Κάποιες εφαρμογές στο εικονικής πραγματικότητας metaverse είναι «εκ σχεδιασμού επικίνδυνες» προειδοποίησε η οργάνωση NSPCC, μετά από έρευνα του BBC News στο πλαίσιο της οποίας μια ερευνήτρια παρίστανε το 13χρονο κορίτσι.
Η ερευνήτρια συνάντησε περιπτώσεις προσπαθειών αποπλάνησης (grooming), σεξουαλικό περιεχόμενο, προσβολές ρατσιστικού χαρακτήρα και μια απειλή για βιασμό.
Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή με ελάχιστο age rating τα 13 έτη η ερευνήτρια επισκέφθηκε δωμάτια εικονικής πραγματικότητας όπου υπήρχαν άβαταρ τα οποία παρίσταναν ότι κάνουν σεξ. Επιπλέον, της έδειξαν sex toys και προφυλακτικά, ενώ την προσέγγισαν πολλοί ενήλικοι άνδρες.
Ως metaverse ορίζονται παιχνίδια και εμπειρίες που βιώνουν άνθρωποι χρησιμοποιώντας σετ εικονικής πραγματικότητας. Η τεχνολογία αυτή μέχρι τώρα περιοριζόταν στο gaming, ωστόσο θα μπορούσε να προσαρμοστεί και σε άλλους τομείς, από τον επαγγελματικό χώρο μέχρι άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένων σινεμά, συναυλιών κ.α. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, θεωρεί πως θα αποτελέσει το μέλλον του Ίντερνετ, και σε αυτό το πλαίσιο προέβη σε rebranding του Facebook ως Meta, με την εταιρεία να επενδύει δισεκατομμύρια ως προς την ανάπτυξη του Oculus Quest.
Το headset αυτό, που έχει μετονομαστεί σε Meta Quest, θεωρείται πως έχει μέχρι και το 75% του μεριδίου αγοράς. Με ένα τέτοιο headset η ερευνήτρια εξερεύνησε μια εφαρμογή που εντάσσεται στο metaverse, το VRChat: Πρόκειται για μια online virtual πλατφόρμα την οποία οι χρήστες μπορούν να εξερευνούν με τρισδιάστατα άβατάρ τους.
Αν και δεν έχει φτιαχτεί από το Facebook, ο χρήστης μπορεί να το κατεβάσει από ένα app store του Meta Quest, χωρίς να ελέγχεται η ηλικία του- απλά χρειάζεται ένας λογαριασμός στο Facebook.
Η ερευνήτρια έφτιαξε ένα ψεύτικο προφίλ για να στήσει λογαριασμό, και δεν ελέγχθηκε η πραγματική της ταυτότητα. Μέσα στο VRChat υπάρχουν δωμάτια όπου μπορούν να συναντιούνται οι χρήστες. Κάποια είναι «αθώα», ωστόσο υπάρχουν επίσης και στριπ κλαμπ, δωμάτια με pole dancing κ.α. Επίσης, όπως τονίζεται, τα παιδιά συναντούν ελεύθερα ενήλικες.
Ένας άνδρας είπε στην ερευνήτρια πως τα άβαταρ μπορούν να «ξεγυμνώνονται και να κάνουν ανείπωτα πράγματα», ενώ άλλοι μίλησαν για «ερωτικό role-play».
Περιγράφοντας την εμπειρία της, η ερευνήτρια γράφει πως «εξεπλάγην από το πόσο βυθίζεσαι στους χώρους αυτούς. Άρχισα να νιώθω ξανά σαν παιδί. Οπότε όταν μεγάλοι άνδρες ρωτάνε γιατί δεν ήμουν στο σχολείο και με προέτρεπαν να επιδοθώ σε VR σεξουαλικές πράξεις, ταράζει ακόμα περισσότερο».
«Το VRChat ξεκάθαρα προκαλούσε περισσότερο την αίσθηση ότι είναι για να παίζουν ενήλικες παρά παιδιά. Πολλά από τα δωμάτια είχαν υπέρμετρα σεξουαλικό χαρακτήρα με ροζ νέον, παρόμοια με αυτά που θα έβλεπες στη red light district στο Άμστερνταμ ή στα πιο σκιώδη μέρη του Σόχο του Λονδίνου τη νύχτα. Μέσα εξέθεταν sex toys. Η μουσική που έπαιζε στα δωμάτια, που μπορεί να ελέγχεται από τους χρήστες, συμβάλλει στην εντύπωση πως δεν πρόκειται για χώρο κατάλληλο για παιδιά. Τα πάντα γύρω από τα δωμάτια προκαλούν ταραχή. Υπάρχουν χαρακτήρες που προσομοιώνουν σεξουαλικές πράξεις στο πάτωμα σε μεγάλες ομάδες, μιλώντας μεταξύ τους σαν παιδιά που προσποιούνται ότι είναι ενήλικα ζευγάρια. Είναι πολύ άβολο, και οι επιλογές σου είναι να μείνεις και να βλέπεις, να πας σε άλλο δωμάτιο όπου ίσως δεις κάτι παρόμοιο, ή να συμμετέχεις- που, σε πολλές περιπτώσεις, με κάλεσαν να κάνω».