Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για Τουρκία, πανδημία, οικονομία, στον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα αντιδράσει σε ενδεχόμενη απόπειρα της Τουρκίας να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση που είχε με τον ιστορικό και καθηγητή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Νιλ Φέργκιουσον, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα που έχει κάνει δύσκολη την σχέση μεταξύ των δύο χωρών και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θεωρεί άκυρη την συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών υπογραμμίζοντας ότι δεν βγάζει νόημα.

«Στον αντίποδα, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σεβόμενη πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι λύνουμε τα προβλήματα στην γειτονιά μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με την σχέση Ελλάδας – Τουρκίας ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά ότι είναι πρόβλημα ΕΕ – Τουρκίας και διευκρίνισε ότι η φύλαξη των ελληνικών συνόρων σημαίνει υπεράσπιση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θυμίζω ότι όταν ξέσπασε η κρίση στις αρχές Μαρτίου, όταν έλαβε χώρα η απόπειρα να περάσουν στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, την ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης, και καταφέραμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, δύο ημέρες αργότερα η ηγεσία της ΕΕ επισκέφτηκε τα βορειοανατολικά σύνορά μας σε μία ένδειξη αλληλεγγύης», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώντας βέβαιο ότι αν η Άγκυρα εντείνει τις προκλήσεις, τότε θα λάβει απάντηση από την Ευρώπη. «Αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα λάβει απάντηση και από την Ευρώπη. Δεν πρόκειται για το δρόμο που θα ήθελα να ακολουθήσουμε, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν αυτό συμβεί», ήταν η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

Πάντως για μία ακόμα φορά εμφανίστηκε ανοιχτός σε διάλογο με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και σημείωσε ότι αν υπάρξουν έντιμες συζητήσεις που δεν θα οδηγήσουν όμως σε συμφωνία, υπάρχει και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να λυθεί το ζήτημα.

«Δεν είναι η εποχή για τη διπλωματία των κανονιοφόρων, αυτού του τύπου η λογική ανήκει σε άλλους αιώνες», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Ιδιαίτερη αναφορά από τον Πρωθυπουργό έγινε και το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας. Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, αυτό που τον έπεισε να αντιδράσει άμεσα με στόχο την προστασία των ανθρώπινων ζωών, ήταν η κατάσταση του συστήματος υγείας της χώρας –το οποίο χαρακτήρισε «τραυματισμένο» και ο σχετικά ηλικιωμένος πληθυσμός.

Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, υποστήριξε ότι όσοι επιχειρηματολογούσαν κατά των lockdowns, επειδή ήθελαν να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα, έκαναν λάθος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι χώρες που είχαν καλές επιδόσεις στον περιορισμό της επιδημίας, στην πρώτη φάση τουλάχιστον, είναι αυτές που θα αναδυθούν ισχυρότερες.

Δεν παρέλειψε όμως να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως τόνισε, δεν πρέπει να υπάρξει υπερβολική χαλάρωση. «Η πανδημία δεν έχει νικηθεί και δεν θα κουραστώ να λέω στους Έλληνες ότι δεν πρέπει να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε υπερβολικά. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να φοράμε μάσκες όπου οι ειδικοί μας λένε ότι χρειάζεται -στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή μέρη όπου πρέπει να έχουμε στενές επαφές- να προσέχουμε τα ευάλωτα πρόσωπα και να έχουμε καλές επιδόσεις στην ιχνηλάτηση επαφών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση και καταλαβαίνουν ότι υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει να γίνουν μεγάλες κρατικές δαπάνες, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο κύριος στόχος ήταν η προστασία των θέσεων εργασίας.

«Σε αντίθεση με τις προτροπές της αντιπολίτευσης να ξοδέψουμε σαν να μην υπάρχει αύριο, εμείς θέλουμε να έχουμε απόθεμα “πυρομαχικών”, διότι δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η κρίση. Και, φυσικά, μολονότι η ευρωπαϊκή πρόταση (για ταμείο ανάκαμψης) είναι πολύ φιλόδοξη και τολμηρή, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, άρα δεν μπορούμε να ξοδέψουμε χρήματα που δεν έχουμε ακόμα. Πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί η ευρωπαϊκή πρόταση, να υπογραφεί, να σφραγιστεί και να εγκριθεί από το Συμβούλιο, και μετά θα γνωρίζουμε ακριβώς πόσο μεγάλο περιθώριο έχουμε ώστε να κινηθούμε και πόσο δημοσιονομικό χώρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με την ύφεση που φέρνει ο κορονοϊός, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η κρίση είναι πολύ διαφορετική από την κρίση του 2010, έκανε λόγο για συμμετρικό σοκ που επηρεάζει τους πάντες και ότι τελικά αυτό ήταν που σε έναν βαθμό επηρέασε τον τρόπο σκέψης της Γερμανίας.

«Η Ελλάδα βγαίνει ισχυρότερη από αυτή την κρίση. Ήταν μια αναπάντεχη -για κάποιους- επιτυχία (surprise story). Ουδείς περίμενε ότι η Ελλάδα θα τα πήγαινε τόσο καλά. Νομίζω ότι το brand της χώρας ενισχύθηκε. Πολλές μεταρρυθμίσεις προχώρησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι αξιοσημείωτο το πόσο γρήγορα έγινε ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας παράλληλα ότι πλέον οι Έλληνες εμπιστεύονται το κράτος ξανά.

Μιλώντας για τις αποφάσεις που πήρε το διάστημα της υγειονομικής κρίσης, εξήγησε ότι αν περιμένεις ώστε να φτάσεις στο σημείο να είσαι απόλυτα σίγουρος τότε δεν θα λάβεις καμία απόφαση και ότι σε κάποιο σημείο πρέπει να εμπιστευτείς τα δεδομένα και το ένστικτό σου και να κάνεις αυτό που θεωρείς σωστό. «Όπως λέτε εσείς οι αγγλοσάξονες, αν δεν αντέχεις τη ζέστη μη μπαίνεις στην κουζίνα», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.