Μητσοτάκης: Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Θεσσαλία με 570 έργα, προϋπολογισμού 4,5 δισ. ευρώ

«Σε αυτή την κυβέρνηση υπάρχει μια συνέπεια λόγων και έργων»
Open Image Modal
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του Προγράμματος για τη Θεσσαλία του 2030
Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας που κάνει στη Θεσσαλία, μίλησε το μεσημέρι στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για όλη την περιοχή μέχρι το 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 570 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα παρουσίασαν ανά τομέα 14 υπουργοί.

«H πυκνότητα των έργων που δρομολογούνται, καθιστά τη Θεσσαλία πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα. H Περιφέρεια αυτή έχει έναν πολύ ισχυρό αναπτυξιακό σφυγμό, τον οποίο ερχόμαστε να ενισχύσουμε μέσα από μια σειρά από δράσεις με έργα υποδομών, έργα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, έτσι ώστε πραγματικά να μπορέσει η Περιφέρεια αυτή να ξεδιπλώσει όλο της το αναπτυξιακό δυναμικό», τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του.

Open Image Modal
Σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο παρέστη στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Θεσσαλίας
Dimitris Papamitsos

«Δίκαιη ανάπτυξη, με μέρισμα για όλους»

«Η ανάπτυξη η οποία θα δημιουργηθεί θέλουμε να είναι μία δίκαιη ανάπτυξη και το αναπτυξιακό μέρισμα να μοιράζεται δίκαια σε όλους. Κι όταν λέμε σε όλους, εννοούμε σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας. Διότι από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι για μένα δεν νοείται να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων, πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας.

Το σχέδιο αυτό κάνει πράξη και εδώ, στη Θεσσαλία, αυτό το όραμα. Δεν είναι απλά ένας κατάλογος έργων, αποτυπώνει μία συνολική αναπτυξιακή λογική για το πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της χώρας, κατά προέκταση και το μέλλον της Θεσσαλίας. Ένα μέλλον το οποίο στηρίζεται πρωτίστως στη δυνατότητά μας να ξεκλειδώνουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε Περιφέρειας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι «σε αυτή την κυβέρνηση υπάρχει μια συνέπεια λόγων και έργων».

«Λύνουμε το πρόβλημα του νερού μέσα από μια συνολική θεώρηση»

«Μιλήσαμε για τους τέσσερις άξονες ενός σχεδίου που συμπεριλαμβάνει 570 έργα και το οποίο έχει οικονομικό αποτύπωμα το οποίο ξεπερνά τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” για τη Θεσσαλία είναι η διαχείριση του νερού. Δεν λέμε ότι η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Αλλά από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα είπαμε ότι χρειαζόμαστε μια συνολική πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η οποία θα συμπεριλαμβάνει μια σειρά από επιμέρους έργα. Όχι μόνο το φράγμα του Ενιπέα. Εμβληματικό έργο είναι το έργο του Ταυρωπού. Είναι το φράγμα της Μεσοχώρας, ως υδροηλεκτρικό, το οποίο επιτέλους προχωράει μετά από τόσα χρόνια.

Άρα ερχόμαστε και λέμε ότι λύνουμε το πρόβλημα του νερού μέσα από μια συνολική θεώρηση. Με μια σειρά έργων μεγάλων, μεσαίων, μικρών και ταυτόχρονα, θέλω να το τονίσω αυτό, δίνοντας την δυνατότητα στους αγρότες μας, εκτός από νερό να μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε φθηνή ενέργεια.

Το μέλλον δεν είναι μόνο οι κλασικές επιδοτήσεις τις οποίες αυτή η κυβέρνηση μπόρεσε με μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσει. Είναι πώς θα μετατρέψουμε συνολικά τον πρωτογενή μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος θα είναι ανταγωνιστικός, ο οποίος θα κάνει χρήση της καινοτομίας, ο οποίος θα εκπαιδεύει τους αγρότες μας και φυσικά μια αγροτική παραγωγή η οποία θα είναι βιώσιμη», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Open Image Modal
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Προγράμματος
Dimitris Papamitsos

Αύξηση εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων από 6,6 δισ. σχεδόν στα 10 δισ.

