Μετά την βουτιά η άνοδος: Οι μετοχές της Ιαπωνίας εκτινάσσονται- Ημερήσια κέρδη ρεκόρ

Ανάκαμψη και για άλλα ασιατικά χρηματιστήρια. Ωστόσο αναλυτές δεν αποκλείουν νέες γρήγορες μεταβολές-πτωτικές και ανοδικές. Κρίσιμη περίοδος ο Σεπτέμβριος.
|
Open Image Modal
To logo του ιαπωνικού χρηματιστηρίου
SOPA Images via Getty Images

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε τώρα άλμα κατά 10,23%, ή 3.217 μονάδες, το μεγαλύτερο ράλι ανόδου σε μονάδες κατά την διάρκειας μίας συνεδρίασης, μετά την πτώση κατά περισσότερο από 12% την Δευτέρα.

Η βουτιά στη αγορά του Τόκιο ήρθε μετά την μόλις δεύτερη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας σε 17 χρόνια εκτινάσσοντας το γεν έναντι του δολαρίου και καθιστώντας τις ιαπωνικές μετοχές - και τις εξαγωγές της χώρας - πιο ακριβές για τους ξένους επενδυτές και αγοραστές.

Οι μετοχές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη υποχώρησαν επίσης τη Δευτέρα λόγω των φόβων ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς επιβράδυνση μετά τις ανακοινώσεις για την απασχόληση. 

Ο Τζέσπερ Κόουλ, εκτελεστικός διευθυντής του Monex Group Japan, δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στις μετοχές της χώρας παρά την μεγάλη πτώση της Δευτέρας.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη της Ιαπωνίας είναι ισχυρά, οι κίνδυνοι ύφεσης είναι μηδενικοί και οι κεφαλές των εταιρειών βρίσκονται σε αδιέξοδο όσον αφορά την αύξηση των αποδόσεων κεφαλαίων», είπε στο BBC.

Οι μετοχές της Νότιας Κορέας ανέκτησαν επίσης κάποιο από το χαμένο έδαφος. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 3,5% μετά την πτώση 8,8%  - τη χειρότερη συνεδρίασή του από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ταϊβάν σημείωσε άλμα σχεδόν 3,4%, μετά από πτώση ρεκόρ 8,4% τη Δευτέρα.

Επίσης ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,8% στις 10:17 ώρα Ελλάδας, αφού χθες κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριήμερη πτώση του από τον Ιούνιο του 2022, κλείνοντας κάτω από το όριο των 500 μονάδων για δεύτερη ημέρα.

Τα νέα έρχονται μετά την πτώση των τιμών των μετοχών παγκοσμίως τη Δευτέρα.

Στη Νέα Υόρκη, Nasdaq άνοιξε 6,3% χαμηλότερα, αλλά αυτές οι απώλειες μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και ο δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 3,4%. Ο S&P 500 υποχώρησε 3% και ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 2,6%. Στην Ευρώπη, ο CAC-40 στο Παρίσι περιόρισε τις προηγούμενες απώλειες για να κλείσει 1,4% χαμηλότερα, ενώ ο DAX της Φρανκφούρτης και ο βρετανικός FTSE 100 έχασαν περίπου 2% έκαστος.

 

Τα αδύναμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή προκάλεσαν ανησυχίες για την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ενίσχυσε επίσης τις εικασίες για το πότε και κατά πόσο θα μειώσει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

«Οι αγορές είναι πολύ ασταθείς αυτή τη στιγμή και πιθανότατα θα παραμείνουν ασταθείς μέχρι την απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο. Επομένως, δεν θα αποκλείουμε τις γρήγορες μεταβολές και προς τις δύο κατευθύνσεις», δήλωσε ο Στεφάν Ανγκρικ, ανώτερος οικονομολόγος της Moody’s Analytics.

Την περασμένη εβδομάδα, η κατασκευαστρια chip, Intel ανακοίνωσε μεγάλο αριθμό απολύσεων καθώς και απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα. Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι η ανταγωνιστική Nvidia θα καθυστερήσει την κυκλοφορία του τελευταίου προϊόντος της.