Όταν οι διακρίσεις ξεκινούν από το δημοτικό: Γιατί Σύλλογοι Γονέων στο Ωραιόκαστρο δεν θέλουν παιδιά προσφύγων στα σχολεία τους

Όταν οι διακρίσεις ξεκινούν από το δημοτικό: Γιατί Σύλλογοι Γονέων στο Ωραιόκαστρο δεν θέλουν παιδιά προσφύγων στα σχολεία τους
|

Οι αντιδράσεις άρχισαν και στο επίκεντρο βρίσκονται μικρά παιδιά και το μέλλον τους.

Η αρχή γίνεται από το Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου έκανε μια συνέλευση την περασμένη εβδομάδα και αποφάσισε ομόφωνα, όπως μας ενημέρωσαν, να μην δεχτούν παιδιά προσφύγων και μεταναστών στο σχολείο που θα πάνε τα δικά τους παιδιά. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προβούν σε κατάληψη του σχολικού κτιρίου.

Μια ημέρα αργότερα ακολούθησε μια ανάλογη απόφαση και από τον Σύλλογο Γονέων του 5ου Δημοτικού. Εξέδωσαν και εκείνοι μια ίδια ανακοίνωση (ουσιαστικά αντιγραφή της πρώτης) καταλήγοντας στην ίδια «προειδοποίηση»: ότι εάν γίνουν δεκτά παιδιά προσφύγων στο σχολείο τους, θα προβούν σε κατάληψη του σχολικού κτιρίου.

Οι δύο επιστολές κάνουν πλέον τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Open Image Modal

Η HuffPost Greece επικοινώνησε με τους εμπλεκόμενους για να ανιχνεύσει τους λόγους αυτής της αντίδρασης.

Όπως μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου, κ. Φωτεινή Κίτσιου, η απόφαση ήταν ομόφωνη (από τους 140 γονείς οι 138 ψήφισαν υπέρ της μη ένταξης των παιδιών των προσφύγων) και συμφωνεί και με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως μας είπε, το θέμα δεν είναι ρατσιστικό, αλλά καθαρά υγειονομικό. «Τα παιδιά αυτά είναι ανεμβολίαστα και μας προβληματίζουν οι ασθένειες», μας λέει και ξεκαθαρίζει ότι εάν τα παιδιά πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές δεν θα είχαν πρόβλημα να φοιτήσουν στο σχολείο τους.

Ωστόσο σε επόμενη ερώτησή μας για το πως θα περιέγραφε την ιδανική κατάσταση, η απάντηση ήταν να διατεθεί ένας ξεχωριστός χώρος για αυτά τα παιδιά. «Αυτό λέει και η απόφαση του Δήμου, για τη δημιουργία ξεχωριστού χώρου». Σύμφωνα με την κ. Κίτσιου εγείρονται και θέματα θρησκείας και κουλτούρας. «Δεν έχουμε την ίδια θρησκεία, είναι μεγαλωμένα αλλιώς και δεν νομίζω να αισθάνονται και εκείνα καλά στο δικό μας χώρο», μας λέει χαρακτηριστικά.

Της άποψης ότι πρέπει να γίνει ξεχωριστός χώρος για αυτά τα παιδιά είναι και ο ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, κ. Αστέριος Γαβότσης. «Έχουμε στείλει προτάσεις στην κυβέρνηση και είπαμε ότι αν δεν συμφωνήσουν θα πάμε σε κινητοποιήσεις», είπε στη HuffPost Greece και μας παρέπεμψε στις αποφάσεις του σχετικού δημοτικού συμβουλίου.

Αυτές συνοψίζονται στο εξής: ξεχωριστοί χώροι για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών.

Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής Επιτροπής του Δήμου, κ. Ευάγγελος Χατζηαντωνίου, «τα προσφυγόπουλα είναι ανενβολίαστα και οι συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες για να έρθουν σε επαφή με τα ελληνόπουλα. Εδώ στα σχολεία μας δεν έχουμε χώρους ούτε για τα ελληνόπουλα, που περί τα 400 παιδιά φοιτούν σε ακατάλληλες συνθήκες».

Διαφορετικού ύφους ήταν οι απόψεις του κ. Αθανάσιου Τσολακίδη, του προέδρου της Ένωσης Γονέων του δήμου Ωραιοκάστρου, στον οποίο απευθύνονται οι δύο επιστολές των γονιών των δύο δημοτικών σχολείων.

«Το καταστατικό της Ένωση μιλά για δωρεάν παιδεία και μόρφωση για όλα τα παιδιά», λέει στην HuffPost Greece. «Πρόκειται για δύο μεμονωμένες περιπτώσεις δύο συλλόγων που δεν έχουν να κάνουν με τις θέσεις της Ένωσης», μας εξηγεί. Ωστόσο, αναμένουν και εκείνοι επίσημη ενημέρωση για το τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά για να μπορέσουν να ενημερώσουν σωστά και τους γονείς.

Σε κακή ενημέρωση και προκατάληψη, ζητήματα που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία μας, απέδωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου.

«Είναι ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά. Είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών- στη χώρα μας. Τέτοια φαινόμενα πράγματι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά", δήλωσε ο κ. Φίλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα· τα παιδάκια, τα προσφυγόπουλα θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής, θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν τους δασκάλους τους. Θέλουμε να παίξουν με τα παιδιά, τα Ελληνοπούλα σιγά-σιγά και αργότερα θα ενταχθούν στις σχολικές αίθουσες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στον χώρο -όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους- του σχολείου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

*Τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στον δήμο Ωραιοκάστρου και ακόμη κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με την εκπαίδευσή τους, είναι 420. Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 18.000 εν δυνάμει μαθητές από οικογένειες προσφύγων.