Λατρεύουμε τη φανταχτερή ψαρόπιτά της, τα λουκάνικα στη γάστρα, ακόμα και τις «σικ» πατάτες της.
Ο λόγος για τη σεφ και συγγραφέα Μέρι Μπέρι που είχε γράψει πολλά βιβλία μαγειρικής μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’70, πολύ πριν από την εμφάνισή της στο Great British Bake Off (*ο λόγος για τον βρετανικό τηλεοπτικό διαγωνισμό ψησίματος, παραγωγής Love Productions, στον οποίο μια ομάδα ερασιτεχνών αρτοποιών ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε μια σειρά από γύρους, προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν δύο κριτές με τις ικανότητές τους στο ψήσιμο).
Αυτό κάνει ακόμα πιο αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η εκπαιδευμένη στο Cordon Bleu και θρύλος της βρετανικής μαγειρικής διατηρεί μόνο τρία είδη λαδιού στο σπίτι της (δύο από τα οποία είναι με βάση την ελιά).
Μιλώντας στην ιστοσελίδα του Ebury που το 2016 δημοσίευσε το βιβλίο συνταγών της με τίτλο Foolproof Cooking, η σεφ είπε: «Δεν έχω πολλά έλαια... καρυδέλαιο, αμυγδαλέλαιο συχνά σαπίζουν».
Και πρόσθεσε: «Τα έλαια που κρατάω είναι ένα ελαιόλαδο για σαλάτες, ένα πιο οικονομικό ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και ένα ηλιέλαιο. Αυτό είναι όλο».
Με άλλα λόγια, έχει ένα «σικάτο» ελαιόλαδο για τις φορές που πρέπει πραγματικά να γευτεί το συστατικό, ένα φθηνότερο για καθημερινή χρήση, και το παλιό καλό ηλιέλαιο για πιο βαρύ τηγάνισμα (το σησαμέλαιο, το φυστικέλαιο και το λάδι κανόλα έχουν παρόμοιες ιδιότητες).
«Καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και λειτουργεί καλύτερα για μένα», πρόσθεσε.
«Αν τα χρησιμοποιώ μόνο μία φορά, δεν θα μπω στον κόπο να τα έχω καθόλου».
Σημειώστε ότι ο θρύλος της τηλεόρασης τα είπε αυτά το 2016 - πολύ πριν οι τιμές του ελαιολάδου εκτοξευθούν.
Συγγνώμη... δεν χαλάει κάποια στιγμή και το ελαιόλαδο;
Ναι, αν και η άποψη της Μέρι είναι ότι μπορούμε να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο κατά πολύ αν αγοράζουμε λάδι που χρησιμοποιούμε πραγματικά.
Το καλό ελαιόλαδο (το είδος που θα χρησιμοποιούσε για σαλάτες και ντιπ) είναι καλό μέχρι και ένα χρόνο, ενώ το λιγότερο ακριβό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 18 μήνες.
Και πώς το αναγνωρίζουμε;
Η Ένωση Ελαιολάδου Βορείου Αμερικής (NAOOA) αναφέρει ότι «το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να έχει μεταξύ άλλων αρώματα φρεσκοκομμένου γρασιδιού, φρούτων ή βοτάνων», ενώ «το ταγγισμένο λάδι μυρίζει σαν κραγιόνια, βρεγμένο χαρτόνι, πριονίδι ή στόκο».
Το ηλιέλαιο, εν τω μεταξύ, μπορεί να κρατήσει για ένα ή δύο χρόνια μετά το άνοιγμα.
Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας - απλά δεν θα χρησιμοποιήσουμε αρκετά από κάτι όπως το λάδι τρούφας για να τηρήσουμε την ημερομηνία λήξης του που είναι μόλις σε τέσσερις ως έξι μήνες από το άνοιγμά της συσκευασίας.