«Μετωπική σύγκρουση» Αλβανίας-Βρετανίας για το μεταναστευτικό

Ο Εντι Ράμα λέει οτι οι περισσοτεροι απο τους Αλβανούς μετανάστες φθάνουν στη Βρετανία απο άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.
|
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κατηγόρησε τη Βρετανία την Τετάρτη ότι χρησιμοποιεί τους πολίτες της χώρας του ως αποδιοπομπαίους τράγους για τις αποτυχημένες μεταναστευτικές πολιτικές της βρετανικής κυβέρνησης μετά τα υποτιμητικά σχόλια Βρετανών υπουργών περί αύξησης του αριθμού των Αλβανών αιτούντων άσυλο.

Ο Έντι Ράμα είπε ότι η Βρετανία στοχοποιεί λανθασμένα τους Αλβανούς ”ως την αιτία των εγκλημάτων και των συνοριακών προβλημάτων της” και έκανε λόγο για ”παρανοϊκή” και ”εύκολη ρητορική” από πλευράς Βρετανών υπουργών.

Σε μια σειρά αναρτήσεων του στο Twitter, ο Ράμα είπε ότι η βρετανική «ρητορική εγκλήματος» κατέληξε σε «τιμωρία αθώων», συμπεριλαμβανομένων Αλβανών επιχειρηματιών και εργατών που πληρώνουν κανονικά τους φόρους.

Τα σχόλιά του έρχονται ως απάντηση σε ισχυρισμούς Βρετανών υπουργών ότι εξαιτίας των Αλβανών καταγράφεται αύξηση των αφίξεων με μικρά σκάφη κατά μήκος της Μάγχης και ότι πολλοί από αυτούς εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα και ότι επιδιώκουν να καταχραστούν τους σύγχρονους νόμους της Βρετανίας.

Οι Αλβανοί αποτελούσαν το 42% των μεταναστών που ταξίδεψαν με μικρά σκάφη μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Λίγο περισσότεροι από 11.000 Αλβανοί έφτασαν σε αυτούς τους πέντε μήνες στα βρετανικά νησιά, σε σύγκριση με μόλις 815 το 2020, έδειξαν τα στοιχεία.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Βρετανία υπέγραψε συμφωνία με την Αλβανία για την απομάκρυνση των υπηκόων της που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής και η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να βρει έναν τρόπο να επισπεύσει την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου από Αλβανούς ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όπως απαιτείται βάσει διαδικασιών.

 

Open Image Modal
Κοσσοβάροι μετανάστες ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ στο Ντέρμπισιρ
Howard Davies via Getty Images

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Ράμα, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι δεσμεύεται να συνεχίσει την συνεργασία της με την Αλβανία, στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

«Συνεργαζόμενοι μαζί, θα συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για να αναχαιτίσουμε τις δραστηριότητες οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών και διακινητών ανθρώπων».

Τη Δευτέρα, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπρέιβερμαν είπε ότι έχει σημειωθεί ”έκρηξη στον αριθμό των αφίξεων Αλβανών” και πως πρόκειται κυρίως για νέους, άγαμους άνδρες που είτε ήταν μέρος οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών είτε συμμετείχαν σε εγκληματικές δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών.

Η Μπρέιβερμαν δέχτηκε κριτική όταν ισχυρίστηκε ότι η νότια ακτή της Αγγλίας δέχεται ”εισβολή” από αιτούντες άσυλο.

Ο Ράμα είπε ότι το 70% των 140.000 Αλβανών που μετακόμισαν στη Βρετανία ζούσαν προηγουμένως σε πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα και δεν είχαν ταξιδέψει απευθείας από την Αλβανία.

Είπε ότι 1.200 από αυτούς ήταν επιχειρηματίες και αν η Βρετανία ήθελε περισσότερη βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστών, τότε έπρεπε να συμπεριφέρεται στη χώρα του με «σεβασμό».

«Οι Αλβανοί στο Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται σκληρά και πληρώνουν φόρους», είπε. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πολεμήσει τις εγκληματικές συμμορίες όλων των εθνικοτήτων και να σταματήσει να κάνει διακρίσεις» κατά των Αλβανών.