Μητσοτάκης-Ερντογάν: H αποτίμηση της Αθήνας για την συνάντηση των δύο ηγετών

Σε καλό κλίμα το τετ α τετ των δύο ανδρών σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
|
Open Image Modal
Συνάντηση στη Νέα Υόρκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγιπ Ερντογαν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024.
Eurokinissi

Επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα έκαναν στην συνάντηση τους την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Παράλληλα ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025.

Για το Κυπριακό, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, και επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Για συνάντηση σε καλό κλίμα έκαναν λόγο ανώτατες κυβερνητικές πηγές, αν και πιο σύντομη σε διάρκεια λόγω του γεγονότος ότι γίνεται στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Όπως ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το Κυπριακό. Όπως σημειώνει, «η θέση μας είναι πάγια και σταθερή για το Κυπριακό. Η Αθήνα παραμένει αισιόδοξη για να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.»

Όσον αφορά στο μέτωπο των από εδώ και πέρα επαφών και χρονοδιαγραμμάτων, θα υπάρξει επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα πριν τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας για την προετοιμασία του. 

Παράλληλα, επαναβεβαιώθηκε η εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών για διερεύνηση κοινού εδάφους για το εάν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Όπως έλεγε ανώτατη κυβερνητική πηγή, αυτό που κρατάει η Αθήνα από την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ είναι το σημείο για οριοθέτηση των θαλασσίων δικαιοδοσιών στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, θα υπάρξει εντατικοποίηση της συνεργασίας: πρώτο βήμα η προσεχής συνάντηση των υπουργών Μετανάστευσης Ελλάδας και Τουρκίας.