«Ξεβράζει πτώματα η θάλασσα». Μια είδηση που δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση

«Ξεβράζει πτώματα η θάλασσα». Μια είδηση που δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση
|
Open Image Modal
BALIKESIR, TURKEY - JANUARY 5: (EDITORS NOTE: Image depicts death) The body of a refugee is washed ashore on a beach in Ayvalik district of Balikesir after a boat carrying refugees sank off during their journey to Europe on January 5, 2016. (Photo by Suat Salgin/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

38 άτομα. Μεταξύ τους 4 παιδιά. Οι σοροί 34 ανθρώπων ξεβράστηκαν στα τουρκικά παράλια, και οι υπόλοιποι σε θαλάσσιες περιοχές τριών νησιών του Αιγαίου. Όλοι σε μια ημέρα. Την Τρίτη 5 Ιανουαρίου του 2016.

Στην παραλία Αγκινόφα στην Ικαρία βρέθηκε και ένα μικρό κοριτσάκι. Είχε ύψος 1,35 η ηλικία της υπολογίζεται περίπου 7-10 ετών και είχε μαύρα μακριά μαλλιά. Ήταν ντυμένη στα ροζ. Παιδικά γάντια, μποτάκια, μπουφάν φούξια. Μόνο το σωσίβιο ήταν μπλε. Το οποίο φυσικά δεν κατάφερε να σώσει τη ζωή του. Η σορός της βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης. Χαμένη στα νερά του Αιγαίου για ημέρες.

Στα απέναντι παράλια άλλα τρία παιδιά και 31 ενήλικες. Προσπαθούσαν να φτάσουν στη Λέσβο.

Μία ημέρα που θύμισε σε πολλούς -και σε εμένα φυσικά- εκείνη την ημέρα του Σεπτεμβρίου, που βρέθηκε το άψυχο σώμα του μικρού Aylan στα τουρκικά παράλια κοντά στο Μποντρούμ. Από τότε δεν έχουν γίνει πολλά. Στην ουσία το πρόβλημα επιδεινώθηκε.

Στα τέλη Νοεμβρίου, και μη έχοντας βρει άλλους τρόπους για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η ΕΕ έκανε ένα μεγάλο παζάρι με την Τουρκία: Συμφώνησε να την ενισχύσει οικονομικά με «αρχική» χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα η γειτονική χώρα να καταβάλει προσπάθειες για την μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Από την πλευρά της η Ευρώπη έδωσε «χρυσάφι»: κατάργηση βίζα και επιτάχυνση της ενταξιακής της πορείας που είχε παγώσει για χρόνια.

Ποιο το αποτέλεσμα; Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δίνουν την απάντηση: Τον Νοέμβριο ο αριθμός των ανθρώπων που έφτανε στην Ελλάδα κατά μέσο όρο ήταν 5.000 άτομα ημερησίως. Τον Δεκέμβριο ήταν 3.333. Μείωση τόσο μικρή που θα μπορούσε να σχετίζεται μόνο με τον καιρό και όχι με τα μέτρα της Τουρκίας. Αυτό άλλωστε τόνιζε και η έκθεση της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας της ΕΕ που παρουσιάστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το θέμα στις 17 Δεκεμβρίου. Εκεί τα κράτη μέλη κατέκριναν την Τουρκία για τα αποτελέσματα που δεν έφερε. Επί της ουσίας όμως;

Μέσα στο 2015 έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης 851.319 άτομα. Το 28% ήταν παιδιά. Όμως το ίδιο έτος άλλα 246 άτομα δεν κατάφεραν να φτάσουν σώα. Οι σοροί τους βρέθηκαν από τις αρχές και προστέθηκαν τα ονόματά τους στην λίστα των νεκρών της προσφυγικής κρίσης. Ανάμεσά τους και ο Aylan. Επίσης 149 αγνοούνται. Στις πρώτες 5 ημέρες του 2016 χάθηκαν άλλα 38 άτομα. Ανάμεσά τους και το κοριτσάκι με τα ροζ. Δεν θα μάθουμε το όνομά του. Θα διαβάσουμε ξανά ότι «ξεβράζει πτώματα η θάλασσα». Μια είδηση που δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση.