Μεταναστευτικό- Καιρίδης: Μικρή αυξητική τάση από την ανατολική Λιβύη προς τη νότια Κρήτη

«Η συνολική πτώση των ροών από τον Ανατολικό Μεσογειακό Διάδρομο από την Τουρκία, ξεπερνάει το 75% σε σχέση με τα υψηλά του Σεπτεμβρίου».
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

«Έχουμε μια μικρή -αλλά με μικρή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα- ροή προς τη νότια Κρήτη» από την ανατολική Λιβύη, δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης από τον Έβρο.

«Υπάρχει πρόβλημα με την Αίγυπτο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι η σημαντικότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, η πολυπληθέστερη του αραβικού κόσμου, με 110 εκατομμύρια. Φιλοξενεί εννέα εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει παίξει παραδοσιακά τον σταθεροποιητικό ρόλο, τον σημαντικό για όλη την περιοχή η οποία βρίσκεται σε ανάφλεξη, αλλά και για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Ούτε μία βάρκα δεν έχει φύγει από την αιγυπτιακή ακτή την τελευταία δεκαετία, ωστόσο βλέπουμε ότι από την ανατολική Λιβύη, μία περιοχή αυτονομημένη μέσα από τον εμφύλιο πόλεμο, έχουμε μια μικρή -αλλά με μικρή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα- ροή προς τη νότια Κρήτη» είπε σχετικά.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως «εμείς έχουμε διεκδικήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Αίγυπτο και είμαστε ευτυχείς που γίνεται αυτό το ταξίδι και αυτή η συμφωνία ήταν κάτι το οποίο το θέταμε μετ’ επιτάσεως στους εταίρους μας, όταν εκείνοι ήταν είχαν το ενδιαφέρον τους στραμμένο προς την Ουκρανία. Έχουμε τους Πολωνούς, έχουμε τους Εσθονούς, τους Λετονούς, τους Σουηδούς, τους Φινλανδούς. Δεν ήταν η κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο στην πρώτη προτεραιότητα. Ευτυχώς, ωστόσο, τα “καμπανάκια” χτύπησαν και έχουμε αυτό το ταξίδι τώρα. Προσδοκούμε αυτό που καταφέραμε και αλλού, όπως για παράδειγμα στην Τυνησία. Η Αίγυπτος είναι μια πολύ μεγαλύτερη χώρα, πολύ σπουδαία πραγματικά, και είμαστε ευγνώμονες για τον ρόλο που έχει παίξει συνολικά στην περιοχή. Χρειάζεται αυτή τη στήριξη».

 

 

«Η πλειοψηφία των ροών αφορά Αιγύπτιους και έχει να κάνει με την οικονομική κρίση στο εσωτερικό της Αιγύπτου που έχει πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο στη Γάζα. Έχουμε 8 εκατομμύρια εκτοπισμένους στο Σουδάν, είχαμε εμφύλιο στην Αιθιοπία. Όλη η περιοχή του Σαχέλ φλέγεται. Όλη Μέση Ανατολή σήμερα, συνολικά, έχει πρόβλημα – πέρα από τη Γάζα, να θυμηθούμε τους Χούθι, όλα αυτά που γίνονται στο νότιο Λίβανο, και ούτω καθεξής» είπε.

Ως προς την Κρήτη, είπε πως «δεν θα αφεθεί μόνη της» και «ακόμα περισσότερο η Γαύδος, που είναι ένα πολύ μικρό νησί με πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους».

«Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι είμαστε εδώ να στηρίξουμε – και μαζί να συνεργαστούμε για να βρούμε τη βέλτιστη λύση, όπως έχουμε κάνει παντού στην Ελλάδα. Και είχαμε αυτό το καλό αποτέλεσμα, αν θέλετε στον Έβρο, με τη μείωση του 90% σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου. Πρόβλημα υπήρχε και με τους διακινητές στην Εγνατία» πρόσθεσε.

Για το αν λειτουργεί αποτελεσματικά η συνεργασία με την Τουρκία και τα μετρήσιμα αποτελέσματα, είπε πως «η συνολική πτώση των ροών από τον Ανατολικό Μεσογειακό Διάδρομο από την Τουρκία, ξεπερνάει το 75% σε σχέση με τα υψηλά του Σεπτεμβρίου. Και έχουμε μια πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση του συστήματος υποδοχής και καταγραφής που ξεπερνάει το 35%. Στη Λέσβο είχαμε φτάσει τους 6.000 διαμένοντες τον περασμένο Γενάρη και μέσα σε 45 μέρες ο αριθμός έχει πέσει στους 3.500. Μιλάω για τη Λέσβο που είναι το μεγαλύτερο, το εμβληματικό νησί, που έχει δεχθεί παραδοσιακά τη μεγαλύτερη πίεση.Η συνεργασία βοηθάει – και κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος τώρα στη Γαύδο είναι η συνεργασία με την Αίγυπτο. Εκεί στρέφουμε την προσοχή μας».