Μυστηριώδεις λάμψεις στην Αφροδίτη: Πώς εξηγούνται

Τι εκτιμούν επιστήμονες.
Open Image Modal
Freelanceimages via Getty Images

Οι μυστηριώδεις λάμψεις που είχαν καταγραφεί στην Αφροδίτη από διαστημικές αποστολές στο παρελθόν αποτελούσαν αντικείμενο διαφωνιών μεταξύ επιστημόνων για πολύ καιρό- ωστόσο το «αίνιγμα» φαίνεται να έχει λυθεί, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μία εξήγηση η οποία ήταν υπό συζήτηση είναι το αν επρόκειτο για αστραπές και κεραυνούς – κάτι που, αν ίσχυε, θα σήμαινε πως οι μελλοντικές αποστολές στον καλυμμένο από πυκνά όξινα σύννεφα πλανήτη θα έπρεπε να το λαμβάνουν αυτό υπόψιν. Ωστόσο η νέα αυτή έρευνα «κοιτά» προς άλλη κατεύθυνση.

«Οι αστραπές στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι είτε πανταχού παρούσες, είτε σπάνιες είτε ανύπαρκτες, ανάλογα με το πώς ερμηνεύει κάποιος διάφορες παρατηρήσεις...υπολογίζουμε πως μικρότερα, πιο πολυάριθμα μετεωροειδή θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει τις παρατηρηθείσες λάμψεις. Οι αστραπές θα ήταν πολύ σπάνιες για να αποτελέσουν κίνδυνο σε αποστολές που περνούν μέσα ή λαμβάνουν χώρα στα νέφη της Αφροδίτης» σημειώνεται σχετικά.

Εκτιμώντας πως ο αριθμός των μετεωριτών που πέφτουν στην Αφροδίτη είναι αντίστοιχος αυτού στη Γη, η ομάδα υπολόγισε τον αριθμό των λάμψεων που θα προέκυπταν. Μετά οι επιστήμονες παραλλήλισαν αυτά τα δεδομένα με τις λάμψεις που καταγράφηκαν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη από δύο πηγές: Το Mt Bigelow Observatory στην Αριζόνα και το ιαπωνικό σκάφος Akatsuki, που περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη από το 2015.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως διαστημικοί βράχοι που καίγονται σε απόσταση 100 χλμ από την επιφάνεια της Αφροδίτης «ίσως είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες ή ακόμα και όλες τις παρατηρηθείσες λάμψεις» σύμφωνα με τη μελέτη. «Οι αστραπές, οπότε, δεν φαίνονται απειλή σε αποστολές που διαπερνούν ή ακόμα και παραμένουν μέσα στα νέφη».

Δεδομένα από προηγούμενες αποστολές στην Αφροδίτη από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ένωση περιελάμβαναν σήματα που ερμηνεύονταν ως αστραπές. Στο πιο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο τόσο το διαστημόπλοιο Casssini όσο και το Parker Solar Probe αναζήτησαν μα δεν βρήκαν ραδιοσήματα από αστραπές στην Αφροδίτη, όπως τονίζουν οι ερευνητές.