από την Ντόχα ότι μία ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας θα μετατρέψει την σύγκρουση σε σφαγή.

Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Κατάρ και πρωθυπουργό Σέιχ Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, δήλωσε επίσης ότι όσοι υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ισραήλ υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης «είναι συνεργοί στα εγκλήματά του».

Το Κατάρ θα συνεχίσει την συνεργασία του με την Τουρκία και άλλους περιφερειακούς εταίρους για την αποκλιμάκωση της κρίσης, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Και πρόσθεσε: «Καταδικάζουμε την πολιτική της συλλογικής τιμωρίας» που εφαρμόζεται στην Γάζα.

12:35 Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ 

Συνολικά 101  Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, όπως ανακοίνωσε  το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Η ένταση στη Δυτική Όχθη ήταν οξυμένη ήδη πριν το ξέσπασμα του πολέμου, με τακτικές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων και αύξηση των επιθέσεων Ισραηλινών εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων. Ο πόλεμος στη Γάζα ενέτεινε ακόμη περισσότερο την ένταση.

Τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη συνολικά πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά, επεσήμανε το υπουργείο Υγείας. Τρεις από αυτούς στη Τζενίν, διευκρίνισε από την πλευρά του το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Open Image Modal
via Associated Press

12:10 Το Κατάρ πιέζει την Χαμάς για την απελευθέρωση και άλλων αμάχων ομήρων - ”Υπάρχει πρόοδος”

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το Κατάρ προτρέπει τη Χαμάς να επιταχύνει τις διαδικασίες απελευθέρωσης ομήρων, ιδιαίτερα ανήλικων και γυναικών, χωρίς να περιμένει παραχωρήσεις από το Ισραήλ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις προοδεύουν, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αφορούν αποκλειστικά σε αμάχους. Λένε ότι η Χαμάς σε καμία περίπτωση δεν συζητά την απελευθέρωση Ισραηλινών στρατιωτών, για τους οποίους θεωρεί ότι αντιπροσωπεύουν ισχυρό στρατηγικό πλεονέκτημα και θα τους ανταλλάξει μόνο εφόσον το Ισραήλ προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις.

Μάλιστα και ο ΥΠΕΞ του Κατάρ  σε δηλώσεις του έκανε λόγο για κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει «σημαντική εξέλιξη σύντομα».

Εκπρόσωποι της Χαμάς στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν ενώ  Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχολίασαν ότι πρόκειται για «ναζιστικό ψυχολογικό πόλεμο».

12:00 Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ 26 και 27 Οκτωβρίου με θέμα την σύγκρουση στην Μέση Ανατολή

Την ανάγκη αποφυγής επικίνδυνης περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27 ηγέτες για την  Συνόδου Κορυφής. 

Επισημαίνει ότι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός και θέτει θέμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων  της σύγκρουσης στην ΕΕ που θα πρέπει να περιλαμβάνει την εξέταση των συνεπειών της για τη συνοχή των κοινωνιών μας, την ασφάλειά μας και τις μεταναστευτικές κινήσεις».

Τονίζει ότι «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι μια τραγωδία» και σημειώνει πως η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρή ανησυχία. «Πρέπει να συζητήσουμε πώς να διασφαλίσουμε επειγόντως την αποτελεσματική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την πρόσβαση στις πιο βασικές ανάγκες» σημειώνει.

11:45 ΔΝΤ: Η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς πλήττει ήδη τις περιφερειακές οικονομίες

 

11:35 Συνάντηση Μακρόν με Αλ Σισι

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί σήμερα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στο Κάιρο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν στους δημοσιογράφους.

Ο Μακρόν ταξιδεύει στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο μία ημέρα αφότου επισκέφθηκε το Ισραήλ, όπου είπε πως ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός δεκάδων χωρών που πολεμούν τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία θα μπορούσε να συμπεριλάβει τη μάχη εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς στη Γάζα.

11:20  600.000 οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Γάζα σε μόλις  οι 150 εγκαταστάσεις του ΟΗΕ

Σχεδόν 600.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τουλάχιστον 40 δομές της υπηρεσίας έχουν επηρεαστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε σήμερα μέσω της πλατφόρμας X.

″Τα καταφύγιά μας είναι γεμάτα τέσσερις φορές πάνω από τη χωρητικότητά τους ― πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους καθώς οι υπάρχουσες υποδομές είναι υπερπλήρεις”, τόνισε η UNRWA.

 

11:10 ΟΗΕ: Εκτός λειτουργίας το 1/3 των νοσοκομείων στην Γάζα

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα καύσιμα που έχει στην διάθεση του στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να εξαντληθούν απόψε ενώ ανταποκριτές του BBC αναφέρουν ότι τα νοσοκομεία ήδη μεριμνούν για τη φροντίδα μόνο ασθενών σε κρίσιμη κατάστασή.

Το βράδυ της Τρίτης, ο ΟΗΕ είπε ότι ένα στα τρία νοσοκομεία και σχεδόν τα δύο τρίτα των κλινικών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Γάζα είχαν ήδη κλείσει είτε λόγω ζημιών είτε/και λόγω έλλειψης καυσίμων.

Το Ισραήλ διέκοψε την ηλεκτρική ενέργεια στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου - πράγμα που σημαίνει ότι η περιοχή εξαρτάται από εφεδρικές γεννήτριες που λειτουργούν με καύσιμα. Καύσιμα όμως δεν περιλαμβάνονται στην λιγοστή ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει στην Γάζα τα τελευταία 24ωρα.

Ο δε ΠΟΥ αναφέρει πως «Τα νοσοκομεία με τα οποία συνεργαζόμαστε, όλα λειτουργούν τη γεννήτρια σε ελάχιστα επίπεδα, μόνο για επεμβάσεις που σώζουν ζωές».

10:55 Πρέσβης Ισραήλ: Κόβουμε τις βίζες σε αξιωματούχους του ΟΗΕ-«Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα»

Μετά την επίθεση που δέχθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ, με το Ισραήλ να ζητά ακόμη και την παραίτησή του για τα σχόλια που έκανε υπέρ των αμάχων στην Γάζα και τις αναφορές στο Παλαιστιινιακό, ο Αντόνιο Γκουτέρες επανήλθε στο θέμα με ανάρτηση το X. 

“Tα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς” αλλά και ”οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού”.

Το Ισραήλ λέει τώρα ότι θα αρνηθεί τη χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους του ΟΗΕ με τον πρέσβη της χώρας στον Οργανισμό να δηλώνει πως ήδη δεν δόθηκε βίζα στν Μάρτιν Γκρίφιθς, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

«Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα», φέρεται να είπε ο πρέσβης Γκιλάντ Ερντάν

10:45 Γατί το Κατάρ γίνεται βασικός διαμεσολαβητής στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

 

10:30 Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ

Ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους επικεφαλής των παλαιστινιακών ισλαμιστικών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV, σημειώνοντας ότι αυτοί αξιολόγησαν τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για ”να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση” στη Γάζα.

Open Image Modal
via Associated Press

 

Στη συνάντηση μετείχαν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι και ο επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ Ζιάντ αλ Ναχάλα, πρόσθεσε το al-Manar.

″Η σύνοδος (...) αξιολόγησε τις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι θα πρέπει να κάνει ο Άξονας της Αντίστασης”, επισήμαινε τίτλος του al-Manar, ο οποίος αναφερόταν σε συμμαχία ανάμεσα στο Ιράν, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, τη Συρία, την Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες παρατάξεις. 

10:20 13 επιθέσεις με drones σε αμερικανικούς στόχους σε Ιράκ και Συρία την τελευταία εβδομάδα

Αμερικανικές δυνάμεις έγιναν στόχος τουλάχιστον 13 επιθέσεων με drones ή ρουκέτες την τελευταία εβδομάδα στο Ιράκ και στη Συρία, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Μεταξύ της 17ης και της 24ης Οκτωβρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις και αυτές του διεθνούς (σ.σ. αντιτζιχαντιστικού) συνασπισμού δέχθηκαν επιθέσεις τουλάχιστον δέκα φορές στο Ιράκ και άλλες τρεις φορές στη Συρία», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ, διευκρινίζοντας πως ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός.

Ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν είχαν απειλήσει να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις εξαιτίας της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, που κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

10:10 Γάζα: Αναφορές για 80 νεκρούς από τις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ 

10:00 Ισραηλινός στρατός: Πλήγματα σε επιχειρησιακές υποδομές της Χαμάς

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε εκτεταμένες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας στοχεύοντας ”επιχειρησιακές υποδομές των τρομοκρατών της Χαμάς”.

Ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι καταστράφηκαν σήραγγες, στρατιωτικό αρχηγείο και αποθήκες πυρομαχικών.

Την Τρίτη, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι έπληξε τουλάχιστον 400 στόχους και την προηγούμενη μέρα, 320.

Δεν έχει δώσει ακόμη αριθμό για τον αριθμό των επιδρομών την Τετάρτη. 

Open Image Modal
via Associated Press

 

09:50 Τα μωρά που γεννιούνται μέσα στον πόλεμο: Μωρό στην Γάζα σώθηκε με επείγουσα καισαρική που έκανα οι γιατροί στην νεκρή μητέρα του 

Οι γιατροί σε νοσοκομείο της Γάζας κατάφεραν να σώσουν ένα αγέννητο μωρό πραγματοποιώντας καισαρική τομή στην μητέρα αφού αυτή σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του Ισραήλ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Γάζα, Ρουσντί Αντουαλούφ  μετέδωσε πως η μητέρα τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών στην πόλη Καν Γιουνίς. 

Ο πατέρας του μωρού σκοτώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών ενώ η έγκυος γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Νάσερ.

Η μητέρα ήταν ακόμη ζωντανή «πάλεψε για τη ζωή της και για τη ζωή του μωρού της». Αλλά δεν τα κατάφερε.

09:40 Η Συρία λέει ότι οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισραηλινά χτυπήματα

Οκτώ Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα σε στρατιωτικές θέσεις στη νότια επαρχία Νταράα, όπως μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA αναφέρει ότι η επίθεση έγινε γύρω στη 01:45 τοπική ώρα την Τετάρτη. Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι επιτέθηκε σε συριακούς στόχους - λέγοντας ότι τα μαχητικά του πραγματοποίησαν πλήγμα σε στρατιωτικές υποδομές και εκτοξευτές όλμων μετά την εκτόξευση ρουκετών πέρα από τα σύνορα.

09:35 Unicef: 2.360 νεκρά παιδιά στην Γάζα και σε μόλις 18 ημέρες, από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

09:15 Μπάιντεν για χερσαία εισβολή στη Γάζα: Οι Ισραηλινοί παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν απέφυγε να απαντήσει ευθέως όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν «προτρέπει το Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή» στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπάιντεν απάντησε: «Οι Ισραηλινοί παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις».

Ωστόσο, πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν πως ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες προτρέπουν το Ισραήλ να καθυστερήσει την επιχείρηση θέτοντας ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των 220 ομήρων που κρατά η Χαμάς. 

09:00 Ο ισραηλινός στρατός χλευάζει τον ΟΗΕ: Του πρότεινε να ζητήσει καύσιμα από τη Χαμάς για τον παλαιστινιακό θύλακα

Ο στρατός του Ισραήλ πρότεινε στον ΟΗΕ να ζητήσει από τη Χαμάς καύσιμα, αφού η υπηρεσία του οργανισμού αρμόδια για τους Παλαιστίνους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε ότι θα αναγκαστεί να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Λωρίδα της Γάζας από σήμερα το βράδυ, αν δεν παραδοθούν καύσιμα στον θύλακα.

 

Η UNRWA ανήρτησε αυτή την προειδοποίηση στην πλατφόρμα X χθες. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις την αναδημοσίευσαν προσθέτοντας ότι οι μαχητές της Χαμάς διαθέτουν περισσότερα από 500.000 λίτρα καυσίμων σε δεξαμενές στην υπό πολιορκία Γάζα.

«Ζητήστε από τη Χαμάς αν μπορεί να σας δώσει», έγραψε ο ισραηλινός στρατός.

08:50 Blog: H Χαμάς επιδιώκει μια θανάσιμη σύγκρουση πολιτισμών

 

08:40 Οκτώ φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας

Οκτώ φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Πέντε φορτηγά μετέφεραν νερό, δύο είχαν τρόφιμα, και ένα φάρμακα για τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Αυτή ήταν η τέταρτη οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που έφθασε στην Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου αλλά όλες αφορούσαν μικρό αριθμό φορτηγών.

08:30 Νεκροί Παλαιστίνιοι στην Δυτική Όχθη από  πλήγμα drone κατά τη διάρκεια εφόδου του στρατού του Ισραήλ 

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που διεξήγαγαν νυχτερινή έφοδο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δέχθηκαν πυρά που ανταπέδωσαν με πλήγμα drone. Τουλάχιστον δυο Παλαιστίνιοι να σκοτωθούν ενώ υπάρχουν και τραυματίες.

