Συντονισμένες πιέσεις δέχονται πλέον οι ΗΠΑ που ασκούν βέτο στη μία μετά την άλλη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλσείας του ΟΗΕ για τις εχθροπραξίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων και την κατάσταση στη Γάζα, μπλοκάροντας έτσι την έκδοση ανακοίνωσης και την ανάληψη κάποιας πρωτοβουλίας στο πλαίσιο του Οργανισμού.
Η Γαλλία, μόνιμο μέλος του Σ.Α αναλαμβάνει πλέον πιο ενεργό ρόλο και υπέβαλε στους 14 εταίρους της στο όργανο του ΟΗΕ και σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία- που έχουν αναλάβει διαμεσολαβητικές προσπάθειςε- σχέδιο απόφασης που ζητεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, «ακούσαμε την πρόταση την οποία έκανε ο γάλλος συνάδελφος στο Συμβούλιο και, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ασφαλώς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα διευκόλυναν το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σε μερικούς δημοσιογράφους ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν, η χώρα του οποίου ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του οργάνου.
Ο κινέζος πρεσβευτής διευκρίνισε πως το σχέδιο ανακοίνωσης που έχουν υποβάλει η χώρα του, η Νορβηγία και η Τυνησία – που απορρίπτεται από τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια εβδομάδα – παραμένει επίσης στο τραπέζι του ΣΑ.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν επικρίνονται πλέον και εκ των έσω, από σημαίνοντα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος- για την στάση τους στο θέμα, καθώς διαφαίνεται μια μεροληπτική στάση προς το Ισραήλ και η παροχή μια διπλωματικής προστασίας.
Η δε πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ ότι Ουάσινγκτον πιστεύει ότι μια δημόσια δήλωση του ΣΑ δεν θα βοηθήσει στον κατευνασμό των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. «Δεν σιωπούμε ούτε κι εσείς», δήλωσε η Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Εστιάζουμε και θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στις εντατικές διπλωματικές επαφές για να τερματιστεί αυτή η βία», και κατέληξε λέγοντας πως «Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια κατάπαυση του πυρός».
Σε ό,τι αφορά τη γαλλική πρωτοβουλία κατά τις συζητήσεις του Μαρκόν με τον του Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, «συμφώνησαν σε τρία απλά στοιχεία: τα πυρά πρέπει να πάψουν, είναι ώρα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει στο ζήτημα».
Ο Μακρόν συζήτησε επίσης με τον τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ, η χώρα του οποίου είναι το τρέχον διάστημα συμμετέχει στο Σ.Α του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος.
Πηγές: Reuters, AFP