Μετά το Αφγανιστάν το Ιράκ - O Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ

"Κλείνει" άλλη μια εκκρεμότητα ενός πολέμου που άρχισε πριν από 18 χρόνια επί Τζορτζ Μπους.
|
Open Image Modal
Ken Cedeno via Reuters

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουσταφά αλ-Καντίμι συμφώνησαν τον επίσημο τερματισμός της παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ μέχρι το τέλος του 2021 και μετά από  περισσότερα από 18 χρόνια.

Σε συνδυασμό με την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, τερματίζει τις αμερικανικές στρατιωτικές αποστολές που σχετίζονται με τους δύο πολέμους που άρχισαν επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Ένας συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισέβαλε στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 βάσει κατηγοριών ότι η κυβέρνηση του τότε Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν είχε όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Σαντάμ εκδιώχθηκε από την εξουσία, αλλά τέτοια όπλα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ο Μπάιντεν και ο Καντίμι συναντήθηκαν στο Οβάλ Γραφείο, στον Λευκό Οίκο για τις πρώτες κατ′ ιδία συνομιλίες στο πλαίσιο ενός στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράκ. 

«Ο ρόλος μας στο Ιράκ θα είναι (…) να είμαστε διαθέσιμοι, να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε, να βοηθάμε και να αντιμετωπίζουμε το Ισλαμικό Κράτος όταν χρειαστεί, όμως δεν θα βρισκόμαστε, μέχρι τα τέλη του έτους, σε αποστολή μάχης», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί επίσης η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Επί του παρόντος υπάρχουν 2.500 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των εναπομεινάντων θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Ο ρόλος των ΗΠΑ στο Ιράκ θα αφορά πλέον εξ ολοκλήρου στην εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στον ιρακινό στρατό σε θέματα άμυνας ενώ οι αλλαγές δεν αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και αρκετό καιρό, προφανώς προετοιμάζοντας το έδαφος.

Τα τελευταία χρόνια τα αμερικανικά στρατεύματα εστίαζαν τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους που είχε ιδρύσει το ”χαλιφάτο” του στο Ιράκ και επεκτεινόταν στη Συρία.

”Κανείς δεν πρόκειται να πει πως η αποστολή εξετελέσθη. Ο στόχος είναι η τελική ήττα του ISIS”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης σε δημοσιογράφους πριν από την επίσκεψη του Καντίμι.

Η αναφορά θυμίζει το μεγάλο πανό με τη φράση“Mission Accomplished” στο αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln από το οποίο ο Μπους ανακοίνωσε πανηγυρικά τις επιχειρήσεις στο Ιράκ την 1η Μαϊου του 2003.

″Αν δείτε πού βρισκόμασταν, που είχαμε ελικόπτερα Apache που εμπλέκονταν  σε μάχες, που είχαμε ειδικές δυνάμεις να εκπονούν τακτικές επιχειρήσεις, θα δείτε πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε καλό δρόμο ώστε και επισήμως ο ρόλος μας να είναι συμβουλευτικός και να αναφορά την ανάπτυξη των ικανοτήτων [σ.σ. των δυνάμεων του Ιράκ]” σχολίασε ο ανώτερος αξιωματούχος. 

Ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης των ΗΠΑ, αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι ένστολοι των ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν και αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο. 

Αμερικανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί στο Ιράκ και τη Συρία έγιναν στόχος πυραυλικών και αεροπορικών επιθέσεων στις αρχές Ιουλίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιθέσεις ήταν μέρος μιας εκστρατείας από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο Καντίμι θεωρείται φιλικός προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσπάθησε να ελέγξει τη δύναμη των πολιτοφυλακών που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν.

Ωστόσο, η κυβέρνησή του καταδίκασε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ εναντίον μαχητών που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν κατά μήκος των συνόρων του με τη Συρία στα τέλη Ιουνίου, χαρακτηρίζοντάς την ως πράξη παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας.

Οι κοινές δηλώσεις Μπάιντεν-Κανίμι εστιάζουν και σε ορισμένες μη στρατιωτικής φύσεως συμφωνίες που σχετίζονται με τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια κ.α.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέσουν στο Ιράκ 500.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech για την COVID-19 στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος ανταλλαγής εμβολίων COVAX ενώ θα παράσχουν επίσης 5,2 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση αποστολής του Ηνωμένου Βασιλείου για την παρακολούθηση των εκλογών του Οκτωβρίου στο Ιράκ.