Ο στρατός του Ισραήλ υποστηρίζει ότι ένοπλοι Παλαιστίνιοι  εναντίον δυνάμεών του που ήδη επιχειρούσαν στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν.

08:20 Ιορδανία: ”Υπεράνω του διεθνούς δικαίου” εμφανίζεται το Ισραήλ-”Δύο μέτρα και δύο σταθμά” από την διεθνή κοινότητα 

Το Ισραήλ εμφανίζεται να είναι «υπεράνω του διεθνούς δικαίου», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν αλ Σάφαντι, κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα ότι υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αναφορικά με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά την οποία δεν υπήρξε έκκληση για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η διεθνής κοινότητα υποχρεούται να σταματήσει τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Open Image Modal
via Associated Press

 

08:10 Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου κλιμακώνονται

Συνεχής κλιμάκωση της βίας στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου με πολλούς λιβανέζους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως αποφάσισε να διευρύνει τους βομβαρδισμούς με το πυροβολικό, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου.

Μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που πρόσκειται στο Ιράν και χαρακτηρίζεται σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισραήλ κοντά στη μεθόριο. Σε αντίδραση, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε συστάδα παραμεθόριων χωριών, σύμφωνα με πηγή του dpa στις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας.

Δεν αναφέρθηκαν ισραηλινές απώλειες στις επιθέσεις ενώ η Χεζμπολάχ ανέφερε πως έξι μαχητές της σκοτώθηκαν.

08:00 Το Ισραήλ λέει πως απέτρεψε επίθεση της Χαμάς εναντίον κιμπούτς διά θαλάσσης

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς προσπάθησαν την Τρίτη να παρεισφρήσουν στην ισραηλινή επικράτεια διά θαλάσσης. Οι δύτες εντοπίστηκαν και απετράπη η επίθεση.

Μέλη των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ σκόπευαν να περάσουν βόρεια κατά μήκος των ακτών και να επιτεθούν στο κιμπούτς Ζικίμ, πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Οι δυνάμεις του διεξάγουν έρευνες στην περιοχή.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σφοδρά πυρά και νεκρούς μαχητές της Χαμάς, χωρίς να διευκρινίσουν τον αριθμό τους.

Ο ισραηλινός στρατός συμπλήρωσε πως έπληξε «στρατιωτικό (σ.σ. κτιριακό) συγκρότημα» που ήταν βάση των μελών της Χαμάς οι οποίοι σχεδίαζαν να επιτεθούν στην κοινότητα εποίκων.

Open Image Modal
via Associated Press

 

07:50 Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον «στρατιωτικών υποδομών» στη Συρία

«Μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν στρατιωτικές υποδομές και ολμοβόλα που ανήκαν στον συριακό στρατό σε αντίδραση στα πυρά προς την κατεύθυνση του Ισραήλ χθες (Τρίτη)», σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού.

Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για εκτοξεύσεων δυο ρουκετών από τη Συρία που έπεσαν σε ανοικτούς χώρους στο ισραηλινό έδαφος και πρόσθεσε πως άνοιξε πυρ με πυροβολικό εναντίον των σημείων από όπου έγιναν. 

Δεν επέρριψε την ευθύνη στον στρατό της Συρίας για τις εκτοξεύσεις, που είχαν αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το σύστημα της αεράμυνας σε κοινότητες στο κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν.

07:40 Ο S&P Global υποβαθμίζει με τη σειρά του σε «αρνητική» την προοπτική του αξιόχρεου του Ισραήλ

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global υποβάθμισε σε «αρνητική» –από «σταθερή»– την προοπτική του αξιόχρεου που αποδίδει στο κράτος του Ισραήλ (AA-/A-1+)  επικαλούμενος τον κίνδυνο ο πόλεμος που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός εναντίον της Χαμάς  να εξαπλωθεί και να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην οικονομία και στην κατάσταση ασφαλείας της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s και Fitch έθεσαν επίσης υπό επανεξέταση την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του Ισραήλ (A1), ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισής του, εξαιτίας του πολέμου και του κινδύνου κλιμάκωσης και εξάπλωσής του.