Μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία σχεδιάζει αποχώρηση από το Αφγανιστάν - Έκτακτη σύσκεψη στο ΝΑΤΟ

Πιθανή η απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα έως τον Σεπτέμβριο.
|
Open Image Modal
Kent Nishimura via Getty Images

Μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου, Τζο Μπάιντεν πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν έως την 11η Σεπτεμβρίου 2021 -οπότε συμπληρώνονται 20 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση που σήμανε την έναρξη του πολέμου- και η Βρετανία φαίνεται πως προχωρά σε ανάλογους σχεδιασμούς ενώ πλέον είναι ορατή και η συνολική απόσυρση των νατοϊκών δυνάμεων. 

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Times, το σύνολο σχεδόν των των στρατιωτικών δυνάμεων που έχει αναπτύξει στο Αφγανιστάν αναμένεται να αποσυρθεί και η κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδια για να παραδώσει στην αφγανική κυβέρνηση τον έλεγχο της στρατιωτικής ακαδημίας στην Καμπούλ, όπου οι δυνάμεις του βοηθούν στην εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Υπάρχουν περίπου 750 Βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ο οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσκολίες χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, με δεδομένη την εξάρτησή τους από τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και υποδομές, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2020 οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ θα έπρεπε να έχουν αποσύρει όλα τα στρατεύματά τους από τη χώρα εντός 14 μηνών, δηλαδή μέχρι τον τρέχοντα μήνα. Η συμφωνία προβλέπει επίσης άρση των αμερικανικών κυρώσεων ενώ οι Ταλιμπάν όφειλαν να σταματήσουν τις επιθέσεις και να φροντίσουν να σταματήσει η δράση της Αλ Κάιντα στις περιοχές που οι ελέγχουν. 

Στο μεταξύ σήμερα, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ έχει συνάντηση με τους αμερικανούς υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν ενώ θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών μελών με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την επόμενη μέρα. 

Σύμφωνα με τον αμερικανό Υπ.Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν εκτός από τις ΗΠα και τη Βρετανία έχει έρθει η ώρα για να επιστρέψουν στις χώρες τους όλα ξένα τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν και στόχος είναι αυτή η κίνηση να γίνει συντονισμένα. 

Ανάλογες δηλώσεις και από την Γερμανίδας υπουγού Άμυνας. ”Πάντα λέγαμε πως θα πάμε μαζί  και θα φύγουμε μαζί” ανέφερε η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. 

Σημειώνεται πως τα περίπου 7.000 μέλη των μη αμερικανικών δυνάμεων, κυρίως από χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γεωργία, υπερβαίνουν τους 2.500 αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, ωστόσο εξακολουθούν να βασίζονται στην αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, σχεδιασμό και ηγεσία για την εκπαιδευτική αποστολή τους.

Στο μεταξύ οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν  ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει προγραμματιστεί για αυτόν τον μήνα, έως ότου αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν όλες οι ξένες δυνάμεις.

«Μέχρις ότου όλες οι ξένες δυνάμεις αποσυρθούν εντελώς από την πατρίδα μας, (εμείς) δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία διάσκεψη που λαμβάνει αποφάσεις για το Αφγανιστάν», δήλωσε με tweet του ο Μοχαμάντ Ναέμ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Κατάρ.

Πηγές: Reuters, AFP