Μητσοτάκης από Δαδιά: Πέραν του Evros pass θα υπάρχει Dadia pass

«Θα αλλάξουν πολλά στην πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και σε δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης νέων υλοτόμων.
|
Open Image Modal
Ο πρωθυπουργός στο δάσος της Δαδιάς
Dimitris Papamitsos

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Εβρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου – Δαδιάς.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης έγινε παρουσίαση της πρώτης αποτίμησης των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς, με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης. Παράλληλα συζητήθηκαν τα βήματα αποκατάστασης του δάσους, τόσο σε επίπεδο αντιπλημμυρικών - αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων, όσο και σε επίπεδο προστασίας του οικοσυστήματος, αλλά και ενέργειες για τη στήριξη της περιοχής.

Μετά την σύσκεψη ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές τονίζοντας ότι «προφανώς πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν στον τρόπο με τον οποίον οργανώνουμε την πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές. Δεν θέλω να μηδενίσω αυτά τα οποία έγιναν, διότι έγιναν πράγματα και μετά τη φωτιά την περσινή. Αλλά πριν τη φωτιά την περσινή, η  Δαδιά είχε εντοπιστεί ως ένα δάσος εθνικής, ευρωπαϊκής σημασίας, το οποίο έπρεπε να προστατεύσουμε και η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε όπως το είχαμε σχεδιάσει. Γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι με τους εαυτούς μας, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι».

«Η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε όμως και για ορισμένα στοιχεία που επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία.

«Πράγματι, η δορυφορική αποτύπωση δείχνει ότι η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ζημιά -θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας- όμως, όπως φάνηκε και από το βίντεο, έχουμε αρκετές εκτάσεις οι οποίες είναι είτε άκαυτες είτε έχουν καεί λίγο. Αυτό θα βοηθήσει στη φυσική αναγέννηση, άρα προφανώς και στην προστασία της πανίδας», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ζητήσει να ετοιμαστούν όλες οι αναγκαίες μελέτες προκειμένου να ξεκινήσουν «οι πρώτες παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων- γρήγορα να μπορούμε να μπούμε στο πεδίο για να κάνουμε αυτό το οποίο καταφέραμε και κάναμε στην Εύβοια.»

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα έργα που αφορούν τη Δαδιά να τα αναλάβει ένας ιδιώτης ανάδοχος, προκειμένου να κινηθούν ταχύτερα οι διαδικασίες αποκατάστασης.

Open Image Modal
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δράσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή
Dimitris Papamitsos

«Να κάνω το Σουφλί και τη Δαδιά κέντρο εκπαίδευσης των νέων υλοτόμων»

Μελετάται, επίσης, η δημιουργία ενός ευρύτερου Ταμείου σε επίπεδο Περιφέρειας ενώ ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά στον Δήμο, σε όλα τα επίπεδα.

«Δεν θα μιλήσω τώρα αναλυτικά για τα αναπτυξιακά μας σχέδια για την επόμενη μέρα, όμως θα κάνουμε πράγματα. Θα σταθώ ιδιαίτερα όμως σε αυτό το οποίο είπες: στην ανάγκη να στηρίξουμε τα τοπικά επαγγέλματα, Δημόσια ΙΕΚ Υλοτομίας, παραδείγματος χάρη. Θα ήθελα πραγματικά να κάνω το Σουφλί και τη Δαδιά το κέντρο εκπαίδευσης των νέων υλοτόμων μας. Θα χρειαστούμε πολλούς περισσότερους, διότι το όραμά μας για τη διαχείριση των δασών επιβάλλει περισσότερη παρουσία μέσα στα δάση. Είναι αδιανόητο σήμερα, ως χώρα, 70 εκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψη στη χώρα και είμαστε ελλειμματικοί στο ξύλο. Εισάγουμε ξύλο, κάτι δεν κάνουμε σωστά και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Δήμαρχο ενώ συμπλήρωσε:

Open Image Modal
Μεταξύ των ανακοινώσεων που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν και η εφαρμογή του "Dadia pass"
Dimitris Papamitsos

Dadia pass

«Θέλω επίσης να τονίσω, θα το πω και στην Αλεξανδρούπολη, ότι πέραν του «Evros pass» θα υπάρχει «Dadia pass», το οποίο θα είναι ακόμα πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς οι οποίοι θα θελήσουν να έρθουν στη Δαδιά. Και να ζητήσω από τον Δήμο και από τον ΟΦΥΠΕΚΑ να ετοιμάσουμε τις νέες διαδρομές -γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να δει κάποιος ακόμα μέσα στο δάσος- ώστε οι επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να δουν το δάσος και, ναι, να εξοικειωθούν και με την έννοια της αποκατάστασης του δάσους την επόμενη μέρα.»

Για το θέμα του «Dadia pass» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε εκτενέστερα σε σύσκεψη που έγινε λίγες ώρες αργότερα, στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί, αναφερόμενος στα μέτρα που θα ληφθούν για την στήριξη των κατοίκων των περιοχών από τις οποίες περάσαν οι φλόγες, εξήγησε ότι «θα υπάρξει ένα ενισχυμένο υποσύνολο του «Evros pass» που θα αφορά ειδικά την περίπτωση της Δαδιάς, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν από τον τουρισμό στην περιοχή θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Σας διαβεβαιώνω: υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά μέρη στη Δαδιά τα οποία μπορεί κάποιος να επισκεφθεί και να χαρεί το κομμάτι του δάσους το οποίο δεν επλήγη από τη φωτιά.»

«Μπορούμε να γίνουμε μόνο καλύτεροι»

Στη δήλωση του από τη Δαδιά ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Μπορούμε να γίνουμε μόνο καλύτεροι και να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής» ενώ αναφέρθηκε στην συμμετοχή του Γιώργου Αμυρά ως προσωπικού του συμβούλου «για να ενθαρρύνει και να παροτρύνει και να υποστηρίζει το Υπουργείο και τη Γενική Διεύθυνση στο να σιγουρευτούμε ότι τα έργα αυτά θα τρέχουν γρήγορα, να υπάρχει και ένας κεντρικός σύνδεσμος με εμένα και είναι ένας άνθρωπος που τον ξέρετε εξάλλου καλά, γιατί είχε δουλέψει πριν και μαζί με το Δήμο, μαζί με την Περιφέρεια, με την οποία έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία.»

Open Image Modal
Ο πρωθυπουργός μίλησε από την Αλεξανδρούπολη για την αποκατάσταση των ζημιών στον Έβρο και για την στήριξη των πληγέντων
Dimitris Papamitsos

«Σας εγγυώμαι προσωπικά ότι θα βρισκόμαστε κοντά στα προβλήματα του Έβρου – Δεν θα υπάρξει θέμα χρηματοδότησης»

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και την “megafire” στον Έβρο, ξέσπασαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε από την Αλεξανδρούπολη ότι η υπόθεση του Έβρου σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μείνει πίσω.

«Ενδεχομένως κάποιοι από εσάς μπορεί να αισθάνεστε ότι, τώρα που έγινε αυτή η μεγάλη συμφορά στη Θεσσαλία, όλη η προσοχή του κρατικού μηχανισμού θα είναι στραμμένη στη Θεσσαλία και θα ξεχαστεί ο Έβρος. Σας εγγυώμαι προσωπικά ότι αυτό δεν θα συμβεί. Θα βρισκόμαστε κοντά στα προβλήματα του Έβρου με συγκεκριμένες δράσεις και με χρηματοδότηση», δεσμεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας ειδικά για το θέμα της χρηματοδότησης που απαιτείται, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί επειδή έτυχαν τόσες φυσικές καταστροφές που τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ δεν μπορούν να καλύψουν. «Μόνο την προηγούμενη τετραετία δαπανήσαμε παραπάνω από 500 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Συνολικά δώσαμε 1,1 δισ. αγροτικές αποζημιώσεις», ενημέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν οι πόροι για την στήριξη των πληγέντων:

«Δεν θέλω να έχετε καμία ανησυχία για τα χρήματα. Ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και η ευρωπαϊκή στήριξη που θα πάρουμε θα καλύψουν και σε αυτήν την περίπτωση τις καταγεγραμμένες ζημιές», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι έχει δώσει εντολή για ταχύτατη και δίκαιη αποζημίωση. «Θέλω οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν από την παραγωγική γη του Έβρου να αισθανθούν ότι είμαστε κοντά τους, είτε είναι αγρότες, είτε είναι κτηνοτρόφοι, είτε παράγουν λάδι, είτε είναι μελισσοκόμοι», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Open Image Modal
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην προστασία των συνόρων
Dimitris Papamitsos

«Στόχος η ανάπτυξη όλου του Έβρου – Η Κυβέρνηση θα δώσει τη μέγιστη έμφαση στην προστασία των συνόρων»

Κατά την τοποθέτηση του στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές όλου του Έβρου ενώ έκανε ειδική αναφορά στην αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης, η οποία «θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο, προφανώς με πάρα πολύ σημαντικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, για τη χώρα συνολικά.»

Αυτό που υπογράμμισε όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι «ανάπτυξη του Έβρου δεν είναι μόνο ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης, είναι ανάπτυξη όλου του Έβρου, του κεντρικού Έβρου, του βόρειου Έβρου. Και δικό μας χρέος είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η τόσο κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα περιοχή, αλλά αυτή η περιοχή που έχει και καταπληκτικούς ανθρώπους, θα απολαμβάνει ισόρροπα τα οφέλη μίας αναπτυξιακής δυναμικής σε βάθος χρόνου.»

Τέλος, μίλησε για την ανάγκη προστασίας των συνόρων.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση της οποίας εγώ είμαι Πρωθυπουργός να μην δώσει τη μέγιστη έμφαση στην προστασία των συνόρων», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και προχώρησε σε μία προσωπική δέσμευση. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις ροές των παράνομων μεταναστών και να θωρακίσουμε τα χερσαία σύνορα του Έβρου. Να το έχετε ακούσει από εμένα προσωπικά, είναι μια προσωπική μου δέσμευση και θα κριθώ και εγώ τελικά, όπως έχω κριθεί πολλές φορές στο παρελθόν από μάχες που κερδίσαμε. Θυμάστε, ήμασταν όλοι μαζί το 2020. Είναι μια μάχη διαρκείας όμως αυτή.

Τον πόλεμο θα κερδίσουμε, όχι τη μάχη αυτή. Και θέλω να γνωρίζετε ότι για εμένα το ζήτημα αυτό είναι ένα ζήτημα πάρα, πάρα πολύ σημαντικό. Είναι εθνικό ζήτημα και θα διαθέσουμε -όπως έχει πει και ο Υπουργός, και με τη βοήθεια, όπου χρειάζεται, των Ενόπλων Δυνάμεων- όλους του απαραίτητους πόρους έτσι ώστε αυτή τη μάχη να μπορέσουμε να την κερδίσουμε», υπογράμμισε στο τέλος της τοποθέτησης του ο πρωθυπουργός.