«Αναίσθητα παιδιά στην αγκαλιά των γονιών τους»: Μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα στους πρόσφυγες στο χειρότερο ναυάγιο

«Αναίσθητα παιδιά στην αγκαλιά των γονιών τους»: Μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα στους πρόσφυγες στο χειρότερο ναυάγιο

Το καλοκαίρι οι αφίξεις των προσφύγων στη Λέσβο ήταν είδηση. Μετά έγινε συνήθεια. Α, ήρθαν 200 σήμερα, 500, 2.000. Χρειάστηκε η εικόνα του μικρού Αϊλάν, με το σωματάκι του 3χρονου αγοριού να κείτεται άψυχο στην ακροθαλασσιά, για να ξυπνήσει η Ευρώπη. Μέχρι να πέσει ξανά στον λήθαργό της. Και να ψάχνει λύσεις για το προσφυγικό... σε βάθος χρόνου. Για ένα πρόβλημα που απαιτεί λύση τώρα.

Η τελευταία τραγωδία γράφτηκε την ημέρα που η χώρα μας γιόρταζε την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Στο Αιγαίο όμως χανόντουσαν ψυχές. Κυρίως μικρών παιδιών. Ναυάγια σε Λέσβο και ανοικτά της Σάμου οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπους, εκ των οποίων τα περισσότερα παιδιά...

Οι εικόνες των γιατρών που προσπαθούσαν να επαναφέρουν στη ζωή μικρά παιδιά, κάνουν το γύρο του κόσμου.

(Προσοχή! Σκληρές εικόνες)

Open Image Modal
Open Image Modal

Ο ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Κυριάκος Παπαδόπουλος συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Οι εικόνες που περιγράφει μιλώντας στην HuffPost Greece για το όσα συνέβησαν προκαλούν ανατριχίλα:

«Το μόνο που έβλεπες ήταν άνθρωποι στη θάλασσα, σκάφος πουθενά, μόνο κάποια απομεινάρια του εδώ κι εκεί. Εμείς περισυλλέξαμε 35 άτομα, εκ των οποίων τα 7 ήταν παιδιά. Τα παιδιά είχαν χάσει τις αισθήσεις τους. Τα κρατούσαν αγκαλιά οι γονείς τους μέσα στη θάλασσα, αναίσθητα... Προσπαθήσαμε πάνω στο σκάφος να τα επαναφέρουμε και ευτυχώς ανέκτησαν τις αισθήσεις τους. Ευτυχώς για εμάς το λιμάνι ήταν κοντά».

Όπως μας αναφέρει, στο σημείο βρέθηκαν ως από μηχανής θεοί 2 άτομα ισπανικής καταγωγής με τζετ-σκι. Μέλη ΜΚΟ με γνώσεις στη διάσωση και ειδικές στολές, τους πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια. Όπως μας εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, στην περιοχή βρίσκονται πολλές ΜΚΟ για να βοηθήσουν, μετά τις διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα του προσφυγικού. Παρακολουθούν τις ακτές και ειδοποιούν το Λιμενικό όταν χρειάζεται. «Ήταν πολύτιμη η βοήθεια που μας πρόσφεραν», μας λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος κάνει αυτή τη δουλειά 16 χρόνια, έρευνα και διάσωση, αλλά όπως μας λέει δεν έχει ξαναδεί τόσο μεγάλο ναυάγιο με πρόσφυγες. «Καταφέραμε να διασώσουμε 242 ζωές. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι' αυτό.

Για τον κ. Παπαδόπουλο, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη. Οι καιρικές συνθήκες ήταν απαγορευτικές, αλλά βοήθησε η έγκαιρη ενημέρωση που είχε το λιμενικό για το ναυάγιο και το γεγονός ότι ήταν κοντά στο λιμάνι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τον ανθρώπων που έσωσαν, το σκάφος που τους μετέφερε ήταν μεγάλο, περίπου 30 με 40 μέτρα.

Ο Αποστόλης Παρασκευόπουλος εργάζεται στη Λέσβο. Συγκεκριμένα στη Σκάλα Συκαμιάς. Ήταν εκεί όταν το Λιμενικό και η Frontex έβγαζε στη στεριά τους ανθρώπους που είχε περισυλλέξει. Όπως το κοριτσάκι του βίντεο, που ανέβασε στο Facebook.

Ο πρώτος άνθρωπος που έβγαλε η Frontex ήταν αυτό το κοριτσάκι, μας λέει. «Ήταν παγωμένο και ανάσαινε με δυσκολία. Της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες», λέει στην HuffPost Greece. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και τώρα είναι καλά.

Και στη συνέχεια ακούμε ότι έχουμε ακούσει όλο αυτό το διάστημα από όσους έχουμε μιλήσει από το νησί:

«Αυτά τα βλέπουμε καθημερινά. Όχι μόνο χθες. Αυτή την κατάσταση τη ζούμε από τον Απρίλιο, πριν ακόμη αρχίσει να ασχολείται όλος ο κόσμος. Έχω δει ανθρώπους με κομμένα πόδια από τους βομβαρδισμούς να ταξιδεύουν με την βάρκα. Παιδάκι εγχειρισμένο να ταξιδεύει με τη βάρκα. Το πρόβλημα θα διογκωθεί περισσότερο τώρα το χειμώνα, που οι συνθήκες χειροτερεύουν. Σίγουρα θα αποκτήσουμε ψυχολογικά κάποια μέρα εμείς εδώ. Είναι δύσκολο να ζεις καθημερινά με τον θάνατο»...