Το καταπράσινο ηφαιστειακό νησί Σάο Zόρzε, στα ανοικτά του Ατλαντικού έχει καταγράψει περισσότερους από 14.000 μικρούς σεισμούς τις τελευταίες επτά ημέρες.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι οι δονήσεις, οι οποίες φτάνουν σε μέγεθος έως και 3,3 Ρίχτερ, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ηφαιστειακή έκρηξη για πρώτη φορά από το 1808 ή έναν ισχυρό σεισμό.
Το νησί βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των Αζόρων, μια αυτόνομη περιοχή της Πορτογαλίας.
Τα αέρια του εδάφους, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το θείο, είναι δείκτες ηφαιστειακής δραστηριότητας ενώ οι ηφαιστειολόγοι μάχονται με τη βροχή και τους δυνατούς ανέμους του Σάο Ζόρζε για μέρες, αναζητώντας απαντήσεις. Μέχρι στιγμής τα επίπεδα παραμένουν κανονικά.
Η ξαφνική αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στο Σάο Ζόρζε θυμίζει τους σεισμούς που καταγράφονταν πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου Cumbre Vieja στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας πέρυσι, περίπου 1.400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Αζορών.
Αυτή η έκρηξη επί σχεδόν 90 ημέρες κατέστρεψε χιλιάδες ακίνητα και καλλιέργειες.
Ισπανικές και άλλες διεθνείς ομάδες ειδικών είναι έτοιμες να ταξιδέψουν στο Σάο Ζόρζε εάν χρειαστεί.
Η ομάδα παρατήρησης του ηφαιστείου των Αζόρων (CIVISA) αύξησε τον συναγερμό στο Επίπεδο 4 την Τετάρτη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» να εκραγεί το ηφαίστειο.
Ο Πρόεδρος των Αζορών, Χοσέ Μπολιέιρο, είπε ότι οι σεισμοί που έπληξαν το Σάο Ζόρζε τις τελευταίες ημέρες είναι διπλάσιοι από εκείνους που καταγράφηκαν στην περιοχή πέρυσι.
«Υπάρχει ξεκάθαρα μια ανωμαλία», είπε στους δημοσιογράφους.
Αν και οι αρχές είπαν ότι μια έκρηξη δεν είναι επικείμενη, περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί αεροπορικώς ή δια θαλάσσης τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί δεν έχουν ιδέα πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν.