Μετά το ελαιόλαδο σε τιμές «χρυσού» πωλούνται και τα πορτοκάλια

To πορτοκάλι φεύγει φέτος από τους παραγωγούς της Αργολίδας στα 40-45 λεπτά το κιλό και πωλείται στα σούπερ μάρκετ 1,15 έως και 2,5 ευρώ το κιλό.
|
Open Image Modal
Newscast via Getty Images

Μετά το λάδι, η ακρίβεια χτυπά και τα πορτοκάλια. Δύο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα που μέχρι πρότινος απολάμβαναν οι Έλληνες καταναλωτές σε χαμηλές τιμές, λόγω της μεγάλης επάρκειας τους στην ελληνική γη, φέτος είναι εντελώς απαγορευτικά.

Μέσα στις επόμενες ημέρες,, οι τιμές του πορτοκαλιού στα ράφια των σούπερ μάρκετ αναμένεται να κάνουν απαγορευτική την καθημερινή κατανάλωση τους καθώς ήδη είναι στα 1,10-1,15 ευρώ το κιλό και αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στα 2,5 ευρώ το κιλό.

Με το πορτοκάλι να πωλείται φέτος από τους παραγωγούς της Αργολίδας στα 40-45 λεπτά το κιλό, καταλαβαίνει κανείς το επίπεδο της αισχροκέρδειας που μεσολαβεί.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας Σπύρος Αντωνόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε, ότι η Ελληνική παραγωγή φέτος είναι σε εξαιρετικά καλή ποιότητα με το μεγαλύτερο μέρος της ωστόσο να κατευθύνεται προς εξαγωγή στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

 «Δεδομένου ότι η εγχώρια ζήτηση που είναι ήδη αυξημένη θα καλυφθεί από ελληνικά και εισαγόμενα πορτοκάλια καταλαβαίνει κανείς ότι οι τιμές θα αυξηθούν φέτος γιατί έτσι λειτουργεί η αγορά» υπογράμμισε.

Η εκτόξευση της τιμής του πορτοκαλιού και κατά συνέπεια του χυμού πορτοκαλιού οφείλεται στην χαμηλή προσφορά στην παγκόσμια αγορά που οφείλεται στην ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής στο Μαϊάμι, που είναι η πρώτη σε παραγωγή περιοχή του κόσμου και στη Βραζιλία λόγω της κλιματικής κρίσης.

Open Image Modal
Olga Rolenko via Getty Images

Η ελληνική παραγωγή διοχετεύεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της στο εξωτερικό με την εγχώρια αγορά να καλύπτεται από εισαγωγές.

Το κόστος του πορτοκαλιού αυξάνεται και από το αυξημένο κόστος καλλιέργειας, λόγω των αυξήσεων στα λιπάσματα τα τελευταία 2 χρόνια λόγω Ουκρανίας, με τους παραγωγούς να προσπαθούν να καλύψουν μέρος των «σπασμένων» από την φετινή τους παραγωγή.