Μυστηριώδης χρυσή σφαίρα βρέθηκε στον πυθμένα του ωκεανού στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας

Το λείο αντικείμενο, με μια τρύπα στη μέση, βρέθηκε σε βάθος περίπου τριών χιλιομέτρων από ένα τηλεκατευθυνόμενο μηχάνημα υποβρύχιας εξερεύνησης.
Open Image Modal
.
NOAA Ocean Exploration

Μια μυστηριώδης χρυσή σφαίρα που μπορεί να είναι ένα αυγό που γεννήθηκε από ένα άγνωστο θαλάσσιο πλάσμα ανακαλύφθηκε στον πυθμένα του Ειρηνικού ωκεανού στα ανοικτά της Αλάσκας.

Το λείο αντικείμενο, με μια τρύπα στη μέση, βρέθηκε σε βάθος περίπου τριών χιλιομέτρων από ένα τηλεκατευθυνόμενο μηχάνημα υποβρύχιας εξερεύνησης.

Οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στις ΗΠΑ, η οποία έκανε την ανακάλυψη, εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι ένα αυγό άγνωστου θαλάσσιου πλάσματος ή ένα περίεργο θαλάσσιο σφουγγάρι.

Οι ερευνητές διεξάγουν δοκιμές και ανάλυση DNA για να βρουν τι είναι το γυαλιστερό αντικείμενο, το οποίο δίνει την αίσθηση «δερματικού ιστού» σύμφωνα με τη NOAA και τον Guardian.

Open Image Modal
.
NOAA Ocean Exploration

Ένας τηλεχειριζόμενος βραχίονας από το μηχάνημα εξερεύνησης χρησιμοποιήθηκε για να «αγγίξει» το αντικείμενο και στη συνέχεια ένας σωλήνας το αναρρόφησε απαλά προκειμένου να εξεταστεί σε εργαστήριο.

Η αποστολή εξερευνά τον κόλπο της Αλάσκας, σε βάθος μέχρι 6,5 χιλιομέτρων. Θα συνεχιστεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου και μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει σε ζωντανή μετάδοση.

Μιλώντας μέσω αυτής της ζωντανής μετάδοσης στις 30 Αυγούστου, όταν έγινε η ανακάλυψη, τα μέλη της ομάδας διατύπωσαν θεωρίες για την ταυτότητα του αντικειμένου, όπως πρόκειται για αυγό που έχει εκκολαφθεί ή ένα είδος σφουγγαριού. Η τρύπα του θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από την εκκόλαψη ενός πλάσματος ή από την εισβολή ενός θηρευτή.

«Ελπίζω μόνο ότι όταν το τρυπήσουμε, δεν θα πεταχτεί κάτι έξω», δήλωσε ένας επιστήμονας. «Κάπως έτσι ξεκινάνε οι ταινίες τρόμου».

Στις εικόνες που ελήφθησαν από τον πυθμένα του ωκεανού, το αντικείμενο είχε μια χρυσή όψη, αλλά αυτό αποδόθηκε στην αντανάκλαση από τους προβολείς του υποβρυχίου. Μια φωτογραφία του αντικειμένου που τραβήχτηκε στο εργαστήριο υποδηλώνει ένα καφέ-κίτρινο χρώμα.

Η καθηγήτρια Kerry Howell οικολόγος βαθέων υδάτων στο Πανεπιστήμιο του Plymouth, δήλωσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο να ανακαλύπτονται νέα είδη κατά τη διάρκεια εξερευνητικών αποστολών, αλλά υπό κανονικές συνθήκες είναι εύκολο να ενταχθούν σε μια ευρεία ταξινομική κατηγορία.

«Συχνά βλέπουμε νέα πράγματα, αλλά συνήθως έχουμε αρκετά καλή γνώση για το τι είναι. Το ασυνήθιστο με αυτό το πράγμα είναι ότι δεν είμαστε καν σίγουροι για το τι είναι. Είναι αυγό, είναι σφουγγάρι, τι είναι;»

«Θα πάμε με τη θεωρία του αυγού λόγω της υφής του. Το αισθάνεσαι σαρκώδες και δεν έχει κάποια εμφανή ανατομία. Έχει μια τρύπα που υποδηλώνει ότι κάτι έχει μπει ή έχει βγει. Αλλά δεν μοιάζει με κανένα αυγό που έχω δει ποτέ», πρόσθεσε.

«Αν είναι αυγό, το πραγματικά ενδιαφέρον ερώτημα είναι ποιανού είναι το αυγό. Είναι αρκετά μεγάλο. Δεν είναι αυγό μικρού ψαριού αυτό».

Οι εξετάσεις DNA θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσουν σε ποια οικογένεια της θαλάσσιας ζωής ανήκει το αντικείμενο, αν και είναι απίθανο να ταυτοποιηθεί με ακρίβεια ένα είδος, δεδομένου ότι μόνο ένα μικρό μέρος της θαλάσσιας ζωής έχει αλληλουχηθεί.