Μέτρα για τη διαφάνεια και τον έλεγχο των λόμπι αποφασίζει το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) όπως προαναγγέλει στην ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα το ψήφισμα για την παύση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αμέσως μετά το ψήφισμα στην ανακοίνωση που εξέδωσε υπογράμμισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να λογοδοτήσουν και επανέλαβε ότι το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως το έργο της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. “There will be no business as usual” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση στην οποία προαναγγέλεται η έναρξη μιας διαδικασίας εσωτερικής μεταρρύθμισης προκειμένου να διασφαλιστούν η διαφάνεια και η λογοδοσία έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα «στεγανά».
«Αυτό ξεκινά σήμερα με την πρόωρη παύση της θητείας της εμπλεκόμενης Αντιπροέδρου», αναφέρεται και προστίθεται ότι θα συνεχιστεί με την ενίσχυση των κανόνων του Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Κοινοβουλίου και τις συναντήσεις που γίνονται σε αυτό.
Πρόκειται για αναφορά όχι μόνο για όσους έχουν συναντήσεις με ευρωβουλευτές αλλά πολύ περισσότερο για τη δράση των νόμιμων λόμπι καθώς πλέον, έπειτα και από το σκάνδαλο που προέκυψε, θα επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες όπως ισχύει για παράδειγμα στη Κομισιόν.
«Επιπλέον θα διασφαλίσουμε ότι η χρηματοδότηση οργανισμών και ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στο Κοινοβούλιο θα είναι απόλυτα διαφανής και θα παρακολουθούνται με τη δέουσα προσοχή. Δεν θα εφησυχάσουμε μέχρι να αποκατασταθεί η πλήρης εμπιστοσύνη στο θεσμό μας» καταλήγει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι σήμερα η ολομέλεια του ΕΚ θα διεξαγάγει συζήτηση περίπου στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) σχετικά με τις υποψίες για διαφθορά από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα για το θέμα την Πέμπτη το μεσημέρι.
Εκτιμάται ότι τα μέτρα όσον αφορά τον έλεγχο των λόμπι που θα θεσπίσει το ΕΚ θα είναι όμοια με αυτά της Κομισιόν, όπου όλα τα νόμιμα λόμπι (περίπου 13.000) καταγράφονται σε ένα μητρώο διαφάνειας, το οποίο είναι προσβάσιμο σε όλους. Σύμφωνα με τους κανονισμούς κάθε συνάντηση που γίνεται καταγράφεται, επίσης ο φορέας που ζητεί πρόσβαση στην Κομισιόν ελέγχεται όχι μόνο για το ποια συμφέροντα προωθεί, αλλά και ποιος είναι προϋπολογισμός του, αλλά και από που προέρχονται τα έσοδά του.
Επιπλέον τα μέλη της Κομισιόν είναι υποχρεωμένα να δημοσιεύουν τις συναντήσεις που κάνουν.
Mέχρι σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είχε μητρώο διαφάνειας, αντίθετα υπήρχαν γενικοί κανόνες που μπορούσαν εύκολα να παρακαμφθούν είτε από αμέλεια είτε σκόπιμα. Με λίγα λόγια οι συναντήσεις που μπορεί να είχαν οι νομοθέτες με εκπροσώπους των λόμπι μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσαν και να μην δηλωθούν, κάτι δηλαδή που γινόταν κατά κόρον.
Επίσης η μέχρι σήμερα εσωτερική νομοθεσία ορίζει ότι η όποια συνάντηση δεν πρέπει να δηλωθεί μετά την παρέλευση επτά ημερών από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια αυτό όπως είναι κατανοητό αφήνει μεγάλο περιθώριο για δράση συγκεκριμένων ομάδων κάτι που αναπόφευκτα καταστρατηγεί την όποια διαφάνεια.