Ανησυχία έχει προκαλέσει στην αμερικανική κυβέρνηση η «αφύσικη συμπεριφορά» ενός «μυστηριώδους» ρωσικού δορυφόρου, δήλωσε η Άιλιμ Πομπλέτ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη Γενεύη την Τρίτη, στο πλαίσιο συνδιάσκεψης για τον αφοπλισμό.
Ειδικότερα, η Πομπλέτ, υφυπουργός αρμόδια για τον έλεγχο των εξοπλισμών, εξέφρασε προβληματισμούς για την ανάπτυξη αντιδορυφορικών όπλων από τη Ρωσία, αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις προερχόμενες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περί δημιουργίας «αυτοκινούμενου επιθετικού αντιδορυφορικού συστήματος», καθώς και σε αναφορές Ρώσου αξιωματικού σε ανάπτυξη πυραύλων για την καταστροφή δορυφόρων. «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσφατα ανακοίνωσε ότι οι διαστημικές του δυνάμεις παρέλαβαν ένα κινητό σύστημα λέιζερ, το οποίο ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε στον κόσμο την 1η Μαρτίου αυτού του έτους. Ο ίδιος ο Ρώσος ηγέτης έχει αναφερθεί στα διαστημικά όπλα ως πιο “αποδεκτά από πολιτικής και στρατιωτικής άποψης”» δήλωσε σχετικά, υπενθυμίζοντας τις εξαγγελίες Πούτιν για νέα, προηγμένα οπλικά συστήματα.
Αναφερόμενη συγκεκριμένα σε διαστημικά όπλα, σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα επισημάνει την ύπαρξη κενών και προβλημάτων στην προτεινόμενη συνθήκη PPWT (Treaty on the Prevention of the Placement of Weapons in Outer Space, the Threat of Use of Force against Outer Space Objects- συνθήκη κατά των διαστημικών όπλων και της χρήσης στρατιωτικής ισχύος στο Διάστημα, την οποία προωθούν Ρωσία και Κίνα, με σκοπό την αποτροπή μιας κούρσας εξοπλισμών πέρα από τα όρια του πλανήτη μας), και υπέδειξε την περίπτωση ενός ρωσικού δορυφόρου ο οποίος, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις ρωσικές θέσεις περί μη εξοπλισμών στο Διάστημα.
«Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εκτόξευσε ένα διαστημικό αντικείμενο το οποίο, όπως ισχυρίστηκαν, ήταν ένας “επιθεωρητής διαστημικών συσκευών”. Ωστόσο η συμπεριφορά του σε τροχιά δεν συνάδει με οτιδήποτε έχουμε δει ξανά στο παρελθόν όσον αφορά σε επιθεωρήσεις/ ελέγχους σε τροχιά [...] περιλαμβανομένων άλλων δραστηριοτήτων ρωσικών δραστηριοτήτων επιθεώρησης δορυφόρων. Προβληματιζόμαστε από αυτό που φαίνεται να είναι πολύ αφύσικη συμπεριφορά από έναν υποτιθέμενο “επιθεωρητή διαστημικών συσκευών”. Δεν ξέρουμε για σίγουρα τι είναι και δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιώσουμε. Αλλά οι ρωσικές προθέσεις όσον αφορά σε αυτόν τον δορυφόρο είναι ασαφείς και προφανώς μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη- ειδικά δεδομένων των ανακοινώσεων του διοικητή των διαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας , που υπογράμμισε πως η “ενσωμάτωση νέων πρωτοτύπων όπλων στις στρατιωτικές μονάδες των διαστημικών δυνάμεων” είναι ένας “βασικός σκοπός των αεροδιαστημικών δυνάμεων”».
Συνεχίζοντας, η Αμερικανίδα υφυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ρωσική πλευρά θα διαβεβαιώσει ότι τα συστήματά της δεν έχουν εχθρικό χαρακτήρα, θέτοντας το ερώτημα πώς θα ήταν δυνατόν να επιβεβαιώνεται τι ακριβώς κάνουν τα διαστημόπλοια της κάθε χώρας. «Είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε τον πραγματικό σκοπό ενός αντικειμένου απλά και μόνο παρατηρώντας το σε τροχιά» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η Ρωσία απέρριψε τα σχόλια της Πομπλέτ ως «αβάσιμες, συκοφαντικές κατηγορίες που βασίζονται σε υποψίες».
Σημειώνεται πως τα σχόλια της Αμερικανίδας αξιωματούχου έρχονται λίγο καιρό μετά τις εξαγγελίες του προέδρου Τραμπ για τη δημιουργία ενός έκτου κλάδου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ειδικά για το Διάστημα- μιας Διαστημικής Δύναμης (Space Force).
Πέρα από τις εικόνες επιστημονικής φαντασίας τύπου «Star Wars» που φέρνουν στο νου τα περί διαστημικών/ αντιδορυφορικών όπλων, εκτιμάται ότι τα πραγματικά όπλα που είναι υπό ανάπτυξη ή/ και σε υπηρεσία (τα οποία καλύπτονται σε όλες τις περιπτώσεις από πέπλο μυστικότητας) πιθανότατα να είναι σχεδιασμένα για να προκαλούν ζημιά με πιο «διακριτικούς» τρόπους, όπως όπλα μικροκυμάτων ή λέιζερ που αχρηστεύουν εχθρικούς δορυφόρους χωρίς να δημιουργούν συντρίμμια σε τροχιά, που ίσως θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές και σε φιλικούς δορυφόρους. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό πιο «συμβατικά» όπλα για προσβολή δορυφόρων, όπως πύραυλοι, με δοκιμές να έχουν πραγματοποιηθεί και επισήμως.