Μητσοτάκης: Αύξηση 8% στα αναπηρικά επιδόματα

«Επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
|
Open Image Modal
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την Ελληνική Οικονομία
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα - Πρόοδος - Προοπτική», αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τονίζοντας ότι έγιναν άλματα με αποτέλεσμα σήμερα «να αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «οι λύσεις που προωθήσαμε δεν ήταν ούτε προφανείς, ούτε εύκολες. Όμως πιστεύω ότι τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν», ενώ υπογράμμισε ότι η οικονομία «αναβαθμίστηκε 12 φορές. Βρίσκεται ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα», κάτι που προσδιόρισε ότι θα επιτευχθεί μέσα στο 2023, «εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση».

Όπως εξήγησε, τα βήματα ανάπτυξης έγιναν υπό αντίξοες συνθήκες με τη χώρα να πρέπει να διαχειριστεί σοβαρές κρίσεις όπως την πανδημία του κορονοϊού, την υβριδική εισβολή στα σύνορά της, την διαρκώς επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της, τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

«Παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος μέσα από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση»

Περιγράφοντας την οικονομική πολιτική ως ένα τρίγωνο, με την πρώτη πλευρά να είναι οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις, τη δεύτερη να είναι η αλλαγή στο δημοσιονομικό μείγμα με μειώσεις φόρων αλλά χωρίς να κινδυνεύσει η δημοσιονομική σταθερότητα και με την τρίτη πλευρά να είναι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι μέσα στο 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα που δεν θα προέρχεται όμως από την υπερφορολόγηση αλλά από την ανάπτυξη.

Αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων

«Ο δείκτης της ανάπτυξης δεν είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να είναι μία παράμετρος της συλλογικής ευημερίας και τις προσωπικής προκοπής», τόνισε ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα για την στόχευση της κυβέρνησης που είναι «η ανάπτυξη να διευρύνει συνολικά τον δημόσιο πλούτο και το μέρισμα να μεταφράζεται σε καλύτερες αμοιβές και προστασία για τους ευάλωτους».

Μιλώντας για την φροντίδα που έχει δείξει η κυβέρνηση προς τους πιο ευάλωτους, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα ακόμα μέτρο στήριξης: «Ως τελευταία συμβολική πράξη της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας αποφάσισα την άμεση αύξηση κατά 8% στα αναπηρικά επιδόματα ενισχύοντας 200.000 συμπολίτες μας»

Εκτός όμως από την στήριξη της κυβέρνησης στην κοινωνία, κάτι που φαίνεται από τις τρεις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, τις αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια στις συντάξεις αλλά και στο γεγονός ότι οι πιο ευάλωτοι είδαν δίπλα τους την Πολιτεία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του και αναφερόμενος στην εκλογική αναμέτρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν και «με ορόσημο την Κυριακή 21 Μαίου όταν ενωμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει, σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά».

Ποια επιδόματα αυξάνονται

Συνολικά 10 είναι τα αναπηρικά επιδόματα που θα αυξηθούν κατά 8%, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της εκδήλωσης του υπουργείου Οικονομικών, με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα, Πρόοδος, Προοπτική», ενισχύοντας έτσι σχεδόν 200.000 πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τα εξής επιδόματα:

  1. Επίδομα κίνησης.
  2. Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κλπ.
  3. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία.
  4. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση.
  5. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων, ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου.
  6. Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή-δρεπανοκυτταρική-μικροδρεπανοκυτταρική κλπ) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κλπ), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS).
  7. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων.
  8. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης.
  9. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση.
  10. Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.

Με βάση τις πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η αύξηση θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.