Μετά τις εκλογές η αναζήτηση «χρυσής τομής» με τους θεσμούς

Και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα.
Open Image Modal
Eurokinissi

Ένα ιδιαίτερα «καυτό» δεκαήμερο περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών. Από τις 3 έως και τις 13 Ιουνίου η κυβέρνηση μαζί με τους θεσμούς θα επιχειρήσουν να βρουν τη «χρυσή τομή» σε μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα στα οποία θα πρέπει να βρεθούν λύσεις. 

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε τέσσερις βασικούς σταθμούς καθώς:

• Στις 3 Ιουνίου συνεδριάζει το Euroworking Group για τα αποτελέσματα της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αλλά και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις εξαγγελίες των μέτρων ελάφρυνσης.

• Στις 5 Ιουνίου δημοσιεύεται η 3η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, πέρα από τις παρατηρήσεις του κουαρτέτου πάνω στα προαπαιτούμενα της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αναμένεται να αναφερθεί και στα μέτρα που εξήγγειλε προεκλογικά η κυβέρνηση. 

• Στις 10 Ιουνίου θα έχει δημοσιευτεί η «ατζέντα» με τα θέματα που θα απασχολήσουν το Εurogroup της 13ης Ιουνίου και εκεί θα μάθουμε αν o ESM μεταφέρει το ελληνικό αίτημα στη σύνοδο της ευρωζώνης για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. 

• Στις 13 Ιουνίου συνεδριάζει το Εurogroup και η Ελλάδα αυτή τη φορά βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα. Εκεί αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να πάρει μια πρώτη γεύση των αντιδράσεων από την πλευρά των ομολόγων του, αλλά και της στάσης την οποία αναμένεται να κρατήσουν oι Ευρωπαίοι μετά τις νέες ισορροπίες που θα έχουν δημιουργηθεί από τα αποτελέσματα στις Ευρωεκλογές. 

Οι ελληνικές εκκρεμότητες

Η ατζέντα των θεμάτων που θα πρέπει να συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους περιλαμβάνει το αίτημα για την (έμμεση) μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος έως και το 2022, μέσω του ειδικού λογαριασμού ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για την επίτευξη του στόχου. 

Επίσης οι δύο πλευρές θα πρέπει να εξετάσουν το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχουν τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία εξήγγειλε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση. Ήδη οι θεσμοί εξετάζουν τα στοιχεία που έχει αποστείλει η κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξουν στο δημοσιονομικό κόστος που έχουν τα μέτρα και κυρίως εάν θα επηρεάσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2019. 

Σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει με το ελληνικό σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής του Ταμείου προκειμένου να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, μετά την ενόχληση που εξέφρασαν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει προκληθεί ανησυχία για το εάν θα επιχειρήσουν κάποιοι να παγώσουν τη διαδικασία που έχει να κάνει με το δάνειο του ΔΝΤ μεταφέροντας τις αποφάσεις από το Eurogroup του Ιουνίου, στο Eurogroup του Ιουλίου. 

Στην ατζέντα υπάρχει βέβαια και η πορεία υλοποίησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, όπως η πλήρης αναθεώρηση του ν. Κατσέλη, η εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, η πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αναβολών από τα δικαστήρια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού δημοσίου, κ.ά.