Χωρίς συμφωνία οι συνομιλίες για τη Γάζα με φόντο την κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ- Χεζμπολάχ

Αμφιβολίες για τις πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειας για κατάπαυση του πυρός
Open Image Modal
via Associated Press

Δεν επετεύχθη συμφωνία την Κυριακή στις συνομιλίες στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ούτε η Χαμάς, ούτε το Ισραήλ δέχθηκαν τη νέα πρόταση που τους υπέβαλαν οι μεσολαβητές, δήλωσαν δυο πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στα αιγυπτιακά σώματα ασφαλείας- ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος τις χαρακτήρισε «εποικοδομητικές».

Παράλληλα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει στο Κάιρο την διπλωματική προσπάθεια για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χάλιφαξ (Νέα Σκοτία, Καναδάς), ο κ. Σάλιβαν επισήμανε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με αυτήν του Ισραήλ όσον αφορά τις εξελίξεις με τη Χεζμπολάχ, μετά τη χθεσινή νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο λιβανικό ένοπλο κίνημα και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στους Times Of Israel ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο τις τελευταίες ημέρες ήταν «εποικοδομητικές» και διεξήχθησαν στο πνεύμα της επίτευξης μιας τελικής και εφαρμόσιμης συμφωνίας «με όλες τις πλευρές να συμμερίζονται αυτή την αντίληψη...η διαδικασία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες μέσω ομάδων εργασίας».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως προέβη σε κύμα προληπτικών πληγμάτων ανά τον νότιο Λίβανο για να αποτρέψει μια μεγάλης κλίμακας με ρουκέτες και drones από τη Χεζμπολάχ. Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν χιλιάδες εκτοξευτές ρουκετών της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Η Χεζμπολάχ και σύμμαχοί της είπαν ότι σκοτώθηκαν τρεις μαχητές, με την οργάνωση να λέει ότι εξαπέλυσε 320 ρουκέτες και drones εναντίον του Ισραήλ ως αντίποινα για την εξόντωση ενός διοικητή της. Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ένας στρατιώτης του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού. Οι ΗΠΑ λένε ότι προσπαθούν να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση μετά από 10 μήνες εχθροπραξιών.

Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ- Λιβάνου ήταν σχεδόν καθημερινές από τότε που άρχισε ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς, με την άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, είπε σε συνομιλία του με τον Ιταλό ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι πως η αντίδραση του Ιράν σε αυτό που χαρακτήρισε ως «ισραηλινή τρομοκρατική επίθεση» στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα τον θάνατο του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε θα είναι «μετρημένη και καλά υπολογισμένη», προσθέτοντας πως «δεν φοβόμαστε την κλιμάκωση, μα δεν την επιδιώκουμε, αντίθετα με το Ισραήλ». Ο Ταγιάνι ζήτησε αυτοσυγκράτηση και «επιδίωξη μιας εποικοδομητικής προσέγγισης για να σταματήσει ο κύκλος των στρατιωτικών ενεργειών στην περιοχή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters- Times of Israel-BBC