Μεθυσμένοι και ασυγκράτητοι βρετανοί τουρίστες τρομάζουν τους Ισπανούς - Το βίντεο που έγινε viral

Οι εικόνες από τη Μαγιόρκα προκάλεσαν οργή και αποστροφή σε πολλούς Ισπανούς αλλά οι απασχολούμενοι στο τουρισμό αντιδρούν στην τήρηση τη μέτρων.
|
Open Image Modal
Νυχτερινή έξοδος για τουρίστες στη Μαγιόρκα (12 Ιουλίου).
picture alliance via Getty Images

Η Ισπανία είναι η χώρα με τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θανάτων από την πανδημία κορονοϊού και η όγδοη με τα περισσότερα κρούσματα. Στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα.  Ο λαός αναγκάστηκε να κάνει θυσίες, για να ελέγξει την εξάπλωση και να καταφέρει να επανέλθει σε μια σχετική κανονικότητα. 

Τώρα όμως οι Ισπανοί φοβούνται πως όλες αυτές οι θυσίες μπορεί να πάνε χαμένες καθώς βλέπουν τουρίστες να μην φορούν μάσκες και να μην τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αυτό όμως που προκάλεσε όχι μόνο φόβο αλλά και αποστροφή σε πολλούς Ισπανούς ήταν τα βίντεο με μεθυσμένους βρετανούς τουρίστες να συμπεριφέρονται όχι μόνο χωρίς σεβασμό στη χώρα που τους φιλοξενεί αλλά και άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. 

Το βίντεο που έγινε viral στην Ισπανία έρχεται από θέρετρο Μαγιόρκα, το μεγαλύτερο νησί και στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας και οι εικόνες εξοργίζουν τους ισπανούς πολίτες. Σημειώνεται πως στα νησιά αυτά έχουν καταγραφεί  2.377 κρούσματα και 229 θάνατοι ενώ ο πληθυσμός είναι περίπου 1.1 εκατ. κάτοικοι.

 

 

″Περιοχές της Ισπανίας είναι ακόμη σε lockdown, οι ηλικιωμένοι είναι αποκλεισμένοι σε γηροκομεία, όλοι φοράμε μάσκες στο δρόμο αλλά στο Μαγκαλούφ [σ.σ. στη Μαγιόρκα] οι ανεύθυνοι Βρετανοί κάνουν ό,τι θέλουν. Είναι ντροπή” αναφέρει σε σχόλιο του ένας χρήστης του Twitter. 

Μάλιστα υπήρξαν αναφορές για διαπληκτισμούς σχετικά με τις εικόνες στο Μαγκαλούφ αλλά και σε άλλα θέρετρα της Μαγιόρκα όπου έχουν πραγματοποιηθεί παράνομα τουλάχιστον 60 πάρτι. Οι δε διοργανωτές τους μπορεί να πληρώσουν πρόστιμα έως και 600.000 ευρώ. 

Το πρόβλημα βέβαια δεν σχετίζεται μόνο με βρετανούς τουρίστες. Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, καταδίκασε τη συμπεριφορά νεαρών Γερμανών που εμφανίζονταν να παραθερίζουν στην Μαγιόρκα και δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προστασίας. 

Όπως στην Καταλονία και την Ανδαλουσία, έτσι και στις Βαλερίδες Νήσους η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική ακόμη και σε περιπτώσεις  που δεν υπάρχει πρόβλημα τήρησης των αποστάσεων. Εξαίρεση γίνεται μόνο στις παραλίες και κατά την άσκηση αθλητικών δραστηριοτήτων. 

Στους κανόνες όμως αυτούς δεν πειθαρχούν πολλοί νεαροί τουρίστες και στη θέα αυτής της περιφρόνησης προς τα μέτρα οι Ισπανοί αντιδρούν και φοβούνται. 

Βέβαια όπως πολλές τουριστικές χώρες (π.χ Ελλάδα), η Ισπανία δεν έχει πολλές επιλογές. Αν και φοβάται πως οι αφίξεις τουριστών θα φέρουν άμεσα ένα δεύτερο κύμα, η οικονομία της χώρας επιτάσσει το άνοιγμα στους τουρίστες. 

Η τουριστική βιομηχανία, όπως αναφέρει ο Guardian, αντιπροσωπεύει το 12% του ισπανικού ΑΕΠ, και στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά είναι η κύρια πηγή εισοδήματος και θέσεων εργασίας. Η Μαγιόρκα, με πληθυσμό περίπου 900.000, δέχτηκε 10 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι.

Η δε επιβολή χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους συνάντησε την αντίδραση όσων δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και ευρύτερα αυτού καθώς φοβήθηκαν πως το μέτρο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους τουρίστες.

Ο Γκάμπριελ Εσκαρε, πρόεδρος του τουριστικού σωματείου Exceltur, δήλωσε ότι οι επισκέπτες σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν πως θα πρέπει να φορούν μάσκες και υπήρξαν πολλές ακυρώσεις κρατήσεων. «Πολλοί έχουν επιλέξει προορισμούς όπου οι κανόνες δεν είναι τόσο αυστηροί», είπε.

Τον περασμένο μήνα, η ισπανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία με το σύνθημα «Spain for Sure» σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους τουρίστες αλλά και να τους δελεάσει.

Πηγή: The Guardian