Mirage 2000 κατά των ρωσικών δυνάμεων: Τι ρόλο θα έχουν τα γαλλικά μαχητικά στην Ουκρανία

Ανακοινώσεις από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας
Open Image Modal
Ζεύγος γαλλικών Mirage 2000D. Η έκδοση που εμφανίζεται υποψήφια για αποστολή στην Ουκρανία είναι τo Mirage 2000-5.
wellsie82 via Getty Images

Γαλλικά μαχητικά Mirage 2000 θα καταφθάσουν στην Ουκρανία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί.

Τα δελταπτέρυγα γαλλικά μαχητικά θα πλαισιώσουν τα F-16 που ήδη επιχειρούν στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης/ εκσυγχρονισμού της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία από την αρχή της ρωσικής εισβολής το 2022 μέχρι πρόσφατα βασιζόταν σε παλαιά ρωσικής/ σοβιετικής προέλευσης πολεμικά αεροσκάφη.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας είπε ότι τα πρώην γαλλικά, σύντομα ουκρανικά, μαχητικά θα διαθέτουν «νέο εξοπλισμό», περιλαμβανομένων συστημάτων για επιχειρήσεις και αέρος- εδάφους και ηλεκτρονικό πόλεμο. Σημειώνεται πως η ουκρανική αεροπορία χρησιμοποιεί ήδη γαλλικά όπλα αέρος- εδάφους στα MiG-29, Su-24 και Su-27 της, περιλαμβανομένων πυραύλων cruise SCALP-EG και βομβών ανεμοπορίας Hammer. Τα αεροσκάφη αυτά, εφοδιασμένα με τέτοιου είδους όπλα, αναμένεται να αναλάβουν κυρίως αποστολές αέρος- εδάφους (βομβαρδισμού).

 

Όσον αφορά στον αριθμό τους: Ο Λεκορνί μίλησε γενικά για «Mirage 2000», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προ μηνών είχε αναφερθεί σε Mirage 2000-5- σαν αυτά που υπηρετούν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, απαρτίζοντας, μαζί με τα νέα Rafale, τον «γαλλικό βραχίονά» της. Εκτιμάται πως τα γαλλικά Mirage 2000-5 είναι γύρω στα 26- όσα απομένουν από τα 37 που είχαν κατασκευαστεί από τη Dassault για τη γαλλική πολεμική αεροπορία τη δεκαετία του 1990, και προορίζονταν για απόσυρση ως το 2029. Ωστόσο οι αντικαταστάτες τους, νέα Rafale της Dassault, θα μπορούσαν να καταφθάσουν νωρίτερα, επιταχύνοντας τις διαδικασίες.

Τα γαλλικά μαχητικά αναμένεται είτε να ενισχύσουν την υπάρχουσα μονάδα βομβαρδισμού της ουκρανικής αεροπορίας ή να σχηματίσουν μια νέα αντίστοιχη μονάδα- κάτι που φαίνεται το πιο πιθανό, δεδομένου του πόσο έχει επεκταθεί η υπάρχουσα μονάδα βομβαρδισμού της Ουκρανίας από τότε που άρχισε ο πόλεμος.

Το κύριο αεροσκάφος για αποστολές αέρος- εδάφους της Ουκρανίας, μετά την ανεξαρτητοποίησή της που ακολούθησε την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ήταν το Su-24. Το συγκεκριμένο πολεμικό αεροσκάφος επιχειρεί από την αρχή του πολέμου, αρχικά με βόμβες ελεύθερης πτώσης και ρουκέτες και μετά με βόμβες ανεμοπορίας και πυραύλους cruise. Λόγω της φύσης των αποστολών που αναλάμβαναν και αναλαμβάνουν τα Su-24, στις τάξεις τους έχουν υπάρξει βαριές απώλειες- αξίζει να σημειωθεί πως στην αρχή του πολέμου θεωρείται πως ήταν σε υπηρεσία λιγότερα από όσα έχουν καταρριφθεί, κάτι που υποδεικνύει την έκταση των ουκρανικών προσπαθειών για αποκατάσταση και επανένταξη στην υπηρεσία παλαιότερων Su-24 που ήταν αποθηκευμένα (παράλληλα, με επιστροφή σε υπηρεσία χειριστών που είχαν αποσυρθεί).

Πλαισιώνοντας τα Su-24 που θα συνεχίσουν να επιχειρούν και τα F-16 με τα οποία ενισχύεται η Ουκρανία, τα Mirage 2000-5 προορίζονται να αυξήσουν τις ουκρανικές δυνατότητες για πλήγματα σε βάθος σε ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές. Ως προς τους χειριστές και το προσωπικό εδάφους, ο Λεκορνί σημείωσε πως «η εκπαίδευση συνεχίζεται». Σημειώνεται πως το σενάριο της χρήσης τους για αποστολές αέρος- αέρος μάλλον φαίνεται να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα (χωρίς να αποκλείεται η χρήση τους για αποστολές εναντίον drones και πυραύλων).

Όπως προαναφέρθηκε, όταν είχαν γίνει οι αρχικές ανακοινώσεις για παραχώρηση Mirage στην Ουκρανία, είχαν αναφερθεί Mirage 2000-5. Οι ελληνικές εξαγγελίες περί πρόθεσης για πώληση των Mirage 2000-5 της ΠΑ όσο αυτά είναι ακόμα σε καλή κατάσταση (για να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά των παλιότερων ελληνικών Mirage 2000 που έχουν αποσυρθεί εδώ και καιρό, με την εύρεση αγοραστή να εξελίσσεται σε δύσκολη υπόθεση) είχαν πυροδοτήσει σενάρια για κατάληξη των ελληνικών μαχητικών στην Ουκρανία, ωστόσο τίποτα τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ως τώρα- υπενθυμίζεται πως τα ελληνικά Mirage 2000-5 είναι ακόμα σε κανονική υπηρεσία. Το πιθανότερο είναι πως τα μαχητικά τα οποία θα αποσταλούν στην Ουκρανία θα προέλθουν από τα αποθέματα της ίδιας της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Με επιπλέον πληροφορίες από Le Monde, Forbes, The War Zone