Ληστεία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Στάζι στο Βερολίνο, το οποίο βρίσκεται στην έδρα της πρώην μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας, με λεία μετάλλια της κομμουνιστικής εποχής καθώς και κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ.
Οι δράστες εισήλθαν στο κτίριο, το πρωί της Κυριακής, 1 Δεκεμβρίου από παράθυρο που βρίσκεται στον πρώτο όροφο, αφού πρώτα σκαρφάλωσαν στην οροφή της εισόδου.
Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τις γυάλινες προθήκες τις οποίες έσπασαν και αφαίρεσαν τα μετάλλια, ανάμεσα τους και αυτά του Τάγματος του Καρλ Μαρξ, του Τάγματος του Λένιν, καθώς και του Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης. Ακολούθησε η είσοδος τους, στο παλιό γραφείο του πρώην διοικητή της Στάζι, Εριχ Μίλκε, απ′ όπου πήραν διάφορα κοσμήματα, όπως σκουλαρίκια, δαχτυλίδια με πέρλες και άλλους πολύτιμους λίθους, ένα χρυσό ρολόι και αντικείμενα που είχε κατασχέσει η Στάζι, από Ανατολικογερμανούς, οι οποίοι είχαν προσπαθήσει, να περάσουν στην Δύση.
Αυτή είναι η δεύτερη ληστεία που πραγματοποιείται μέσα σε μία εβδομάδα, σε μουσείο στην Γερμανία, μετά από αυτήν του Μουσείου της Δρέσδης, Grünes Gewölbe, με λεία 1 δις ευρώ.
Οσον αφορά τα κλοπιμαία, σε σύγκριση με αυτά του Grünes Gewölbe, αυτά είναι χαμηλότερης αξίας. Από τα οκτώ μετάλλια, που εκλάπησαν, μόνο ένα είναι αυθεντικό, ενώ τα υπόλοιπα εφτά είναι αντιγραφές.
«Μία ληστεία είναι πάντα επίπονη, καθώς διαταράσσει το αίσθημα ασφάλειας. Τώρα βάση αξίας των αντικειμένων, αυτό μας δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσουμε», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου, Γιοργκ Ντρίζελμαν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ληστές γνώριζαν, πως πολλά από τα μετάλλια δεν είχαν μεγάλη αξία, αλλά αυτό δεν τους αποτρέπει από το να βρουν επίδοξους αγοραστές, όπως συλλέκτες αντικειμένων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως, «Είμαστε ένα μουσείο ιστορίας, οπότε δεν περιμένουμε να γίνονται ληστείες. Δεν είμαστε το Grünes Gewölbe».
Σημειώνεται πως στα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τέτοιου είδους αντικείμενα ως επί το πλείστον έχουν επιστραφεί στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους.
Οσα κομμάτια ήταν αδύνατον να βρεθεί ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους, κατέληξαν στις προθήκες του Μουσείου της Στάζι.
Πηγή: The Guardian