 

«Βοηθήσαμε με φορολογικά κίνητρα. Σάς είχα πει προεκλογικά: θα μειώσω το φόρο για τους αγρότες οι οποίοι συνεργάζονται και το κάναμε πράξη. Γιατί θέλουμε παραπάνω κίνητρα για συνεργατικά σχήματα, για ομάδες παραγωγών, για νέους συνεταιρισμούς. Εκεί είναι το μέλλον, γιατί εκεί υπάρχουν οικονομίες κλίμακος και η δυνατότητα να μπορεί κανείς να αξιοποιήσει όλη την αλυσίδα παραγωγής, να τυποποιήσει τα προϊόντα και κυρίως να χτυπάει αγορές του εξωτερικού. Και βέβαια η αύξηση των εξαγωγών είναι εντυπωσιακή. Από 6,6 δισ. σχεδόν στα 10 δισ. στα αγροτικά μας προϊόντα.

Υπάρχει πραγματική δυναμική στη χώρα, την οποία είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε και να την υποστηρίξουμε σε βάθος χρόνου και για αυτό και πιστεύω ακράδαντα, ότι παρά τις αναταράξεις, την ενεργειακή κρίση, το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας και ειδικά στη Θεσσαλία, είναι ένα μέλλον εξαιρετικά αισιόδοξο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Η Θεσσαλία αναδεικνύεται πλέον και σε τουριστικό προορισμό

«Υπάρχει μια συνολική δυναμική, διότι έχετε την τύχη να είστε μία Περιφέρεια η οποία έχει πρωτογενή τομέα, έχει σημαντική μεταποίηση και έχει και τριτογενή τομέα, στον οποίο θέλω να συμπεριλάβω και να κάνω μια ειδική μνεία στα θέματα που αφορούν στον πολιτισμό και τον τουρισμό. Η δουλειά η οποία έχει γίνει στον πολιτισμό, ειδικά εδώ στη Θεσσαλία, είναι μοναδική. Δεν είχε ξαναγίνει ποτέ τέτοια παρέμβαση για την ανάδειξη σημαντικότατων πολιτιστικών θησαυρών που καθιστούν πια την Θεσσαλία έναν αναδυόμενο τουριστικό προορισμό. Από πού να αρχίσει κανείς άμα δει την Θεσσαλία; Από τα Μετέωρα; Από το Πήλιο; Από τα νησιά των Σποράδων; Καταδυτικό πάρκο Αλοννήσου: αυτό ήταν ένα προσωπικό μου στοίχημα το οποίο το κερδίσαμε και δεν μπορώ να μην εκφράσω την ικανοποίηση για το γεγονός ότι ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά στον κόσμο ανέδειξε το πάρκο της Αλοννήσου, το καταδυτικό, το ναυάγιο της Περιστέρας, ως τον πρώτο προορισμό για καταδυτικό τουρισμό στον κόσμο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις μας»

«Οι πολίτες θέλω να συγκρίνουν αυτά τα οποία τους λέμε ότι θα κάνουμε κοστολογημένα, σχεδιασμένα, με τη συνέπεια πια ενός κόμματος και μιας κυβέρνησης η οποία τήρησε τη συμφωνία αλήθειας την οποία υπέγραψε με τους πολίτες.

Διότι όταν σάς λέγαμε το 2019 ότι έχουμε σχέδιο, φαντάζομαι ότι πολλοί μπορεί και να μην τα πίστευαν αυτά τα οποία λέγαμε. Όμως παρά τις τεράστιες δυσκολίες που μας έτυχαν ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Σκεφτείτε πόσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε τη δεύτερη τετραετία, αν μας τύχουν λίγες λιγότερες κρίσεις και με τη σιγουριά ότι ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευθεί και πάλι», τόνισε κλείνοντας την παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός.

Open Image Modal
Ο πρωθυπουργός μιλά για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλίας
Dimitris Papamitsos

570+ έργα και παρεμβάσεις για τη Θεσσαλία του 2030

 

Το σχέδιο ξεδιπλώνεται σε τέσσερις άξονες: την ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων και υποδομών, την τόνωση του πρωτογενούς τομέα σε συνδυασμό με την πράσινη μετάβαση, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την υλοποίηση σειράς επενδύσεων που θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στην περιοχή.

 

Το χαρτοφυλάκιο για τις υποδομές και τα δίκτυα περιλαμβάνει 142 έργα προϋπολογισμού 1,4 δισεκ. ευρώ, ανάμεσά τους την κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65 που θα συνδέει τα Τρίκαλα με  την Εγνατία Οδό, την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα - Βόλος στο τμήμα Λατομείο - ΒΙΠΕ - Βόλος και την υλοποίηση επενδύσεων στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.

 

Σε ό,τι αφορά στις λιμενικές υποδομές και τις συνδέσεις διά θαλάσσης, το αναπτυξιακό πρόγραμμα εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση του λιμένα Βόλου, στην κατασκευή νέου λιμανιού στις Σπαρτίνες Αλοννήσου και στην ανάπτυξη ακτοπλοϊκών γραμμών ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια και τις Σποράδες.

 

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο δεύτερος άξονας του σχεδίου για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει 90 έργα ύψους 1,05 δισεκ. Ευρώ, με έμφαση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

 

Στα κυριότερα έργα συγκαταλέγονται η κατασκευή φράγματος του ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων μέσω ΣΔΙΤ, η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων άρδευσης των ΤΟΕΒ Ταυρωπού και η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου Υπέρεια Λάρισας - Ορφανά Καρδίτσας.

 

Η επένδυση σε εγγειοβελτιωτικά έργα για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και της μείωση του κόστους λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων συνδυάζεται με σειρά δράσεων για τη βελτίωση και την ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην καλλιεργήσιμη γη, τη διασύνδεση κτηνοτροφικών μονάδων. Έρχεται επίσης σε συνέχεια ουσιαστικών παρεμβάσεων για την αναπτυξιακή στήριξη του αγροτικού κόσμου, όπως η διάθεση 525,3 εκατομμυρίων ευρώ στην πρόσκληση για Νέους Γεωργούς το 2022, που αποτελεί ιστορικό υψηλό, και ο προϋπολογισμός 705 εκατ. ευρώ για την πρόσκληση «Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία» 2022.

 

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της ενέργειας και την πράσινη μετάβαση, το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει επεκτάσεις και αναβαθμίσεις στο υφιστάμενο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Περιφέρειας, παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των υφιστάμενων αρδευτικών υποδομών και δράσεις για την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας των εγκαταστάσεων άρδευσης.

 

Ο τρίτος άξονας, που αποβλέπει στην βελτίωση της ζωής των πολιτών, αφορά παρεμβάσεις ύψους 1 δισεκ. ευρώ στους τομείς της υγείας,  της παιδείας, του πολιτισμού, της ασφάλειας, της Δικαιοσύνης και της διαχείρισης απορριμμάτων. Οι ενέργειες αυτές έρχονται να προστεθούν στους πόρους, της ταξης  των 945 εκατ. ευρώ, που διατέθηκαν για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση υποδομών μετά από φυσικές καταστροφές.

 

Στο χαρτοφυλάκιο έχουν ενταχθεί η αναβάθμιση και επέκταση των περιφερειακών κέντρων υγείας και των νοσοκομείων στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στο Βόλο και στην Καρδίτσα, η δημιουργία φοιτητικών εστιών στο Βόλο και στη Λαμία, η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, η κατασκευή του μουσείου της Αργούς στο Βόλο. Προβλέπεται ακόμα η υποβολή φακέλου στην UNESCO για τον χαρακτηρισμό του Ολύμπου ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Στο μέτωπο της ασφάλειας και της Δικαιοσύνης το σχέδιο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την κατασκευή έδρας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας, την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στο Βόλο, την επέκταση του Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας με νέα πτέρυγα και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων.

 

Για τη βελτίωση της καθημερινότητας, το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και τη Δυτική Θεσσαλία, αλλά και Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην ΠΕ Μαγνησίας.

 

Ο τέταρτος άξονας αφορά την υλοποίηση και την προσέλκυση στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων για την τόνωση της οικονομίας στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες αλλά και την πράσινη ενέργεια, με αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

 

Στην παρουσίαση μίλησαν, κατά σειρά, ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Ζέττα Μακρή, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία Χρίστος Δήμας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος. Την εκδήλωση συντόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Προλόγισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

Open Image Modal
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
Dimitris Papamitsos

Επίσκεψη στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε νωρίτερα το εμβληματικό Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ., και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασής του από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε επίσης για την αποκατάσταση των υπόλοιπων μνημείων που βρίσκονται στον λόφο του Φρουρίου, όπως τα ερείπια του βυζαντινού ναού του Αγίου Αχιλλείου και η οθωμανική αγορά του Μπεζεστενίου, τα οποία θα πλαισιώνουν με υποστηρικτικές χρήσεις το Αρχαίο Θέατρο, συγκροτώντας έναν ενοποιημένο αρχαιολογικό χώρο που θα αποτελέσει πόλο πολιτισμού και προσέλκυσης επισκεπτών στην περιοχή.

Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες και καταστηματάρχες.

Open Image Modal
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με καταστηματάρχες και κατοίκους της Λάρισας
Dimitris Papamitsos