Κρακοβία: Το μυστήριο του παιδικού σκελετού που βρέθηκε σε σπήλαιο

Eιδική ομάδα ανθρωπολόγων έχει αναλάβει την εκπόνηση νέας μελέτης σχετικά με το εύρημα
|
Open Image Modal
wellphoto via Getty Images

Σε έναν ρηχό τάφο στο σπήλαιο Tunel Wielki στην κοιλάδα Sąspowska στην Κρακοβία εντοπίστηκαν πριν πενήντα περίπου έτη τα οστά ενός παιδιού που φέρεται να πέθανε πριν από εκατοντάδες χρόνια. Γύρω του βρέθηκαν κι άλλα κόκκαλα που χρονολογούνται πριν τουλάχιστον 4.500 χρόνια ενώ αυτή τη στιγμή οι σπηλαιολόγοι επισημαίνουν πως πρόκειται για το νεότερο άνθρωπο που βρέθηκε θαμμένος στην περιοχή αυτή.

Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση στην επιστημονική κοινότητα είναι πως στο στόμα του παιδιού εντοπίστηκε το κρανίο ενός μικρού πτηνού, ενώ ακόμα ένα κρανίο πτηνού βρέθηκε δίπλα από το μάγουλο του. 

Ο αρχαιολόγος Μαλγκορζάτα Κοτ από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας έχει αναλάβει τη μελέτη του ευρήματος. «Όταν πριν χρόνια ανοίξαμε το τελευταίο σκονισμένο κιβώτιο που εντοπίστηκε θαμμένο στη γη αντικρίσαμε τα οστά ενός παιδιού», σχολίασε μιλώντας στην ιστοσελίδα Science in Poland.

Η εξέταση των οστών υποδηλώνει πως το παιδί θάφτηκε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και πέθανε σε ηλικία περίπου δέκα ετών. Παράλληλα οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το παιδί πριν πεθάνει υπέφερε από υποσιτισμό. Μυστήριο εξακολουθεί να αποτελεί ο τόπος της ταφής του.

«Δεν έχουμε ακόμα τις απαντήσεις γιατί το παιδί βρέθηκε θαμμένο σε μια σπηλιά με αυτόν τον τρόπο και δεν ήταν θαμμένο σε κάποιο νεκροταφείο όπως όλοι οι άνθρωποι», δήλωσε ο Κοτ. Για τα κρανία των πτηνών πλησίον του παιδιού είχε γίνει αναφορά και σε παλαιότερη δημοσίευση, ωστόσο ποτέ δεν υπήρξε ενδελεχή περιγραφή σε κάποια δημοσιευμένη έρευνα.

«Πραγματοποιήσαμε ειδική ανάλυση που αφορούσε τα οστά των πτηνών, ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται να εξηγούσε τη σχέση τους με το παιδί, αφού αυτά δεν φέρουν ίχνος κοψίματος, κάτι που θα υπονοούσε πως το παιδί αποπειράθηκε να φάει τα πτηνά», συμπλήρωσε ο Μαλγκορζάτα Κοτ.

Αυτή την ώρα ειδική ομάδα ανθρωπολόγων έχει αναλάβει τη διεξαγωγή νέας μελέτης σχετικά με το εύρημα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση των οστών.

Σημειώνεται πως στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, οι αγρότες συνήθιζαν να αφαιρούν υλικά που έβρισκαν μέσα στις σπηλιές προκειμένου να τα χρησιμοποιούν για τις εργασίες τους. Η βιομηχανική εκμετάλλευση των σπηλαίων έχει απαγορευθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά σίγουρα η ζημιά που έχει γίνει είναι τεράστια.

Πηγή: Science Alert