Μηταράκης: Δεν αντέχουμε νέα μεταναστευτική κρίση εξαιτίας του Αφγανιστάν

Ο τερματισμός αυτών των απελάσεων "θα έστελνε το λάθος μήνυμα" δήλωσε στο Reuters,
Open Image Modal
Αφγανοί μετανάστες φτάνουν στη Λέσβο διασχίζοντας το Αιγαίο πέλαγος από την Τουρκία (6/8/2015).
Yiannis Kourtoglou via Reuters

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια νέα μεταναστευτική κρίση όπως αυτή του 2015 και θα πρέπει να προσπαθήσει να αποτρέψει τη φυγή ανθρώπων εξαιτίας της εντεινόμενης σύγκρουσης στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης την Τετάρτη, στο πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Μηταράκης, ο οποίος συνυπέγραψε την περασμένη εβδομάδα επιστολή με υπουργούς από πέντε άλλες χώρες της ΕΕ, λέγοντας ότι οι απελάσεις των αιτούντων άσυλο των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε θα πρέπει να συνεχιστούν παρά τις συγκρούσεις, είπε ότι ο τερματισμός αυτών των επιστροφών ”θα έστελνε το λάθος μήνυμα”.

«Θα ενθάρρυνε περισσότερους Αφγανούς να αφήσουν τη χώρα τους και να προσπαθήσουν να φτάσουν Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το ενιαίο μέτωπο των έξι χωρών της ΕΕ ήδη δείχνει ρωγμές καθώς τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία ανακοίνωσαν πως δεν θα πραγματοποιήσουν απελάσεις προς το παρόν.

 

O κ. Μηταράκης πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη για να βοηθήσει την Τουρκία να μετριάσει τις πιέσεις που δέχεται από το όλο και αυξανόμενο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν και είπε ότι το μπλοκ δεν μπορεί να απορροφήσει μια ακόμα κρίση όπως αυτή που αντιμετώπισε το 2015.

”Σίγουρα όχι, η ΕΕ δεν είναι έτοιμη και δεν έχει την ικανότητα να διαχειριστεί μια ακόμη μεγάλη μεταναστευτική κρίση”, δήλωσε ο Μηταράκης στο Reuters.

Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ ανησυχούν ότι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί, έφτασαν στην Ευρώπη αναζητώντας καταφύγιο.

”Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις της επιδείνωσης της κατάστασης στο Αφγανιστάν και γι′ αυτό είναι πολύ κρίσιμο και πολύ σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσει εκ των προτέρων αναφορικά με την πρόληψη μιας τέτοιας κρίσης”, δήλωσε ο Μηταράκης.