Μεταναστευτικό: «Ωρα συμφωνίας» στην ΕΕ - Σε εξέλιξη η σύνοδος στο Λουξεμβούργο

«Εάν είναι να φτάσουμε σε συμφωνία, αυτό να γίνει σήμερα. Νομίζω ότι είμαστε τόσο κοντά, ώστε δεν υπάρχει αποδεκτός λόγος να μην διανύσουμε το τελευταίο μίλι».
Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Οι μετανάστες φτάνουν με λέμβο συνοδευόμενοι από σκάφος της Frontex στο χωριό Σκάλα Σικαμινιάς, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, αφού διέσχισαν το Αιγαίο από την Τουρκία, στις 28 Φεβρουαρίου 2020. Οι βουλευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την Πέμπτη 20 Απριλίου 2023 μια σειρά προτάσεων με στόχο τον τερματισμό της μακροχρόνιας αντιπαράθεσης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της μετανάστευσης, ένα αίνιγμα που έχει προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις του μπλοκ. (AP Photo/Michael Varaklas, File)
via Associated Press

 

Οι υπουργοί Εσωτερικών/Μετανάστευσης από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθονται αυτή την ώρα γύρω από το ίδιο τραπέζι (Πέμπτη 8 Ιουνίου) στο Λουξεμβούργο, για να επιδιώξουν μια «άπιαστη» συμφωνία, σχετικά με το πώς να μοιραστούν οι χώρες την ευθύνη της φροντίδας των προσφύγων και των μεταναστών.

Ενα συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνίας μπαίνει για πρώτη φορά στο τραπέζι, μετά από χρόνια επιζήμιων αντιπαραθέσεων μεταξύ των κρατών της ΕΕ, από τότε που η συνεργασία τους στο μεταναστευτικό κατέρρευσε κυριολεκτικά το 2015, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι - κυρίως πρόσφυγες από τον πόλεμο στη Συρία - έφτασαν στη Μεσόγειο.

Open Image Modal
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ένα μέλος του Ερυθρού Σταυρού βοηθά έναν μετανάστη μετά την αποβίβαση από σκάφος της ισπανικής ακτοφυλακής, στο λιμάνι Arguineguin, στο νησί Γκραν Κανάρια, Ισπανία, 30 Μαΐου 2023. REUTERS/Borja Suarez/File Photo
BORJA SUAREZ via Reuters

 

Όσες χώρες δεν θέλουν να δέχονται μετανάστες θα δίνουν χρήματα ή ανταλλάγματα

Η αναμενόμενη συμφωνία θα επιτρέψει στις χώρες που δεν επιθυμούν να δεχτούν παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι φτάνουν κατά περίπτωση σε διαφορετικά σημεία των εξωτερικών συνόρων στην Ευρώπη, να βοηθήσουν τις χώρες - εταίρους (όπως η Ελλάδα) που υποδέχονται και φιλεξενούν πρόσφυγες ή μετανάστες, μέσω της παροχής μετρητών, εξοπλισμού ή προσωπικού γι αυτό τον σκοπό.

Η συμφωνία θα εισαγάγει μια νέα ταχεία διαδικασία στα σύνορα για όσους θεωρείται απίθανο να κερδίσουν άσυλο, προκειμένου να τους αποτρέψει από το να παραμείνουν στο εσωτερικό της ΕΕ για χρόνια, προτού αναγκαστούν να φύγουν τελικά μετά από χρόνια (αφού χάσουν δικαστικά τις υποθέσεις των προσφυγών τους).

Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετείχε στην προετοιμασία των συνομιλιών είπε ότι διακρίνει μια «εύλογη πιθανότητα» για συμφωνία.

Για σχεδόν μια δεκαετία, οι χώρες της ΕΕ ανταλλάσσουν βολές σχετικά με τις ευθύνες για το χειρισμό των νέων αφίξεων. Έχουν πιέσει για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, με τα στοιχεία του ΟΗΕ να δείχνουν λιγότερους από 160.000 θαλάσσιους μετανάστες ως νέες αφίξεις στο μπλοκ του μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων πέρυσι (2022).

Οι νότιες χώρες υποδοχής, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, έχουν ζητήσει εδώ και καιρό περισσότερη βοήθεια, ενώ οι πλούσιες χώρες προορισμού, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, αρνούνται να δεχθούν όλους όσους έρχονται.

«Πιστεύω ότι έχουμε μια ισορροπημένη πρόταση στο τραπέζι με πολλή υποστήριξη. Επομένως, ελπίζω ότι θα δούμε ότι τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να λάβουν αυτήν την απόφαση σήμερα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως αυτή η συμφωνία δεν είναι ένα παιχνίδι με «μηδενικό άθροισμα». Δεν πρόκειται για νικητές και ηττημένους. Αν δουλέψουμε μαζί, όταν εργαζόμαστε μαζί για να διαχειριστούμε τη μετανάστευση μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ίμαστε όλοι νικητές, το έχουμε δει αυτό, είμαστε τόσο δυνατοί», δηλώνει η επίτροπος για το Μεταναστευτικό Ίλβα Γιόχανσον.

Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Mετανάστες σε μια λαστιχένια βάρκα καταλήγουν στο νερό ενώ άλλοι αρπάζονται από ένα φουσκωτό σωστικό μέσο προτού διασωθούν από μια ομάδα του Sea Watch-3, περίπου 35 μίλια ανοιχτά της Λιβύης, Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021. Σε μια σύνοδο κορυφής στις 9-10 Φεβρουαρίου 2023, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης των συνόρων και της πίεσης στις συχνά φτωχές χώρες που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν ή διασχίζουν για να φτάσουν στην Ευρώπη. (AP Photo/Valeria Mongelli, File)
via Associated Press

 

Φωνές αισιοδοξίας από βορρά και νότο

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε - Μαρλάσκα Γκόζμεζ, προσερχόμενος στη σύνοδο στο Λουξεμβούργο δήλωσε από την πλευρά του «σίγουρος ότι θα επιτύχουμε αυτή τη συμφωνία. Μιλάμε πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια, έξι χρόνια. Έτσι νομίζω ότι σήμερα, είναι η στιγμή να βρεθούμε μαζί, να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία. Είμαι σίγουρος που θα το κάνουμε, γιατί αν δεν καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία, όλοι θα είμαστε χαμένοι».

Η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Σουδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ εμφανίστηκε ακόμα πιο σίγουρη: «Εάν πρέπει να υπάρξει συμφωνία, αυτό πρέπει να γίνει σήμερα. Νομίζω ότι είμαστε τόσο κοντά που δεν υπάρχει αποδεκτός λόγος να μην διανύσουμε το τελευταίο μίλι».