Μυστήριο με τη ζημιά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Για πιθανό σαμποτάζ μιλούν οι Ρώσοι

Μυστήριο με τη ζημιά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Για πιθανό σαμποτάζ μιλούν οι Ρώσοι
Open Image Modal
NASA NASA / Reuters

«Εξετάζουμε όλες τις θεωρίες» δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roscosmos), όσον αφορά στην πρόσφατη ζημιά που εντοπίστηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- κάνοντας λόγο μάλιστα για «ανθρώπινο χέρι».

«Αυτή (η θεωρία) για πρόσκρουση μετεωρίτη έχει απορριφθεί επειδή το κύτος του σκάφους φαίνεται να επλήγη από μέσα. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς να πούμε με ακρίβεια τι συνέβη. Αλλά φαίνεται να έγινε από τρεμάμενο χέρι...είναι ένα τεχνολογικό λάθος από ειδικό. Έγινε από ανθρώπινο χέρι- υπάρχουν ίχνη τρυπανιού που σύρθηκε στην επιφάνεια. Δεν απορρίπτουμε καμία θεωρία» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Ο Ρογκόζιν τόνισε πως η εύρεση του αιτίου και του όποιου υπευθύνου- είτε πρόκειται για σαμποτάζ, είτε για ατύχημα- αποτελεί «ζήτημα τιμής».

Ο Ρώσος βουλευτής και πρώην αστροναύτης Μαξίμ Σουράγιεφ, του κόμματος του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, είπε πως ένας αστροναύτης που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα ίσως να έκανε κάτι τέτοιο για να προκαλέσει ταχύτερη επιστροφή του στη Γη. «Είμαστε όλοι άνθρωποι, και ο οποιοσδήποτε μπορεί να ήθελε να γυρίσει σπίτι, αλλά αυτή η μέθοδος είναι πραγματικά χαμηλού επιπέδου» είπε στο RIA Novosti. «Αν ένας κοσμοναύτης έκανε κάτι τόσο παράξενο- και αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί- θα ήταν πραγματικά κακό» είπε ο Σουράγιεφ, που έχει πραγματοποιήσει δύο αποστολές στον σταθμό. «Εύχομαι στον Θεό να ήταν κατασκευαστικό λάθος, αν και αυτό θα ήταν επίσης λυπηρό. Δεν έχει υπάρξει ποτέ κάτι τέτοιο στην ιστορία των σκαφών Σογιούζ».

Η τρύπα βρέθηκε σε ένα σημείο του διαστημοπλοίου που ήταν προσδεδεμένο στον σταθμό. Οι αστροναύτες την επισκεύασαν και έκτοτε δεν έχουν υπάρξει προβλήματα. Σημειώνεται πως, επί της παρούσης, υπάρχουν στον σταθμό δύο Ρώσοι κοσμοναύτες, τρεις Αμερικανοί αστροναύτες και ένας Γερμανός αστροναύτης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.