Νέα προσφορά φέρεται να κομίζουν οι Βρυξέλλες προς την Τουρκία για το περιορισμό των μεταναστευτικών ροών

Νέα προσφορά φέρεται να κομίζουν οι Βρυξέλλες προς την Τουρκία για το περιορισμό των μεταναστευτικών ροών
|
Open Image Modal
ATHENS, GREECE - FEBRUARY 16: European Council President Donald Tusk (L) meets Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) in Athens, Greece on February 16, 2016. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Διαπραγματεύσεις και πυρετώδεις συζητήσεις διεξάγονται όσον αφορά στο οξύ πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης, των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αλλά και της Συνόδου Κορυφής για το συγκεκριμένο ζήτημα στις 7 Μαρτίου όπου θα συμμετάσχει και η Τουρκία.

Ήδη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ περιοδεύει στις βαλκανικές χώρες, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή θα βρίσκεται στην Τουρκία όπου αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη στην Άγκυρα τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και την επομένη στην Κωνσταντινούπολη τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης:

Νωρίτερα την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Ελλάδα και όπως είχε δηλώσει ο ίδιος οι επισκέψεις αυτές αποσκοπούν «στη συνέχιση της οικοδόμησης μιας ευρωπαϊκής ομοφωνίας για τον τρόπο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης και στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής με την Τουρκία στις 7 Μαρτίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Μαρτίου», είχε δηλώσει ο Τουσκ την Παρασκευή.

Χώρα κλειδί για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης θεωρείται πως είναι η Τουρκία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν από την Άγκυρα να εφαρμόσει με γρηγορότερους ρυθμούς το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας με βάση το οποίο η χώρα δεσμεύεται να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως, ανέφεραν σήμερα Τετάρτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και όπως τονίζουν σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

«Δεν υπάρχει καμία καλύτερη εναλλακτική από μια αποτελεσματική συνεργασία με την Τουρκία».

Σημειώνεται ότι τρεις μήνες αφότου η Άγκυρα συμφώνησε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χειρότερης μεταναστευτικής κρίσης που έχει ζήσει η Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διασχίζουν καθημερινά το Αιγαίο με διάφορα πλεούμενα, για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

Δύο αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι η Γερμανία, η χώρα στην οποία επιδιώκουν να φτάσουν οι περισσότεροι από τους μετανάστες, επιδιώκει να μειωθούν οι καθημερινές αφίξεις σε τριψήφιο αριθμό, όχι τετραψήφιο» ώστε να ξεκινήσει να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Αυτός ο τρόπος μετεγκατάστασης θα έστελνε ένα μήνυμα στους Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για να φτάσουν στην Ευρώπη, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους στη θάλασσα και χωρίς να εγκλωβίζονται στα σύνορα, τα οποία κλείνουν πολλές χώρες με ταχύτατο ρυθμό, είπε ένας τρίτος αξιωματούχος.

«Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να κάνουν μια κίνηση αν οι Τούρκοι μειώσουν τον αριθμό των αφίξεων (σ.σ. στην Ελλάδα) σε λιγότερες από 1.000 ημερησίως», ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Εφόσον περιοριστούν οι ροές, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αρχίσει να καταβάλει στην Τουρκία χρήματα για τη στέγαση των Σύριων και άλλων προσφύγων, με βάση τη συμφωνία του Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Την επιστροφή 308 μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, επιβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία στην Ευρώπη θα επιστρέφουν άμεσα και αποτελεσματικά στις χώρες καταγωγής τους ή στις χώρες διέλευσης.

Η Επιτροπή τονίζει ότι έχει συνεργαστεί με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές για να βελτιωθεί η εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και για να διευκολυνθούν οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών. Επισημαίνεται, ότι χθες και σήμερα επέστρεψαν από την Ελλάδα στην Τουρκία 308 μετανάστες, κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία.

Ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Βάσει του σχεδίου κοινής δράσης ΕΕ-Τουρκίας συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες επιστροφής και επανεισδοχής με την Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενισχύσει τη στήριξή της για συνεργασία όσον αφορά τις επιστροφές μεταξύ των κρατών-μελών και της Τουρκίας, και οι σημερινές επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία δείχνουν ότι οι προσπάθειές μας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης με επιτυχία πρέπει να επιστρέψουμε σε μια ομαλή διαχείριση των προσφυγικών ροών. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσοι έχουν δικαίωμα προστασίας θα την έχουν, αλλά παράλληλα πρέπει να γίνει σαφές ότι όσοι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ θα επιστρέφουν άμεσα».

Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη

Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη με το πρόβλημα», δηλώνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση, και τονίζει την ανάγκη να εξευρεθούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις οι οποίες δεν επιβαρύνουν ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος, σημειώνοντας ότι όποιος κλείνει τα εθνικά σύνορα δεν επιτυγχάνει τίποτα, αντιθέτως, θέτει σε κίνδυνο την οικονομία.

«Όποιος κλείνει σύνορα, δεν επιτυγχάνει με αυτό τίποτα κατά των αιτίων της προσφυγικής κίνησης. Αντιθέτως, ρισκάρει μακροπρόθεσμη βλάβη στην οικονομία μας. Πρέπει να βρούμε, ακόμη και αύριο, λογικές λύσεις -και κυρίως λύσεις οι οποίες δεν ορίζουν κάτι μονομερώς, το οποίο μετά πρέπει να υποστούν άλλες χώρες», δηλώνει η κ. Μέρκελ στην εφημερίδα της Σαξονίας-Άνχαλτ Volksstimme και προσθέτει ότι στόχος της είναι «η εξεύρεση συνολικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, οι οποίες δεν οδηγούν στην επιβάρυνση ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους, αλλά στην μείωση του αριθμού των προσφύγων».

«Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη με το πρόβλημα», συνεχίζει η καγκελάριος, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι «η Ελλάδα ήταν αργοπορημένη για καιρό, όπως όμως και άλλες χώρες», καθώς τα hotspots ολοκληρώνονται υπερβολικά αργά, ενώ δεν δημιουργήθηκαν ως το τέλος του 2015 οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας που είχαν συμφωνηθεί, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετεγκατάσταση και η κατανομή των προσφύγων.

Η κ. Μέρκελ εκφράζει ακόμη την πεποίθηση ότι οι εικόνες από τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν σοκάρουν τους ανθρώπους από το Χαλέπι που προσπαθούν να σωθούν από τις βόμβες ή από τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)