Μητσοτάκης: Ανάγκη για ένα νέο ΕΣΥ αξιοποιώντας τεχνολογία και ΑΙ

«Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για το πόσο δυνατά θα ακουστεί η φωνή μας στην Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Open Image Modal
Για τον ρόλο της ΑΙ στον τομέα της Υγείας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr και του Πρώτου Θέματος με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος» και μίλησε στο πρώτο πάνελ με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η επανάσταση που αλλάζει το πρόσωπο της Υγείας».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτηση του μιλώντας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) το οποίο όπως εξήγησε «κουβαλά πολλές παθογένειες του παρελθόντος» για αυτό και «η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα σχέδιο ανάταξης του δαπανώντας σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές και να καλυφθούν οι ελλείψεις» και με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Παράλληλα όμως εστίασε στην σημασία της αξιοποίησης της τεχνολογίας και ειδικά της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία όπως είπε είναι μία επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα.

Open Image Modal
Ο πρωθυπουργός έδωσε βαρύτητα και στην σημασία των προληπτικών εξετάσεων και του υγιεινού τρόπου ζωής
Eurokinissi

«Έχουμε δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι ειδικά στο κομμάτι της Υγείας τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι ανώνυμα. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, δεν θα τεθεί θέμα υποκατάστασης του γιατρού από τις νέες εφαρμογές αλλά για επιπλέον δυνατότητες που θα τεθούν στη διάθεση του συστήματος υγείας ενώ αναφερόμενος στη χρήση της τεχνολογίας μίλησε για τις υπηρεσίες της τηλε-ιατρικής αλλά και για την αποστολή φαρμάκων με drones σε απομακρυσμένες περιοχές, κάτι που ήδη δοκιμάζεται στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες.

«Συντελείται μία επανάσταση στις προληπτικές εξετάσεις»

Κατά την τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην σημασία της πρόληψης και στην αύξηση των προληπτικών εξετάσεων. «Εκεί ειδικά συντελείται μία επανάσταση, που αφορά στην ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ίδια μας την υγεία. Στείλαμε πάνω από 1 εκατ. SMS για μαστογραφίες και έκαναν πάνω από 400.000» ανέφερε ενώ μίλησε αναλυτικά και για την σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής. Όπως είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του, εφόσον κάποιος δεν καπνίζει, δεν πίνει αλκοόλ παρά μόνο λίγο κρασί, αθλείται, προσέχει το βάρος του και τη διατροφή του, τότε μπορεί να ζήσει 15 με 18 χρόνια περισσότερα.

Open Image Modal
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών
Eurokinissi

«Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη»

Εκτός όμως από το θέμα της Υγείας η συζήτηση έφτασε και στις ευρωεκλογές της 9 Ιουνίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι «ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές. Αποφασίζουμε για το πως η Ελλάδα θα συνδιαμορφώνει τις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες και για το πόσο δυνατά θα ακουστεί η φωνή μας στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση που είναι το «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη», σημείωσε ότι περίπου 4 εβδομάδες πριν από τις κάλπες βλέπει ότι μόνο η παράταξη του μιλάει για την Ε.Ε.

«Οι ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση και εάν η αντιπολίτευση επιχειρεί να τις μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, τότε και εμείς θα σηκώσουμε το γάντι», υπογράμμισε στη συνέχεια και ζήτησε να «μην μπλέκουμε τη σταθερότητα με την στασιμότητα».

Τέλος, σε αναφορά που έγινε για την επιστολική ψήφο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μετά τις ευρωεκλογές θα επιδιώξει να την θεσμοθετήσει για τους εκτός Ελλάδος πολίτες και για τις εθνικές εκλογές.

Στο ίδιο πάνελ με τον πρωθυπουργό τοποθετήθηκαν για το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της Υγείας και οι Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα και Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.